Kedilerde Gaz Problemi

29.11.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerde tıpkı insanlar gibi gaz problemleri yaşayabilirler. Patili dostlarımızın yaşadığı gaz problemleri ne yazık ki bizlerin yaşadığı problemler kadar kolay olmayabilir. Bir kedide gaz problemi olduğunu ve problemin neden olduğunu anlayabilmek kolay olmayabilir. Bu yazımızda kedilerde gaz problemi hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kedilerde Gaz Problemi Nedir?

Birçok hayvanda olduğu gibi kedilerin sindirim sisteminde de gaz bulunmaktadır ve bu gazlar rektumdan dışarı atılmaktadır. Kediler genelde sessiz bir şekilde gaz çıkarır ve çıkardıkları gazlarda çok koku olmaz. Ancak bazı durumlarda şişkinlik, kötü kokulu gaz çıkarma ve karın bölgesinde rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Bu durum genelde gaz problemleri ile ilişkilendirilmektedir. Beslenmede meydana gelecek değişiklik, diğer canlılarla temas ve daha birçok şey kedilerde gaz probleminin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Genellikle gaz problemine neden olan durum ortadan kalktığında şişkinlik sorunu da kendiliğinden çözülmektedir. "Kediler osurur mu?" sorusunun cevabı her canlı da olduğu gibi evet olarak verilebilir ancak kedilerde gaz çıkarma bazı rahatsızlıklar sonucu da görünüyor olabilir. Bu nedenle kedilerde şişkinliğin gözlemlenmesi ve farklı belirtilerin gündeme gelmesi halinde veteriner hekime danışılması önemlidir.

kızgın tıslayan kedi

Kedilerde Gaz Probleminin Belirtileri

Bazı durumlarda kedilerde gazın belirtileri çok göz önündedir. Kediniz gaz çıkardığında onu duyabilirsiniz ya da gazın kokusunu net bir şekilde alabilirsiniz. Genellikle kedilerde gaz problemini fark etmek oldukça zordur. Kedinin karnını okşarken bir şişkinlik ya da gerginlik hissedilmesi gaz probleminin yaygın belirtisidir. Bazı durumlarda kediler karınlarına dokunulmasından hoşlanmamaktadır, bu kedilerde yaygın bir davranış olsa da gaz problemi yaşadıkları zamanlarda karın bölgesine temas halinde normalden daha fazla tepki vermeleri mümkündür. Ayrıca rahatsızlık nedeniyle çok daha durgun ve aktiviteden kaçınan bir havaya bürünebilirler. Gaz problemi diğer mide rahatsızlıkları tarafından da maskelenebilmektedir. İshal ya da kusma gibi belirtiler kedilerde gaz probleminin fark edilmesini zorlaştıran durumlar arasında yer almaktadır. Gaz problemi olan kedilerde tuvalet kontrolünün yapılması tavsiye edilmektedir. Dışkıda kan, gaz probleminde karşılaşılan belirtilerden bir tanesidir. Kediler karın ağrılarının çok fazla olduğu durumlarda bir şey yiyip içmeyi pek tercih etmemektedirler. Böyle zamanlarda mümkün olduğunda kısa sürede veterinere başvurmak gerekmektedir. Kedilerde gaz problemi belirtileri;

  • Karın bölgesinde aşırı hassasiyet,
  • İştahsızlık,
  • Kusma,
  • Kabız,
  • Dışkıda kan,
  • Halsizlik olarak listelenebilir.

halı üzerinde uyuyan kedi
Kedilerde Gaz Neden Olur?

Kedilerde gaz olmasının pek çok farklı nedeni olabilir. Kedilerde gaz problemini temel olarak beslenme ve altta yatan hastalıklara bağlı nedenler özelinde incelemek mümkündür.

