Kedilerin Sindirim Sistemi Sağlığını İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Kedilerin Sindirim Sistemi Sağlığını İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

18.11.2022 Deniz Öz


Kedilerde sindirim sistemi, yiyeceklerin çiğnenmesi, işlenmesi ve atıkların vücut dışarısına atılması sürecinde görev yapan bütün organları kapsayan bir sistemdir. Kedilerde sindirim ağızda başlar ve dışkılamanın meydana geldiği anüste sona erer. Sistemin herhangi bir organında meydana gelen bir rahatsızlık kedilerde sindirim metabolizmasının aksamasına ve sindirim fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilememesine neden olabilir. Bu nedenle kedilerin sindirim sisteminin yakından tanınması, sistem sağlığının iyileştirilmesi için gerekli tedbirlerin daha doğru alınmasını sağlayacaktır.

Kedilerde sindirim süreci yiyeceklerin ağza alınıp çiğnenmesi ile başlar. Bu süreçte tükürük salınımı artar ve tükürük içerisindeki enzimler yiyecekleri kimyasal olarak parçalar. Ağızda çiğnenen yiyecekler yutulur, yemek borusundan mideye ulaşır. Midede ek parçalanma süreci başlar ve daha sonra parçalanan besinler bağırsaklarda emilim için sindirim sisteminde ilerlemeye devam eder. Bilinmesi gereken sindirimin yalnızca vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin temininde değil, vücuttaki sıvı ve elektrolitlerin dengesinin sağlanmasında da kritik öneme sahip olduğudur. Kedilerde sindirim sisteminin görevleri sindirim, emilim, atıkların sindirim sisteminde hareketliliği ve dışkının atılması olarak kategorilendirilir.

Kedilerin sindirim sistemi fonksiyonları genel sağlıklarının korunmasını sağlayan en önemli unsurlardandır. Bu nedenle her yaş grubundaki kedinin sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi adına belirli konularda dikkatli olunması gerekir. Bu yazımızda kedilerin sindirim sistemi sağlığını korumak ve iyileştirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

oturan beyaz uzun tüylü kedi taranıyor

Düzenli Olarak Taranmaları Gerekiyor

Kediler gün içerisinde kendilerini yalayarak temizlerler. Dillerinin özel dikensi yapısı yalama esnasında tüylerini yutmalarına neden olur. Yutulan tüyler normal şartlarda doğal sindirim yoluyla vücut dışına atılır. Ancak ne yazık ki süreç her zaman bu kadar sorunsuz işlemez. Yutulan tüyler kedilerin sindirim sistemlerinde toplanabilir, yumak formuna gelerek sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilir. Bu süreçte sindirim sisteminin yavaş çalışması da yutulan tüylerin fazla olması da etkilidir. Kediler düzenli olarak taranarak tüylerini temizleseler de düzenli olarak taranmaları önemlidir. Kedilerin mümkünse her gün taranması hem kabızlık hem de tüy yumağı oluşumu riskini minimize eden etkili bir tedbir olarak değerlendirilir.

oyun oynayan gri kedi

Egzersiz Olmazsa Olmaz

Egzersiz yapmak kilo kontrolünün sağlanması, kasların korunması, kedilerin fiziksel ve mental olarak uyarılması bakımından önemlidir. Aynı zamanda sindirim sistemi sağlığına da katkı sunar. Egzersiz yapmak kedilerin bağırsak hareketliliğinin düzenli olmasını ve bağırsak işleyişini destekler. Gün içerisinde iki farklı seansa bölünmüş yaklaşık 20 dakikalık egzersizler kedilerin sağlığının korunmasında fayda sağlayacaktır. Ek olarak egzersiz seanslarına oyunların dahil edilmesiyle kişi ve kedi arasındaki sevgi ve saygı bağları da güçlenecektir.

