Yavruluk Döneminde Kısırlaştırılan Kedilerin Protein İhtiyacı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

02.02.2024 Aysegül Tunçay


Yavruluk dönemi, kedilerin mental ve fiziksel olarak hızla geliştiği bir süreçtir. Kediler ilk 12 ya da boyutları doğrultusunda 15 ay yavruluk döneminde kalsalar da onların cinsel olgunluğa erişmesi çok daha erken gerçekleşir. Nitekim dişi kedilerin 4, erkek kedilerin ise 5-7 aylık olduklarında cinsel olarak olgunlaştıkları bilinir. Kedilerin üreme sistemi sağlığı ile ilgili ciddi sorunlar yaşamasını engelleyebilen kısırlaştırma operasyonu, kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra gerçekleştirilebilir.

Kedilerin ne zaman kısırlaştırılması gerektiği ile ilgili çeşitli tartışmalar bulunur. Genel kanı cinsel olgunluğa eriştikleri dönemin kısırlaştırılma için uygun olduğu yönünde olsa da son yıllarda kedilerin daha erken kısırlaştırılmasının daha faydalı olduğu görüşü savunulmaktadır. Her iki yaklaşımın ortak noktası kısırlaştırma için uygun zamanın yavruluk dönemi olduğudur. Bu noktada yavru kedi sahiplerinin beslenme ile ilgili çelişkilerinin oluşması son derece normaldir.

Yavruluk döneminde gelişim hızla devam eder ve normal şartlarda yavrular, yavru kedi mamaları ile yetişkinlik dönemine sağlıklı bir şekilde hazırlanabilir. Peki ya bu dönemde kısırlaştırılırlarsa nasıl beslenmeleri gerekir? Bu soruya en doğru yanıtın verilebilmesi adına kısırlaştırmanın yavru kedilerin metabolizmasında yol açtığı etkiler bilinmelidir.

Bu yazımızda kısırlaştırılmış yavru kediler için kedi maması seçerken nelere dikkat edilmeli? sorusunun yanıtlarına ek olarak kısırlaştırılmış yavru kediler için proteinin önemi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

sarı beyaz tüylü kedi

Kısırlaştırma, Yavru Kedilerin Metabolizmasını Nasıl Etkiler?

Kısırlaştırmanın yavru kediler üzerindeki etkilerinin anlaşılması, onların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında önemli ipuçları sunar. Bu dönem onların gelişimlerinin aktif olarak sürdüğü, vücutlarının gelişmeye devam ettiği bir süreç olduğundan hem kısırlaştırılmış yetişkin hem de kısırlaştırılmamış yavru kedilerden farklı ihtiyaçları vardır.

Büyüme dönemindeki bir yavru kedinin vücudunun ihtiyaçlarının karşılanması adına diğer dönemlerle kıyaslandığında ek besinler gerekir: Daha çok enerji, protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ asitleri sağlıkları adına belirleyicidir. İdeal oranda büyümeye devam etmeleri için kısırlaştırılmış yavru kedilerin hem çok yönlü hem de protein açısından zengin bir beslenme ile buluşturulmaları önemlidir. Bu noktada protein öne çıkan besin gruplarının başında gelir.

Protein kaslarının güçlenmesinde, kan hücrelerinin üretilmesinde ve bağışıklık sistemlerinin kuvvetlenmesinde etkilidir. Sağlıklı yağ asitleri de önemli görevlere sahiptir: Yavru kedilerin beyin gelişimi muazzam bir hızda gerçekleşir, dolayısıyla DHA gibi Omega-3 yağ asitleri beslenmeye dâhil edilmelidir. Ek olarak antioksidanlar, hastalıklara yakalanma risklerinin yüksek olduğu bu dönemde vücutlarını koruyacaktır.

Yaşam evresi ne olursa olsun tüm kedilerin sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi gerekir. Bağırsaklardaki yararlı bakterileri destekleyen prebiyotiklere yer verilen bir beslenme ile yavru kedilerin daha sağlıklı olabilmesi mümkündür.

Kısırlaştırma operasyonunun yavrular üzerindeki etkisinin doğru değerlendirilmesi gerekir. Bu operasyon yavru kedilerin temel ihtiyaçlarını değiştirmez. Sadece belirtilen besin gruplarına duydukları gereksinim, oransal olarak farklılaşabilir. Yapılan son çalışmalar kısırlaştırılan yavru kedilerin kısırlaştırılmayanlardan farklı bir büyüme döngüsüne girdiğini göstermektedir. Kısırlaştırılmamış bir yavru kedi gibi beslenmek, kilo almalarına neden olabilmektedir. Kedilerde yavruluk döneminde alınan kilo, birçok kronik hastalığın tetikleyicisine dönüşebilir. Kısırlaştırma sonrası yavruların günlük kalori alımlarının %25 - 30 oranında azaltılması, azaltılan kalori alımına rağmen gelişimleri için ideal oranda protein, vitamin ve mineral ile buluşturulmaları tavsiye edilir.

