Kedilerde Hipotermi

02.01.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Hipotermi kolay önlenebilir ve tedavi edilebilir olsa da bu durum vakit kaybedildiğinde ölümcüldür. Kedilerde hipotermi belirtileri görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden kedinin ısınmasını sağlamak ve veteriner hekime götürmek gerekmektedir. Kedilerin vücut sıcaklığı normalde 38 ile 39 derece arkasındadır. Vücut sıcaklığı bu aralığın altına düştüğünde hipotermi oluşabilmektedir. Özellikle soğuk havaya, suya ya da rüzgara maruz kalmak kedileri olumsuz etkilemektedir. Yenidoğan kediler ya da kısa tüylü türler daha büyük risk altındadır. Hipotermik kedilerde titreme, nefes almada zorlanma gibi belirtiler görülmektedir. Havaların giderek soğuduğu bu günlerde kedilerde hipotermi hakkında bilgi edinmek dostlarımızın hayatını kurtarmamıza yardımcı olabilir.

ıslak cam arkasındaki siyah kedi

Kedilerde Hipotermi Belirtileri

Vücut ısısı düştükçe hipotermi belirtileri de giderek şiddetlenmekte ve dışarıdan görünür hale gelmektedir. Kedinin vücut ısısı çok düştüğünde komaya girmektedir. Bu nedenle hipotermi belirtileri görüldüğünde anında müdahale edilmesi çok önemlidir. Hipotermi belirtileri arasında;

  • Nefes almakta zorlanma,
  • Titreme,
  • Bilinç kaybı,
  • Kasların gerginleşmesi ya da kasılması,
  • Düşük kalp ritmi,
  • Düşük nefes hızı,
  • Uyuşukluk
  • Göz bebeklerinde büyüme görülmektedir.

Bu belirtilerin herhangi birinin dahi görülmesi durumun ciddileştiğini göstermektedir.

Kedilerde Hipotermi Nedenleri

Kedilerde hipoterminin en yaygın nedeni çok fazla soğuğa maruz kalmaktır. Soğuk suda hipotermi soğuk havaya göre çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Çok nadir de olsa tiroid ve hipotalamus fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıklara sahip olan kedilerde de hava sıcaklığına bağlı olmadan hipotermi görülebilmektedir. İleri düzeyde metabolik hastalıkların da kedilerde hipotermiye neden olma ihtimali düşük de olsa vardır. Hipotermi her kediyi etkileyebilen bir durum olsa da özellikle kısa tüylü kediler ya da yavrular arasında daha yaygındır. Kedilerin vücut ısılarını bir şekilde korumaları gerekmektedir. Islak tüylerle çok soğuk havaya ya da rüzgara maruz kaldıklarında ise vücut ısıları hızla düşmektedir. Bu da beraberinde hipotermiyi getirmektedir.

kar içinde yürüyen sarı gözlü tekir yavru kedi

Kedilere Hipotermi Tanısı Nasıl Konur?

Hipotermi belirtileri fark edildiğinde hemen kedinin sıcak bir ortama alınması gerekmektedir. Kedilerde vücut ısısı düşüklüğü ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Ayrıca mümkün olduğunca kısa süre içerisinde veteriner hekim muayenesine gerek duyulmaktadır. Kedi sahiplerinin gördükleri tüm belirtileri anlatması son derece önemlidir. Kedinin dışarıda ya da soğukta kaldığını söylemek de gerekmektedir. Veteriner hekimler ilk olarak kalp ritmi, vücut sıcaklığı ve nefes alıp verme hızı gibi yaşamsal belirtileri kontrol etmektedir. Vücut sıcaklığının düşük olduğu ölçüldüğünde daha fazla test yapılmasına gerek olmamaktadır. Kedinin ne kadar süre boyunca soğuğa maruz kaldığının bilinmediği durumlarda ise hipertiroidzm kaynaklı olup olmadığını anlamak için tiroid fonksiyon testi gerçekleştirilmektedir. Ancak hipotermi çok ciddi bir durum olduğu için bu testler kedinin durumu stabil hale gelene kadar yapılmamaktadır.

karda oturan sarı gözlü yetişkin kedi

Kedilerde Hipotermi Tedavisi

Kedilerde hipotermi tedavisi, durumun şiddetine göre değişiklik gösterir. Yavru kedilerde hipotermi çok daha ciddi bir durumdur. Acil müdahale edilmediğinde yavru kediler hipotermiden dolayı çok çabuk hayatlarını kaybedebilirler. Hipotermi geçiren bir kedi ile karşılaşıldığında battaniyeye sarılarak ısınması sağlanmalıdır. Bu esnada kedinin sıcak bir ortama alınmış olması gerekmektedir. Tüyleri ıslak olan kedilerin battaniye ya da havluyla kurulanması tavsiye edilir. Saç kurutma makinesi de seçeneklerden bir tanesidir ancak ciltleri çok çabuk yanabileceği için kurutma makinesinin en düşük ayarda olduğundan ve yeterince uzaktan tutulduğundan emin olmak gerekir. Hipoterminin daha şiddetli olduğu durumda sıcak su torbaları ile kedinin ısınması sağlanmalıdır. Ancak sıcak su torbalarını yumuşak bir örtü ya da battaniye ile kaplamak gerekmektedir. Aksi takdirde sıcak su torbaları kediler için yakıcı olabilmektedir. Hipoterminin çok ciddi olduğu durumlarda ise daha agresif bir tedavi yöntemi gerekmektedir. Bu durumlarda kedinin içeriden dışarıya doğru ısıtılması gerekmektedir. Bu uygulama iç organların aşırı soğuktan etkilenmesini önlemektedir. Bu gibi durumlarda veteriner hekimler sıcak su lavmanı uygulayabilmektedir. Kedinin ciğerlerine sıcak hava gitmesi için sıcak hava verebilen vantilatörler ya da ısıtıcı serumlar da hipotermi tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Tedavi boyunca kedinin vücut ısısı, kalp ritmi ve nefes alış veriş hızı gibi yaşamsal faaliyetleri dikkatli bir şekilde izlenmektedir.

Kedilerde Hipotermi Nasıl Önlenir?

Hipotermi belirtileri görülür görülmez veteriner hekime başvurulduğunda tamamen iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Ancak veteriner hekime gitme süresi uzadıkça risk daha da artmaktadır. Tedavinin ilk birkaç gününde kediyi yakından gözlemlemek gerekir. Eğer benzer belirtiler tekrar görülürse yine vakit kaybetmeden yeniden değerlendirme yapması için veteriner hekime başvurmak gerekir. Hipotermiyi önlemek oldukça basittir. Soğuk ya da yağmurlu havalarda kedinin içerde olduğundan emin olmak yeterlidir. Dışarı çıkan kedilere ise üşüdüklerinde gidebilecekleri sıcak bir ortam oluşturmak gerekir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.