Polidaktil Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

30.09.2021 Deniz Öz


Polidaktil kediler kavramını daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Normalden fazla sayıda parmakla dünyaya gelen kediler "polidaktil kediler" olarak adlandırılır. Çoğu kedinin ön patisinde beş ve arka patilerinde dört parmak bulunurken polidaktil kedilerin her patisinde altı ya da daha fazla parmak olabilir. Polidaktili ekstra parmak oluşumuna neden olabilen bir genetik anomalidir ve bazı cinslerde görülme sıklığı fazla olmakla birlikte tüm kedi cinslerinde ortaya çıkabilir. Bu yazımızda polidaktili neden olur? sorusunun yanıtları ile birlikte polidaktil kediler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

çok parmaklı kedi patisi

Polidaktili Neden Olur?

Polidaktili gendeki bir mutasyon sonucunda oluşur. Kedilerin genellikle ön patileri bu durumdan etkilenir ancak tüm patilerde görülme sıklığı da oldukça fazladır. Çoğunlukla 6 parmaklı kedi olarak tanımlanan polidaktil kedilerin sağlıkları ile ilgili bir sorun yaşanmaz. Diğer bir deyişle polidaktili kedilerin genel sağlık durumlarını riske atan bir genetik mutasyon olarak kabul edilmez. Fazladan parmağa sahip olmaları tırnak kesmeyi biraz daha zahmetli hale getirebilse de eminiz ki kedilerin tırnaklarını kesmeye başladığınız anda bu zorluğu kolaylıkla geride bırakabilirsiniz. Bu noktada polidaktili ile kedi radyal hipoplazisinin karıştırılmaması önemlidir. Polidaktili gibi kedi radyal hipoplazisi de kedilerde ekstra parmak oluşumuna neden olabilir. Fakat kedi radyal hipoplazisinde ekstra parmaklar kedinin normal parmaklarının çok yakınında oluştuğu için patilerinde şekil bozukluklarına neden olabilir.

Polidaktili Bazı Kedilere Avantaj Sağlayabilir!

Ekstra parmakların belirgin fonksiyonları olmasa da bazı kediler 6 parmaklı olmaktan ötürü avantajlı duruma gelebilirler. Polidaktil kedilerin patileri daha geniş olduğu için tırmanırken, avlanırken ya da avlarını tutarken daha konforlu olabilirler, ayrıca farklı yüzeylerde dengelerini de daha iyi sağlayabilirler. Tabii bu durumun bir yansıması olarak tırmalanan yüzeylerdeki hasarın da artabileceği bilinmektedir. Kediler içgüdüsel olarak tırmalama davranışı sergileyebilen hayvanlardır. Evdeki mobilyaları tırmalamaları söz konusu olduğunda bu içgüdülerini farklı eşyalarda sergilemelerinin sağlanması gerekebilir. Kedi tırmalama tahtaları kedilerle yaşayanların hayatını kolaylaştıran ürünlerden biridir. Kedi tırmalama tahtası ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Polidaktil kedi patisiyle yüzünü kapatıyor

Polidaktil Kedilerin Şanslı Olduğuna İnanılır

Kedilerle ilgili birçok efsane olduğunu biliyoruz. Bazı kedilerin denizcilere iyi şans getirdiği yönünde söylentilere de denk gelmişizdir. Siyah kediler gibi polidaktil kedilerin de denizcilere iyi şans getirdiğine inanıldığı yönünde bilgi sahibiyiz. Geçmiş dönemlerde büyük ve geniş pençeleri nedeniyle çok iyi avlanma becerilerine sahip olan polidaktil kediler gemileri haşerelerden uzak tutmak amacıyla uzun yolculuklara götürülüyordu. Batı İngiltere, Kanada, Doğu Amerika gibi bölgelerde sıklıkla rastlanan 6 parmaklı kedilerin denizcilere şans getirdiği düşünülüyordu. Geminin karaya yanaşması ile birlikte kayalık alanlarda dahi ustaca hareket edebilmeleri onların fiziksel kapasitelerinin bir yansıması olarak değerlendiriliyordu.

Maine Coon Kediler Arasında Polidaktili Oldukça Yaygın

Maine'in zorlu ve karlı iklim koşullarına uygun şekilde gelişimlerini tamamlayan Maine Coon cinsi kedilerin patileri kar botu misali geniştir. Yalıtılmış geniş pençelere sahip bu ırkta birçok polidaktil kediye rastlanmaktadır. Onların vahşi doğa şartlarında daha iyi avcılar olmasını sağlayan bu genetik mutasyon sağlıklarına da zararlı olmadığı için sevimliliklerine sevimlilik katan bir unsur olarak dikkat çekmektedir. Maine Coon cinsi kedilerin tek ayırt edici özellikleri fazladan parmaklara sahip olmaları da değildir, onlar en büyük kedi cinsleri arasında da yer alır. En büyük kedi cinsleri hakkında detaylar için Dünyanın En Büyük Kedi Cinsleri Nelerdir? adlı blog yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Polidaktil Kediler Ayrı Bir Cins Değildir

Sanılanın aksine polidaktil kediler ayrı bir cins, tür ya da ırk değillerdir. Her cinste fazladan parmak oluşumuna yol açabilen genetik mutasyon etkisini hissettirebilir. Her ne kadar az önce bahsettiğimiz gibi Maine Coon cinsi kedilerde fazla görülmeleri ırksal özelliklerden biri olarak düşünülmesine neden olsa da polidaktili cins farklılığı yaratmaz.

Polidaktil Kediler Hamingway Kedileri Olarak Biliniyor

Nobel ödüllü yazar Ernest Hamingway'in kedisi polidaktildi. Anlatılanlar onun kedisini ilk gördüğü andan itibaren büyük bir sevgiyle ona bağlandığı ve polidaktil kediler hakkında farkındalığın artmasına yardımcı olduğu yönünde. Hemingway ile birlikte bilinirlikleri arttığı için 6 parmaklı kediler Hemingway kedileri olarak da adlandırılabiliyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.