Kör Kediler ile Birlikte Yaşamanın Püf Noktaları

22.03.2021 Deniz Öz


Kör kedi sahiplenme birçok kişi için zor bir karar anlamına gelebilir. Ancak kör kedi bakımı hakkında bilgi sahibi olunduğu takdirde görme engelli kedilerin sahiplenilmesi büyük bir mutluluk anlamına gelecektir. Kediler bilindiği üzere dünyaya hem kör hem de sağır olarak gelirler. Erken dönemde annelerinin himayesinde, koku alma yetenekleri ve işitme yetenekleri ile hayatta kalan dostlarımız zaman içerisinde tüm algılarına kavuşur. Ancak yaşın ilerlemesi, geçirilen kazalar, sahip olunan sistemik hastalıklar dostlarımızın çeşitli engellerle karşılaşmalarına neden olabilir. Bu noktada unutulmaması gereken kör kedilerin sağlıksız olmadığıdır. Görme engellerinin bulunması onların doğada ya da sokakta yaşarken birçok zorlukla karşılaşmasına neden olabilse de kör kedi sahiplenme kararı ile onlara mutlu, huzurlu bir yaşam sunulabilir. Bu yazımızda "kör kedi nasıl anlaşılır?" sorusunun yanıtları ile birlikte görme engelli kedi sahiplenmeyi düşünenlere kör kediler ile birlikte yaşamanın püf noktalarını paylaşacağız.

Kedilerde Körlük

Kör kediler de mutlu ve muhteşem bir hayat yaşayabilirler. Görme yetileri onların hayatta kalması için önemli bir güç olsa da kedilerde körlük, özellikle de yaşlı kedilerde nadir görülen bir durum değildir. 40 yaş üzerindeki insanların gözlük ihtiyacı durmaları gibi 6 yaş üzeri kedilerde de görme yetisi azalmaya başlayabilir. Yaşlanmaya bağlı bu değişim "nükleer skleroz" olarak adlandırılır. Nükleer skleroz oluşması durumunda, göz içi lenslerinin esnekliğini yitirmesine bağlı olarak kediler görüntüleri puslu görmeye ve yakına odaklanma sorunu yaşamaya başlarlar. Gözlerinde gri mavi renk değişimleri olsa da bu noktada kediler görmeye devam edebilir. Zaman içerisinde görmede azalma meydana gelmesi normal ve doğal bir süreç olarak düşünülmelidir. Görme yetisinde azalma her yaştan kedide görülebilse de genellikle yaşlı kedilerde daha yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Göz içi merceğinin opaklaşması ile karakterize katarakt, tedavi edilmediğinde kedilerde körlüğe yol açan nedenler arasında yer alır. Bu noktada glokom hastalığının da bilinmesi önemlidir. Göz küresinin ağrımasına neden olabilen ve kısaca göz tansiyonu olarak adlandırılan bu rahatsızlık da kedilerde körlük nedenleri arasında gösterilebilir. Kedilerde körlük nedenleri glokom veya katarakt olduğunda başvurulacak ve kedilerin yaşam konforunu artıracak çeşitli tedavi seçenekleri bulunur. Görme kusurlarına neden olan temel unsurun belirlenmesi halinde tedavi etkinliği belirgin ölçüde artabilir.

Kör Kedi Nasıl Anlaşılır?: Kedilerde Körlük Belirtileri

Kedilerde körlük belirtileri hastalıklar durumunda zaman içerisinde kötüleşme eğiliminde olur. Loş ışıkta ya da karanlıkta evdeki eşyalara çarpma, çevresinde gerçekleşen ani hareketlere karşı şaşırma ya da korkma, normal davranışlarında değişme, gözde akıntı ve/veya şişme, göz merceklerinde opaklaşma, daha dikkatli hareket etmeye başlama, özellikle geceleri artan saklanma davranışı, atlayıp zıplamaktan imtina etme, aşırı büyümüş göz bebekleri gibi belirtilere karşı dikkatli olunması; veteriner hekim muayenesine başvurulması gerekir.

