Kediler Kaç Yıl Yaşar? Kedi Cinsleri ve Ortalama Ömürleri
Hem çok eğlenceliler hem de çok benzersiz. Hem sevgi dolular hem de mesafeli. Onları anlamak ve kendilerine has dillerini çözmek de çok zor, onlardan ayrı kalabilmek de. Kedilerle bir kez tanışıldığında onların nasıl da özel olduğunu anlamamak ise şüphesiz imkansız. Yeni sahiplenilen bir yavrunun değişimini gözlemlemek, onun büyümesine şahit olmak, onunla unutulmaz anlar paylaşmak her kedi insanının en özel deneyimleri arasında yer alıyor. Dünya duruyor ve yapılan her tercihin özünde minik dostlar başrolde oluyor.
Kedilerin en sağlıklı şekilde beslenmesi, fiziksel gelişimlerinin eksiksiz şekilde gerçekleşmesi ve psikolojik sağlıklarının korunması her kedi insanının en temel öncelikleri arasında yer alıyor. Gösterilen tüm bu özenin ise tek bir amacı var; onların daha uzun süre, daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşaması. Peki kediler kaç sene yaşar? Kedi cinslerinin ortalama yaşam süreleri ne? Yanıtlar yazımızda, keyifli okumalar dileriz...
Kedilerin Ömrü Ne Kadardır? Kediler En Fazla Kaç Yıl Yaşar?
Bu sorunun yanıtını etkileyen birçok farklı faktör vardır. Genel anlamda kedilerin ömrü 12 - 18 yıl arasında değişir. Ancak bu genelleme sokakta yaşayan, dengeli beslenmeyen, kronik hastalıkları olan, tedavi seçeneklerinden yararlanamayan, gerekli aşıları yapılmayan, evde yaşayıp obezite gibi sağlığı tehdit eden rahatsızlıkları yaşayan dostlarımız için ne yazık ki geçerli değildir.
Sokakta yaşayan dostlarımızın yaşam sürelerinin evlerde yaşayanların yaklaşık üçte biri olduğu bilinmektedir. Tabii yaşadıkları yerde düzenli olarak beslenip beslenmemeleri, maruz kaldıkları tehlikeler ve diğer canlılardan kaptıkları bulaşıcı hastalıklar bu süreyi kısıtlayabilir.
Evde yaşayıp kendi alanlarına sahip kedilerin ömrü de kedi cinsleri özelinde ve bakım süreçlerinin eksiksiz yapılıp yapılmadığı doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Evde yaşayan dostlarımızın kimi zaman beklentinin çok üzerinde bir yaşam süresine sahip olduğu da biliniyor. En uzun süre yaşadığı bilinen "Creme Puff" adlı kedi 3 Ağustos 1967 yılında dünyaya gelmiştir ve 38 yıl 3 gün yaşamıştır. Bir diğer rekortmen ise Rubble adı kedidir ve yaşam süresi 31 yıl olarak kayıtlara geçmiştir.
Kedi Cinsleri ve Ortalama Ömürleri
Bazı kedilerin ömrü diğerlerinden uzun olabiliyor. Genetik yatkınlıklarla açıklanabilen bu farklılıkta beslenmenin, egzersizin ve düzenli bakımın çok önemli bir etkisi olduğu da biliniyor. Yazımızın bu bölümünde kedi cinsleri özelinde yaşam süreleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Siyam Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Güzelliği ile kendine hayran bırakan Siyamlar, en uzun yaşayan kedi cinsleri arasında yer alır. Sosyal ve sesli bir canlı olarak yaşamını sürdüren bu güzelliklerin ortalama ömürleri 12-20 yıl arasında değişebilir.
İran Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
En eski ve en popüler ırklardan biri olan İran Kedisi, uzun tüyleri ve yuvarlak yüzü ile kalpleri fetheden dostlarımızdan. Ortalama ömürlerinin ise 12 - 17 yıl arasında olduğu ifade ediliyor.
Tekir Kedi Kaç Yıl Yaşar?
Sokaklarda sıklıkla karşılaştığımız tekirler çeşitli tehlikeler ve yetersiz beslenme nedeniyle ne yazık ki oldukça kısa yaşıyor. Evde beslenen tekirlerde ise durum daha farklı. Genel olarak tekir kedilerin 16 yıla kadar yaşayabildikleri biliniyor. Tekir cinsi kediler hakkında detaylı bilgi almak için A'dan Z'ye Tekir Kedilere Dair Her Şey adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Van Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Güzelliği, asaleti ve nezaketi ile en çok sevilen ırklardan biri de Van kedisidir. Bağımsız bir ruha sahip olan, ailesine karşı ise yüksek sadakat duyan bu cinsin ortalama 12-17 yıl yaşam süresi olduğu belirtiliyor.
British Shorthair Kedisi Ne Kadar Yaşar?
Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de en çok sevilen ve tercih edilen kedi ırklarından biri olan British Shorthair yaşam süresinin, evde yaşaması ve iyi bakılması halinde 12-17 yıl olduğu söylenebilir. British Shorthair ve bakım süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kedilerin Ömrünü Uzatabilecek İpuçları
Elbette dostlarımızla mümkün olduğunca çok zaman geçirmek istiyoruz. Cinslerine dair spesifik özellikleri belirleyici olsa da bizlerin de yaşam süreleri üzerinde etkili olabilecek önlemler alabileceğimizin unutulmaması gerekiyor. En büyük tedvir şüphesiz onları, cins özelliklerini tanımak. Cins olarak yatkın oldukları genetik hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunduğunda tüm bakım süreçlerinin dinamikleri değişebiliyor. Kedilerin yaşam sürelerinin uzatılmasına yardımcı olacak ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
1. Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerinin sağlanması adına en önemli gereklilik dengeli, sağlıklı ve eksiksiz beslenmeleridir. Bu nedenle öğünleri dikkatle planlanmalı, yaşam evrelerine özel gereksinim duydukları besinlerin tamamını aldıklarından emin olunmalıdır. Gelişim evrelerine özel kaliteli kedi mamaları bu süreçte kedi sahiplerinin hayatını kolaylaştıracaktır.
2. Ödül mamaları ile belirli davranışlarının şekillendirilmesi mümkündür, üstelik lezzetli oldukları için bu atıştırmalıklar kedinizin mutlu olmasını da garantiler. Ancak ölçülü tüketilmeleri oldukça önemlidir. Ödül mamaları kontrolsüz bir şekilde verilirse kalori alım dengesini bozabilir ve kedilerin ömrü üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
3. Dostunuzun yeterince temiz su içtiğinden emin olmalısınız. Sıvı alımını az olduğu takdirde dehidrasyona uğrayabilir veya idrar yolu hastalıkları riski artabilir. Bu nedenle su içimini teşvik etmek için her zaman sularını tazelemelisiniz. Bu amaç için kedi şelalesi kullanmayı da deneyebilirsiniz.
4. Düzenli veteriner hekim kontrolleri dostlarımızın sağlıklarının korunması adına çok önemlidir. Önerilen tüm aşıları zamanında olmalarını sağlamalı, veteriner hekimlerin önerilerini uygulamaya geçirmelisiniz. Böylece kedilerin ömrü üzerinde pozitif bir etki yaratılmasına aracılık edebilirsiniz.
5. Kedi bakımı süreçlerinin dostlarımızın sağlıkları ve mutlulukları için aksatılmaması gerekir. Özellikle diş kontrolleri ve ağız bakım süreçleri kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kronik tartar oluşumu çeşitli diş eti hastalıklarına ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu gibi bir durumda sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların oluşma riski artabilir. Üstelik ağız ve diş sağlığında meydana gelen sorunlar iştahsızlığa da yol açabileceğinden dostlarımızın yetersiz beslenme ile sonuçlanan bir sürece girmelerine neden olabilir.
6. Onları düzenli olarak fırçalamalı ve yuttukları tüy topaklarının sindirim sistemi sorunlarına yol açmaması için önlem almalısınız. Tüy topaklarından kurtulmak için maltlardan, kedi çimlerinden veya tüy topaklarına karşı etkili kuru mamalardan yararlanabilirsiniz.
7. Sağlıklı olmaları ve sağlıklarının korunması için birçok vitamin ve minerale ihtiyaç duyan kedilerin gereksinimleri, yaşam evreleri doğrultusunda değişebilir. Veteriner hekimlerin de görüşünü alarak yaşam dönemlerine özel vitamin ve mineral takviyeleri kullanarak sağlıklarına katkı sunabilirsiniz.
8. Kediniz için oyuncaklar yalnızca eğlenme anlamına gelmez. Oyun oynarlarken, oyuncağın türüne de bağlı olarak hem eğlenebilirler hem öğrenebilirler hem de egzersiz ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Düzenli egzersiz hem bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi hem de kilo kontrolü sağlamaları adına oldukça önemlidir. Oyun seanslarının onlarla kurulan bağı derinleştirdiği gerçeği de hiçbir zaman unutulmamalıdır.
9. Dostunuz için kısırlaştırma birçok açıdan önemlidir. Onların testis, rahim, meme ve yumurtalık kanseri gibi tehlikeli üreme sistemi hastalıklara yakalanma riskini azaltan kısırlaştırma aynı zamanda kaçma, parazit kapma ve çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalma ihtimallerini de düşürür.
10. Göz açıp kapayıncaya kadar sayısız yaramazlık yapabilmeleri ile ünlü kedilerle bir yaşam paylaşıyorsanız sürekli tetikte olmalısınız. Onlara zarar veren yiyecekleri ortada bırakmamalı, pencereden kaçmayacaklarından ve balkon tırabzanlarda dolaşıp düşmeyeceklerinden emin olmalı, oyuncaklarını seçerken kaliteli ve güvenli olanlara yönelmeli ve onları mümkün olduğunca ev kazalarına karşı korumalısınız.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.