Calico ve Tortoiseshell Kedilerin Farkları

25.02.2023 Deniz Öz


Calico ve tortoiseshell kedileri tüm kediseverlerin gönlünü kazanan bir görünüşe sahiptir. Tüylerinin benzersiz renk ve desen kombinasyonları ile diğer kedilerden hemen ayrılsalar ve dikkatleri üzerlerine çekmeyi başarsalar da birbirleriyle karıştırılmaları sık rastlanılan bir durumdur. Hem tüy renkleriyle hem de biraz huysuz karakterleriyle oldukça benzer olan bu kediler hakkındaki bilgileri ve aralarındaki farkları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

oturan calico kedi

Calico Kedilerin Özellikleri

Kedilerin calico olup olmadığı cinsine göre değil tüylerinin renklerine göre değerlendirilir. Neredeyse tüm kedi ırklarında calico görülme ihtimali vardır. Calico kedilerin öne çıkan özelliği %25 - 75'i beyaz olmakla birlikte siyah ve turuncunun da yer aldığı üç renkli bir kürke sahip olmalarıdır. Bazı calico kedilerin turuncu ve siyah tüyleri çok açık renklidir, hatta siyah tüyleri gri renge daha yakındır.

Calico kedileri hangi ırktan olursa olsun huysuz yapılarıyla bilinir. Bununla beraber calico'lar sahiplerine düşkün, sadık ve özellikle evdeki bir insanı kendilerine çok yakın gören kedilerdir. Çoğu insan bu kedileri ilginç ve enerjik bulur ancak bu özellikler bazen nevrotik davranışlara dönüşebilir.

Calico Geni

Calico kedilerinin tamamen dişi olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak Calico kedilerin neredeyse hepsi dişi olsa da bu kürk yapısına sahip erkek kedilere nadiren de olsa rastlanılabilir.

Calico tüyleri X kromozomuna bağlıdır ve bu kürk yapısının görülebilmesi için kedide iki tane X kromozomu bulunması gerekir.Erkeklerde sadece tek X kromozomu olduğu için erkek calico kedisi olması ilk başta imkansız görünür. Ancak bazı erkek kediler X ve Y kromozomu yerine fazladan bir X kromozomu ile XXY kromozomlarıyla doğar. Bu ekstra X kromozomu nedeniyle erkek calico kedilerin görülebilmesi mümkün hâle gelir.

XXY kromozomu insanlarda görüldüğünde bu durum Klinefelter Sendromu olarak adlandırılır. Calico olan erkek kedilerin tamamı Klinefelter Sendromu'ndan muzdariptir. Bazı kedilerde herhangi bir belirti görülmese de bazılarında davranış problemleri veya obezite ile karşılaşılabilir. Bunun yanı sıra erkek calico kedilerde diyabet ya da kalp rahatsızlığı görülme riski daha yüksektir.

çok renkli kedi oturuyor

Tortoiseshell Kedilerin Özellikleri

Tortoiseshell kediler tıpkı calico'lar gibi hemen hemen her kedi ırkında karşımıza çıkabilir. Ancak tortoiseshell kediler görünüş olarak calico'lardan farklıdır. Bu kedilerin tüyleri genellikle iki renklidir. Renk çiftleri ise siyah ve kahverengi ile taba ve turuncu şeklindedir. Bazı kedilerde siyah renk biraz daha azalmış pigmentasyon ile karakterize olabilir. Bu kedilerde siyah tüyler daha çok mavimsi gri renkte görülür. Nadir olarak tortoiseshell kedilerin tüylerinin çok küçük bir kısmında beyaz renk ile karşılaşılabilir. Beyaz renk çok küçük bir alanda olduğu için kedi tam olarak calico sayılmaz. Bu kediler genellikle tortico olarak adlandırılır.

Tortoiseshell kediler genellikle diğer kedilere göre daha agresiftir. Kısa sürede ruh hâllerinin değiştiğini görebilmek mümkündür. Her ne kadar çabuk kızabilseler de etraflarında olanlara pek ses çıkarmazlar ve hayatlarının büyük bir kısmında sakindirler. Sahiplerine bağlıdırlar ve genellikle oyun oynamayı çok severler. Bu yönleri sayesinde diğer kedilerle ya da çocuklarla iyi anlaşabilmeleri mümkündür. Ayrıca bu kedilerin yetiştirilme tarzının karakterleri üzerinde son derece etkili olduğu da unutulmamalıdır.

Tortoiseshell Kedi Geni

Calico gibi tortoiseshell görünümü de X kromozomuna bağlı bir durumdur. Tortoiseshell görünümü için iki adet X kromozomu gerekir. Temel olarak tortoiseshell kedilerde görülen genetik durum da calico kedileriyle aynıdır. Tortoiseshell'lerin büyük bir kısmı dişidir ve erkekler Klinefelter Sendromu'na sahiptir. Erkek tortoiseshell kedileri doğuştan kısırdır ve üreyemezler. Ancak bu kedilerin de mutlaka veteriner hekim ile görüşüp kısırlaştırılmasını sağlamanız gerekir. Çünkü kısırlaştırma testis kanseri ve bazı davranış bozukluklarının görülme riskini ortadan kaldırır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.