Dişi Kedi mi Erkek Kedi mi Sahiplenmelisiniz?

02.03.2022 Aysegül Tunçay


Kedi sahiplenmeden önce karar verme sürecinde çıkmaza girilen konulardan birisi de sahiplenilecek kedinin erkek mi yoksa dişi mi olacağıdır. Hem erkek kediler hem de dişi kediler harika birer dosttur. Ancak aralarında doğal olarak bazı farklılıklar bulunur. Bazı kedi sahipleri bu farklılıklardan doğan sonuçlara bakarak tercih yapmaktadır. Bazıları ise cinsiyet farklılıklarını pek göz önünde bulundurmaz. Burada önemli olan kedilerin kısırlaştırılmasıdır. Bu yazımızda genel olarak dişi ve erkek kediler arasındaki farklara bakacağız. Ancak kısırlaştırma operasyonunun kediler üzerinde sadece fiziksel etkileri olmadığının unutulmaması gerekir. Kısırlaştırılmamış olan kedilerde çok daha farklı davranışlar olabilmektedir. Hormonlar kedilerin davranışları üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir.

Kısırlaştırılmamış erkek kediler genellikle daha agresiftir ve bölgesini işaretlemek için evin çeşitli yerlerine idrarlarını bırakırlar. Ayrıca çok sık olarak evden kaçmayı denerler. Dişi kediler ise özellikle kızgınlık dönemlerinde daha agresif olurlar. Bununla beraber kendi bölgelerini de korumaya çalışırlar. Kısırlaştırma bu davranışların kesilmesini ve kedilerin çok daha konforlu ve kolay bir hayat yaşamasını sağlar. Dişi kediler özellikleri nedeniyle kısırlaştırılmadığında erkek kedilerden daha problemli olabilmektedir. Kedilerde kısırlaştırma süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için "Faydaları ve Zararları ile Kedi Kısırlaştırma" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

sahibinin kucağında oturan kedi

Dişi ve Erkek Kediler Arasındaki Farklar

Dişi ve erkek kedi arasındaki önemli fiziksel ve davranışsal farklar bulunur. Erkek kediler daha büyüktür ve bölgelerini daha fazla işaretlerler. Düşünülenin aksine erkek kediler sahiplerine dişilere göre daha bağlıdır. Dişi kediler ise insanlara ve diğer kedilere karşı daha fazla agresif tutumlar sergiler. Kedilerin sahipleri kurdukları bağ üzerinde kısırlaştırmanın ve eğitimin etkisi olduğu da unutulmamalıdır. Erken dönemde sosyalleştirilen, sahibi ile çok zaman geçiren ve kısırlaştırma operasyonu olan kedilerin dişi ve erkek fark etmeksizin sahipleri ile kurdukları bağ daha güçlü olabilir.

koltukta yatan iki kedi

Dişiler ve Erkekler Arasındaki Fiziksel Farklar

Dişi ve erkek kediler arasında en büyük fiziksel farklılık genital bölgeleridir. Kısırlaştırma için erkeklerin testileri dişilerin ise rahmi alınır. Kısırlaştırma işleminin davranış sorunlarının gelişmemesi için erken dönemde yapılması tavsiye edilir. Erken dönemde olmasa bile yapılan kısırlaştırma işlemleri de istenmeyen davranışların azalmasında etkili olmaktadır.

Erkek kedi özellikleri arasında boyut öne çıkar. Erkek kediler, dişi kedilerden daha büyüktür. Özellikle cinsel olgunluğa erişinceye kadar kısırlaştırılmamış olan kediler daha büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Kısırlaştırılmamış erkek kediler testosterondan dolayı daha büyük yanaklara ve yuvarlak hatlara sahip olur. Yanakların büyüklüğü dişilere ve diğer erkeklere kedinin fiziksel formu hakkında bilgi verir. Erkekler kısırlaştırıldıktan sonra bu özelliğini korumaya devam edebilir. Eğer orta yaşlı kısırlaştırılmamış bir kedi sahiplenirseniz onun büyük yanaklara sahip olduğunu görebilirsiniz.