Beslenme ile İlişkili Problemler

"Kediler gaz çıkarır mı?" sorusunun cevabı kesinlikle evet olarak verilir. Her canlı gibi kediler de gaz çıkarmaktadır. Bunun birden çok nedeni bulunmaktadır. Kedilerin öncelikli olarak doğru bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Çok yüksek miktarda lif ya da kırmızı et içeren gıdalar gaz problemlerine yol açabilmektedir. Bozulmuş yemek artıkları ya da çöpte bulunan yiyeceklerin tüketilmesi de gaz sorunlarına neden olabilir. Kedilerde gaz problemine neden olan bir diğer gıda türü de süt ürünleridir. Birçok kedi süt ve süt ürünlerini sindirememektedir bu da kedilerde gaz problemlerine neden olmaktadır.

Tüketilen gıda ile beraber gıdaların nasıl tüketildiği de son derece önemlidir. Kedilerin çok fazla yemesi ya da çok hızlı bir şekilde yemesi de gaz sorunlarına yol açabilmektedir. Yemek yerken çok fazla hava yutulması gaz problemlerinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle birden fazla kedinin olduğu evlerde aynı anda aynı mama kabından yemek yiyen kedilerde rekabetten dolayı hızlı yemek yeme durumlarına çok sık rastlanmaktadır. Bu da hava yutmaya bağlı gaz problemlerine neden olmaktadır.

Son olarak tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de gıda alerjileri olabilmektedir. Üstelik bu alerjiler doğuştan olmayabilir. Yetişkin bir kedide sonradan gıda alerjisi meydana gelebilmektedir. Yetişkin birçok kedinin yıllarca tükettiği gıdalara karşı sonradan alerji geliştirebildiği bilinmektedir. Gıda alerjilerinde en yaygın görülen belirti cilt problemleridir. Ancak ishal ya da şişkinlik gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir.

Hastalık İlişkili Problemler

Gaz problemleri yeme alışkanlıkları dışında çeşitli nedenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bunlar genellikle altta yatan rahatsızlığın neden olduğu gaz problemleridir. Bir hastalığın bir belirtisi olarak meydana gelen gaz problemleri genellikle daha ciddidir. Kusma, şişkinlik, kanlı dışkılama ya da kötü kokulu gaz çıkarma durumlarında vakit kaybetmeden uzman veterinere danışmak gerekmektedir. İnflamatuar bağırsak hastalığı, ülser, gastrointestinal tıkanıklık, kurt ya da diğer bağırsak parazitleri ve kanser gibi hastalıklar kedilerde gaz ve şişkinlik problemlerine yol açabilmektedir.

uyuyan kedi

Kedilerde Gaz Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde gaz problemleri genellikle bir nedene bağlı olarak ortaya çıktığı için o nedeninin ortadan kaldırılması aynı zamanda gaz probleminin de ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Beslenme ya da gıda alerjisi gibi durumlarda beslenme yöntemini değiştirmek gaz probleminin geçmesine yardımcı olmaktadır. Burada veterinerden alınacak tavsiyeler ile yeni bir beslenme programı oluşturmak problemin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda beslenme alışkanlığını değiştirmek de gerekebilmektedir. Çok hızlı ya da çok fazla yeme sonucu ortaya çıkan problemleri tedavi etmek için daha az miktarda daha fazla öğün şeklinde beslenme yöntemi tercih edilmektedir. Yaşam şartları kedilerin sık sık beslenmesine uygun değilse, yavaş yemeyi destekleyen özel mama kapları tercih edilebilir. Kedilerin daha yavaş mama yemesine yardımcı olacak mama kaplarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde ise kedilerin beslenmesi birbirinden uzakta ve izole bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Çöpün saklanması ve kedinin çöpten yiyecek yemesinin önüne geçmek de gaz problemlerine yardımcı olabilmektedir.

Hastalık sonucu yaşanan gaz problemlerinde ise öncelikli olarak hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu durumda uzman veterinerler bu konudaki en iyi tedavi yöntemini belirlemektedir. Neden olan hastalık tedavi edildiğinde genellikle gaz problemleri de kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.