Kısırlaştırılmış yavruların az önce belirtilen tüm besin grupları ile buluşturulması, sadece daha az kalori almaları gerekir. Kısırlaştırma operasyonu sonrası azalan hareketlilik ve yavaşlayan metabolizmanın yol açtığı özel gereksinimlere dikkat edilmesi ile yavrular ideal şekilde, çok kilo almadan, yetişkinliğe geçebilir. Kısırlaştırılan yavru kedilerin beslenmesinin temel amaçlarından biri kilo dengelerinin korunması olduğu unutulmamalıdır.

uzanmış yavru kedi

Kısırlaştırılan Yavru Kediler İçin Proteinin Önemi Nedir?

Kısırlaştırılan ya da kısırlaştırılmayan yavru kediler için proteinin önemi değişmez. Proteinler vücuttaki dokuların, organların, kıkırdakların, tendonların, kanın, cildin ve hatta tüylerin yapı taşlarıdır. Enzimlerin fonksiyonlarının desteklenmesinde ve hormon salınımında görev alır. Tam ve dengeli beslenmenin en önemli unsurlarından olan proteinler sayesinde yavruların gelişimi sorunsuz ilerleyebilir. Kedi mamalarında kullanılan proteinlerin kalitesi, proteinlere ek olarak temel besin gruplarının mama formüllerindeki oranı, mamaların üretim prosesleri gibi önemli değişkenler proteinlerden alınan faydaları değiştirebilmektedir. Bu nedenle yavrular için satın alınan kısırlaştırılmış kedi mamasının içeriği dikkatle incelenmelidir.

mama yiyen kedi

Kısırlaştırılan Yavru Kediler Ne Kadar Proteine İhtiyaç Duyar?

The Association of American Feed Control Officials (AAFCO), yavru kediler için seçilen kuru mamanın minimum %30 oranında protein içermesi gerektiğini vurgular. Kısırlaştırılmamış yavru kedilerle kısırlaştırılan yavru kedilerin protein ihtiyaçları değişmediğinden bu oranın baz alınması önemlidir. Az önce de belirtildiği gibi kısırlaştırılan yavru kedilerin kısırlaştırılmayanlara oranla değişen en belirgin ihtiyacı kalori noktasındadır. Gelişim tüm hızıyla devam ettiğinden diğer önemli besin gruplarının beslenmeden çıkarılmaması gerekir.

yatarken karşıya doğru bakan yavru kedi

Kısırlaştırılmış Yavrular için Mama Seçimi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kısırlaştırılmış yavru kedilerin beslenmesi hassasiyetle belirlenmelidir. Bu döneme özgü olarak kilo kontrolünün sağlanması, gelişimin desteklenmesi, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması en önemli amaçlardır. Yavruluk döneminde kısırlaştırılan kedilerin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesi amacıyla formüle edilen kısırlaştırılmış yavru kedi maması çeşitleri son dönemde öne çıkmaktadır.

Kedilerin tüm yaşam evrelerinde ihtiyaç duydukları besinleri tam ve dengeli olarak alabilmeleri için özel olarak geliştirdiği formüllerle tanınan Hill's, kısırlaştırılmış yavru kedilere özel maması ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

Gelişimleri son hızla devam ederken kilo kontrollerinin sağlanması, bağışıklık sistemlerinin güçlü tutulması gereken kısırlaştırılmış yavruların ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması adına formüle edilen Hill's Science Plan Tavuklu Kısırlaştırılmış Yavru Kedi Maması çeşitleri Petlebi.com'da sizleri bekliyor.

Herhangi bir yapay koruyucu, sentetik renklendirici ve yapay tatlandırıcı içermeyen kısırlaştırılmış yavru kedi maması ihtiva ettiği antioksidanlarla bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Kilo kontrolünün sağlanmasına destek olan formülü erken dönemde kısırlaştırılan kedilerin yetişkinlik dönemine en sağlıklı şekilde geçiş yapmasına katkı sunuyor. Üstelik yalnızca kısırlaştırılan yavrular için değil hamile ve emzirme dönemindeki kediler için de rahatlıkla tercih edilebiliyor. Siz de Hill's kalitesi ile Petlebi.com ayrıcalıklarından yararlanarak buluşmak isterseniz Hill's imzası taşıyan kısırlaştırılmış yavru kedi maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.