çeşmeden su içen uzun tüylü kedi

Su Tüketimi Yakından Takip Edilmeli

Kedilerin sindirim sistemi sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi için günlük su tüketiminin ideal oranda karşılanması gerekir. Özellikle kuru mama ile beslenen kedilerin su içme sıklıklarında azalma meydana gelebilir. Yeterli oranda su içilmemesi kedilerde dehidrasyon riskini artırabilir ve aynı zamanda kedilerin bağırsak sistemi sağlığına zarar verebilir. Kedilerde Dehidrayon Nedir? Belirtileri Nelerdir? hakkında hazırladığımız içerikte önemli bilgiler bulabilirsiniz. Kedilerin yeterli oranda su içmemesi ve bu durumun sıklık kazanması vücuttaki organlara yeterli oksijen taşınamamasına, vücuttaki elektrolit dengesinin bozulmasına ve sindirim sürecinin yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin günlük su tüketimlerinin yakından takip edilmesi, su içmeye teşvik edilecekleri adımların atılması önemlidir. Sularının her gün mümkünse günde iki kere tazelenmesi, su kaplarının evin birden çok yerine konumlandırılması ve zaman zaman beslenme düzenine yaş mama eklenmesi tavsiye edilir.

veteriner hekim kontrolünde sarı kedi

Sindirim Sistemi Hastalıklarının Belirtilerine Dikkat Edilmeli

Kedilerin sindirim sistemi sağlığı bozulduğunda tipik bazı semptomların ortaya çıkması mümkündür. İshal ve kabız en yaygın sindirim sorunları belirtilerindendir. Kusma, ağız kokusu, karın bölgesinde şişlik, karın bölgesine dokunulduğunda miyavlamada artış veya huysuzlanma, iştahta azalma, kilo kaybı, cilt ve tüy sağlığında bozulma gibi belirtilerin yaşanması hâlinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene olmalarının sağlanması gerekir. Böylece sindirim sistemi sağlık sorunları ilerlemeden ve kronik şikayetlere yol açmadan kedilerin ihtiyaç duydukları tedavilerle buluşturulması mümkün olabilir.

yalanan tekir kedi

Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Sindirim Sistemi

Yukarıdaki tüm öneriler kedilerin daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaları ve sindirim sistemi sağlıklarının korunması adına kritik derecede önemli. Ancak bilinmesi gereken sağlıklı beslenmenin de en az diğer unsurlar kadar belirleyici etkiye sahip olduğu. Kedilerin sindirim sistemi sağlığı için tükettikleri kedi mamalarının protein ve lif bakımından zengin olması gerekiyor. Sağlıklı yağlar barındırması, vitaminleri içermesi gibi kriterlerin varlığının da son derece önemli olduğu biliniyor. Kedilerin yaşına, genel sağlık durumuna ve aktivite düzeylerine göre seçilen kedi mamaları ile kedilerin hem genel hem de sindirim sistemi sağlıklarının desteklenmesi mümkün oluyor.

Bu noktada tercih edilen mamaların kalitesinin en önemli kriterlerin başında geldiğinin bilinmesi önem taşıyor. Hill's Perfect Digestion Tavuklu ve Esmer Pirinçli Yetişkin Kedi Maması sahip olduğu bileşenlerle öne çıkan kedi mamaları arasında yer buluyor. Bağırsak mikrobiyomlarının dengelenmesine yardımcı olmak üzere formüle edilen mama, düzenli kullanımda sindirim sistemi sağlığını destekliyor ve dışkı sorunlarını minimize ediyor. Sahip olduğu özel prebiyotik karışımı ile bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlarken tüm yaşamsal organların sağlığına katkı sunuyor. Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor ve yağsız kas yapısının korunmasına aracılık ediyor.

Siz de kedinizin daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olması için Hill's Perfect Digestion Tavuklu ve Esmer Pirinçli Yetişkin Kedi Maması ürününü buraya tıklayarak inceleyebilir, kediniz için sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.