Kısırlaştırılmış Kedilerin Sağlıkları Nasıl Korunur?

09.09.2022 Deniz Öz


Kısırlaştırılmış kedilerin sağlıklarının korunması için döneme özel formüle edilen kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmeleri, oyunlar aracılığı ile hareket etmeye teşvik edilmeleri ve elbette düzenli olarak veteriner hekimlerin sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekir.

Kedilerin daha sağlıklı olabilmesi için farklı yaşam evrelerine özel gereksinimleri bulunur. Bu gereksinimler yaşları ve genel sağlık durumları doğrultusunda değişiklik gösterir. Kısırlaştırma da kedilerin ihtiyaçlarında radikal değişiklik yaratan önemli süreçlerden biridir. Bu yazımızda kedilerin kısırlaştırma sonrası süreçte sağlıklarının korunması için gerekli temel unsurlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

veteriner kontrolünde kedi

Düzenli Veteriner Hekim Kontrolleri Aksatılmamalıdır

Her kedi koruyucu sağlık hizmetlerine eşit seviyede ihtiyaç duyar. Düzenli olarak veteriner hekimlerce kontrol edilen kedilerin henüz belirginleşmeyen sağlık sorunu semptomları değerlendirilebilir, erken teşhis sayesinde tedavi süreçleri şekillendirilebilir ve olası hastalıklara karşı önlem alınabilir. Veteriner hekim kontrolleri sırasında genel sağlık muayeneleri detaylı olarak gerçekleştirilir, gerektiğinde kan değerleri kontrol edilir, kiloları ölçümlenerek beslenme planları şekillendirilebilir.

Sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi amacıyla düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine başvurulması yaşam konforlarının devamlılığı açısından da son derece önemlidir. Kedilerin düzenli veteriner hekim kontrollerinin sıklığı yaşa ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Yetişkinlik döneminde yılda bir kere, yaşlılık döneminde yılda iki kere genel kontrolden geçmeleri tavsiye edilir. Özel bir durum yaşandığı takdirde veteriner hekimler kontrol periyotlarını belirler.

yerde pembe oyuncak yanında yatan kedi

Hareket Etmeleri Teşvik Edilmeli

Kedilerin kısırlaştırılmış olup olmadıklarından bağımsız şekilde gün içerisinde yeterli oranda hareket etmeleri gerekir. İdeal seviyede hareket etmeleri kilo kontrollerinin sağlanması, iç güdülerinin desteklenmesi, eklem sağlıklarının korunması adına önem taşır. Tüm bu faydalara ek olarak kedilerin hareket etmesi stres seviyelerinin azalmasına ve kendilerini daha mutlu hissetmelerine yardımcı olur.

Kısırlaştırılmış kedilerin harekete teşvik edilmesi çok önemli olmakla birlikte her zaman çok kolay değildir. Hormonal değişimlerin etkisiyle enerji seviyelerinde düşme meydana gelebilmesi hareket etmekten kaçınmalarına neden olabilir. Kısırlaştırma sonrası kiloları artarsa, eklem hastalıkları tetiklediğinden yaşamaları muhtemel ağrı da hareketliliklerinin düşmesine neden olabilir. Benzer bir davranış değişikliği fark edildiğinde veteriner hekimlerin kontrolüne başvurulması önemlidir.

Kimi zaman kediler yalnızca üşendikleri veya tercih etmedikleri için de hareket etmekten kaçınabilirler. Bu durumda interaktif oyunlar ile teşvik edilmeleri önem kazanır. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları adlı içeriğimizde bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. İnsanların da dahil olduğu oyun süreçleri kedilerin ilgisini çekmek için ideal yöntemler arasında yer alır ve aynı zamanda kedilerin insanlarla olan bağlarını güçlendirici etki yaratır.

beyaz tartı üzerine çıkmış kedi

Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları Tercih Edilmeli

Kısırlaştırılan kedilerin yeni bir beslenme düzenine geçmesi daha sağlıklı ve konforlu olmaları adına son derece önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Kilo alımı, enerji dengesizliğinin doğal bir sonucudur. Alınan kaloriler harcananlardan fazla olduğunda obezite ihtimali gündeme gelir. Kısırlaştırılmış kedilerde obezite oluşumunun ardındaki temel neden hormonal değişimlerdir.

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası değişen hormon seviyeleri metabolizma hızlarının azalmasına yol açtığından kediler bu dönemde kilo almaya meyilli hale gelirler. Aynı nedenle hareketlilik düzeylerinde de azalma söz konusu olur. Hormonlardaki değişim neticesinde yaşanan bu farklılıkların etkileri istatistiksel olarak da doğrulanmaktadır. Nitekim kısırlaştırılan kedilerin obeziteye, kısırlaştırılmamış kedilere oranla kat be kat yatkın olduğu gösterilmiştir. Gerek beslenme sürecinin özelleştirilmesi gerekse kedilerin hareket etmeye teşvik edilmesi bu nedenle son derece önemlidir.

Kısırlaştırılan kedilerin kilo almalarının tek sebebi hareket düzeylerindeki azalma ya da metabolizma hızlarındaki düşüş değildir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kedilerin kısırlaştırma ameliyatı sonrası iştahlarında artış meydana gelir. Artan iştahları daha çok yemelerine neden olduğundan dengeyi kurmak zorlaşır. Kısırlaştırılmış kedilerin beslenmesi tüm bu nedenlerle özenle planlanmalıdır.

Kısırlaştırılmış kedilerin ihtiyaçlarına özel formüle edilen kısırlaştırılmış kedi mamaları, kedilerin günlük besin gereksinimlerini eksiksiz karşılarken düşük kaloride olduklarından kilo alma risklerini minimize eder. Formlarının korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda lezzet beklentilerini karşılayarak ihtiyaç duydukları mineral ve vitaminleri almalarını sağlar.

beyaz kaptan mama yiyen sarı kedi

Kısırlaştırılmış Kedi Beslenmesi Özenle Planlanmalı

Kedilerin farklı yaşam evrelerine özel kuru ve yaş mama çeşitleri ile en çok tercih edilen markalardan biri olan Pro Plan, kısırlaştırılmış kedi mamaları ile de farkını ortaya koyuyor. Hindili ve somonlu kısırlaştırılmış kedi mamaları dostlarımızın lezzet beklentilerini karşılarken daha sağlıklı kalabilmelerine yardımcı oluyor.

En çok tercih edilen kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerinden Pro Plan Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması en seçici kedilerde dahi iştahlı öğünlerin başrolünde yer alırken, Pro Plan Hindili Kısırlaştırılmış Kedi Maması lezzeti ve içeriği ile beklentileri aşan bir performans sergiliyor.

Kedi tüylerindeki alerjenleri büyük oranda azaltan Pro Plan LiveClear serisi hindili ve somonlu formülleri ile hem kedilerin hem de insanların yaşam konforunu artıran özellikleri ile öne çıkıyor. Siz de kısırlaştırılan kedilerinizin daha sağlıklı ve konforlu kalması adına Pro Plan kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, dostunuza sağlıklı olduğu kadar lezzetli öğünler sunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.