Dişiler ise erkeklere göre bazı avantajlara sahiptir. Dişi yavruların gözleri, erkek yavrulardan daha erken açılır. Dişi kediler cinsel olgunluğa daha erken erişir. Dişi kediler 7 - 12. aylar arasında, erkek kediler ise 9 - 12. aylar arasında cinsel olgunluğa erişir. Yapılan araştırmalara göre dişi kediler erkek kedilere göre daha uzun yaşamaktadır. Ancak yaşam süresini etkileyen çok farklı faktörler olduğunu unutmamak gerekir.

Erkek kediler, dişilere göre önemli bir dezavantaja sahiptir. Erkek kediler, dişilerden daha küçük üretraya sahiptir. Bu nedenle idrar yollarında daha fazla tıkanıklık meydana gelir. Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu da bu rahatsızlıklardan bir tanesidir. İdrar kristallerinin gelişimini azaltmak için özel mama ile beslenmeleri ve düzenli olarak veteriner hekim ziyareti gerçekleştirmeleri gerekir. Erkek kedilerin çok nadir ve ekstrem durumlarda perineal üretrostomi denilen, üretranın genişletildiği ameliyatı olmaları gerekebilmektedir.

dışarda kavga eden iki kedi

Dişiler ve Erkekler Arasındaki Davranışsal Farklar

Yapılan araştırmalara göre dişi kediler insanlardan ve diğer kedilerden daha çok korkuyor. Bu nedenle de onlara karşı erkek kedilerden daha agresif davranıyor. Erkek kediler ise daha oyuncu, sosyal ve sahiplerine daha bağlı. Ancak erkeklerin daha oyuncu olması aynı zamanda geceleri daha fazla aktif olmasını sağlıyor. Erkek kediler, dişi kedilere göre evde çok daha fazla geziyor.

Erkek kediler genellikle evdeki kediler ile daha fazla zaman geçirmeye yatkın. Bununla beraber erkek kediler evdeki diğer kediler ile daha sık bağ kuruyor. Ancak kısırlaştırılmadığında erkek kediler etraftaki kedilerle daha fazla kavga ediyor. Erkek kediler bölgeleri konusunda oldukça korumacı olabilmektedir. Özellikle diğer kedilere karşı bu durum daha gözle görülür bir hal alır.

Dişi kediler ise evdeki diğer canlılarla daha sık karşı karşıya gelir. Dişi kediler evde sevdikleri yerler konusunda oldukça kavgacı olabilmektedir. Hatta evde sevdikleri insanlar konusunda da oldukça kıskanç davranabilirler. Dişi kediler, erkekler kadar çok oyun oynamayı sevmezler. Erkeklere göre daha nadiren güçlü bağlar kurarlar. Erkek kediler evdeki diğer kedileri daha sık yalar ve tarar. Ancak dişi kedilerde bu davranışlar daha az görülür. Bu davranış farklılıklarında kedilerin kısırlaştırılma zamanının, yavruluk döneminde aldıkları eğitimin ve sosyal bir ortamda yaşayıp yaşamamalarının etkisi olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.

birbirini temizleyen iki kedi

Birden Fazla Kedi Sahiplenirken Ne Yapmalı?

Birden fazla kedi sahibi olmayı düşünüyorsanız önünüzde daha büyük bir açmaz var demektir. Genel anlayış bir erkek ve bir dişi kedinin birlikte harika bir ikili olacağı yönündedir. Ancak erkek kediler diğer kediler ile aynı odada vakit geçirmeyi daha çok severken dişi kediler diğerlerinden uzakta kalmayı seçer. Evde birden fazla kedinin olacağı durumlarda farklılıklar çok azdır. Bu noktada cinsiyet farklılıklarından çok kedilerin bireysel tutumları ön plana çıkar. Birden fazla kedinin olduğu evlerde kedilerin kişilikleri aralarındaki ilişkiyi belirler. Çok sayıda kedinin olacağı evde kedilerin birbirine alışma süreci biraz zorlu olabilmektedir. Kedilerin bölgeci canlılar olması bu durumu zorlaştıran en önemli etmendir. Ancak doğru bir tanıştırma ile beraber onların birbirleriyle harika zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.