birbirine sarılmış kediler

Kör Kedilerle Birlikte Yaşamak İçin Gerekli Önlemler & Kör Kedi Bakımı

Kör kediler için güvende hissetmek, konforlu olmak ve elbette bol sevgi görmek oldukça önemlidir. Onların sahip olduğu görme engeli ne bir mutsuzluk ne de genel bir sağlıksızlık nedenidir. Kör kediler onları sahiplenen kişilerle diğer tüm canlılar gibi yoğun bağlar kurabilirler ve onları göremeseler de varlıklarından duydukları memnuniyeti gösterebilirler. Siz de görme engelli kedi sahiplenme kararı vermeyi düşünüyorsanız onlara yardımcı olmak ve hayat konforlarını arttırmak için şu konulara dikkat etmelisiniz:

·Kör kedilerin mama ve su kaplarının yeri değiştirilmemelidir. Koku alabilseler ve mama kaplarının yerini bulabilseler de olası bir yer değişikliği onların çevredeki eşyalara çarpmasına neden olabilir.

·Kör kediler için tuvaletlerinin yerinin de sabit kalması oldukça önemlidir. Kör kedi tuvalet eğitimi kapsamında alınması gereken tedbirlerin ilki kumlarına kolaylıkla erişebilmeleri adına herhangi bir değişimin yapılmamasıdır.

·Görme engelli kedi sahiplenme belirli sorumlulukları da beraberinde getirir. Evdeki eşyaların ve eşyaların konumunun mümkün olduğunca değiştirilmemesi gerekir. Kediler mevcut durumda evdeki eşyaların konumunu zihinlerinde haritalarlar. Etraftaki mobilyaların yerlerinin değiştirilmesi haritalarının işlevsizleşmesi ve dolayısıyla akıllarının da karışması anlamına gerekir.

·Konforlu bir yaşam kadar onlar için güvenlik de oldukça önemlidir. Bu nedenle onlar için tehlikeli olabilecek unsurların ortadan kaldırılması gerekir. Mobilyalara ve çevreye alışana kadar çarptığında zarar görebileceği eşyaların keskin uçları yumuşak nesnelerle desteklenebilir, merdivenler içinse çocuk kapıları tercih edilebilir.

·Evde birden fazla evcil hayvan varsa olası korku senaryolarının önlenmesi adına diğer evcillerin küçük zillere sahip tasma takması sağlanabilir. Böylece çıkan gürültü kör kedi için önemli bir uyarı anlamına gelecektir.

·Göremedikleri için seslere karşı oldukça hassas olacaklardır. Bu nedenle aile bireylerinin seslerine alışmaları gerekir. Onlarla iletişim kurulurken yumuşak ses tonları tercih edilmelidir.

·Kör kediler için balkon ve pencere gibi dışarı açılan noktalar oldukça tehlikeli olabilir. Özellikle yüksek katlarda oturanların balkon kapılarına ve pencerelere tedbir amaçlı koruma ağı ve koruma teli gibi güvenlik ürünleri takılmalıdır. Kediler için güvenlik ürünlerini buraya tıklayarak görüntüleyebilir, ürün bazlı açıklamaları inceleyebilirsiniz.

·Görme engelli kedilerin dışarıya çıkmamaları gerekir. Her ne kadar sesler ve kokular onlara belli ölçüde dış dünyayı algılama imkanı sunsa da çeşitli tehlikelerle karşılaşma olasılıkları çok yüksektir.

Kör Kediler Sesinize Duyarlıdır

Görme engelli bir kedisi olanların dostlarını sesleri ile yönlendirmeleri, onlara rehberlik etmeleri gerekir. Görme yetisinin kaybedilmesi ile birlikte kedilerin davranışlarında bazı değişimler meydana gelebilir. Bu süreç zarfında mümkün olduğunca onları zorlamadan, baskı kurmadan sevgiyle karşılamak gerekir. Hali hazırda görme yetisini kaybetmiş bir evcil için de sonradan görememeye başlayan için de sahiplerinin sevgi dolu ses tonları en önemli gerekliliklerdendir. Eğer göremeyen bir kedi sahiplenmeye hazırlanıyorsanız ona seslenirken onunla konuşmalı, sesinize alışmasını sağlamalı, zaman içerisinde peşinizden gelme alışkanlığı kazandıkça odadan odaya peşinize takıldığında nerede olduğunuzu anlaması için ona seslenmelisiniz. Böylece sevgi dolu ses tonunuz onun yönünü bulmasını sağlayacak bir pusula görevi görecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.