Kedilerin Kızdığını Nasıl Anlarsınız?

11.07.2022 Deniz Öz


Kediler son derece farklı karakterlere sahiptirler ve içerisinde bulundukları durumlara farklı zamanlarda farklı duygusal reaksiyonlar gösterebilirler. Normalde tepki vermedikleri durumlar karşısında bazen kızgınlık belirtileri göstermeleri de her zaman kızdıkları durumlara kayıtsız kalabilmeleri de son derece normaldir. Kedilerin değişebilen tepkileri onları yakından gözlemleyen kişiler için kolaylıkla fark edilebilir. Kediler kızgın olduğunda vücut dillerinde, seslerinde ve fiziksel duruşlarında dikkat çekici değişimler meydana gelebilir. Bu yazımızda kedilerin kızdığını anlamayı sağlayan temel göstergeler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

tıslayan uzun tüylü kedi

Kediler Birçok Duruma Kızabilirler

Kediler kızabilir ancak bu kızgınlık intikam almaya yönelik bir kızgınlık değildir. Kediler oldukça hassas canlılardır ve alışkın oldukları ortamda meydana gelen ufak değişiklikler bile onların kızgın olmasına neden olabilir. Yeni bir mamaya başlama, veterinere gidip gelme sürecinde yaşananlar ya da yeterince ilgi görememe kedinin sinirlenmesine yol açabilmektedir. "Kediler neden sinirlenir?" sorusunun çok farklı cevapları bulunmaktadır. Ancak bu cevaplar genellikle kedinin içerisinde bulunduğu durum ile ilgilidir. "Kedim çok sinirli" söylemi zaman zaman kedi sahipleri tarafından kurulan bir cümledir.

Kediler korktuklarında ya da tehdit altında hissettiklerinde de sinirli bir ruh haline bürünebilirler. Kedinin neden sinirlendiğini anlamak ve bu durumu ortadan kaldırmak onun rahatlaması için kritik derece önemlidir. Çözüm için ilk olarak kedinin kızgın olup olmadığını anlamak gerekir. Bunun için kedinin hareketlerine bakmak ve genel davranışları ile tepkilerinin kıyaslanması yeterli olmaktadır.

oturan ve dik dik bakan tekir kedi

Kızgın Kedilerde Meydana Gelen Fiziksel Değişiklikler

Kediler kızdığında, bu duygularını fiziksel değişimlerle ifade ederler. Kuyrukları, kulakları, göz bebekleri ve hatta tüyleri yaşadıkları duygu değişimini yansıtan araçlara dönüşebilir. Bu nedenle kedilerin beden hareketlerinin doğru yorumlanması sakinleştirilmelerini sağlamayı kolaylaştıran ilk adımlar olacaktır.

Kuyruk Hareketleri Keskinleşir

Sinirli kedi kuyruğu diye bir gerçek bulunmaktadır. Kedilerin hissettikleri duygular kuyruklarından çok kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Kızgın kediler genellikle sağa sola hızlı şekilde kuyruklarını sallarlar. Ayrıca kızgın olduklarında kuyruklarındaki tüyler de kabarır. Kalçalarıyla beraber kuyruklarını sağa sola sallamaya başladıklarında ise hedefledikleri bir şeye atlamak üzeredirler. Kuyruk hareketleri keskinleştiğinde kedilerle araya mesafe konulması onlara zaman vermenin en pratik yöntemidir.

Göz Bebekleri Büyür

Kızgın kedilerde gözlerde de değişiklik meydana gelmektedir. Kediler kızdıklarında ya da bir canlıya ya da nesneye saldırmak üzere olduklarında göz bebekleri büyür ve gözleri kısılır. Göz bebekleri açılarak içeri daha fazla ışık girmesini ve daha iyi görmelerini sağlar. Sinirli yavru kedi gördüğünüzde göz bebeklerinin bir anda kocaman olduğunu fark edebilirsiniz.

Kulaklar Yana Doğru Eğilir

Kedilerin tehdit altında ya da sinirli hissettiğini anlamanın yollarından birisi de kulaklara bakmaktır. Kızgın kedilerin kulakları yanlara doğru kıvrılmaktadır. Saldırmaya ya da hızlıca koşmaya başlamadan önce ise kulakları neredeyse düz olacak şekilde eğilir ve uçları geri bakar. Benzer bir görüntüyle karşılaşıldığına kedilere temas edilmemesi en iyisidir.

Tüylerde Kabarma

Kediler kızdıklarında tüyleri kabarır. Neredeyse normal boyutlarının iki katına ulaşırlar. Bu aslında onların olduğundan daha büyük ve tehditkâr gözükme çabasıdır. Bu şekilde gelecek tehditten kendilerini korumaya çalışırlar.

Eşyalarınıza Zarar Verirler

Bazı kediler kızdıkları kişilerin eşyalarına zarar vermeye meyillidir. Bunun nedeni ise kızdıkları kişinin kokusunun eşyalarının üzerinde bulunmasıdır. Ancak bu davranış çok nadiren gelişir ve kediler gerçekten büyük bir tehdit ya da stres altında hissettiğinde bu davranışı gerçekleştirir.

Bakışları Sabitlenir

Kediler birisine kızdığında direkt olarak o kişilerin gözünün içine bakarlar. Birçok kişi "Kedim çok sinirli neden?" sorusunu kedilerin gözlerinin içine baktığında sormaktadır. Bu durumdayken kedinin göz bebeklerinin büyüdüğünü görürseniz uzaklaşsanız iyi edersiniz, çünkü bu genelde kedilerin saldırıya geçeceğinin bir göstergesi olarak kabul edilir.

Bıyıkları Yere Bakar

Kedilerin bıyıkları birçok fonksiyona sahiptir. Kediler birçok durumda olduğu gibi kızdıklarında da bıyıklarını kullanırlar. Kediler kızdıklarında bıyıkları aşağıya doğru bakar.

Sizden Uzaklaşırlar

Kediler normalde sevdikleri kişinin yakınlarında bulunmaktan hoşlanırlar. Ancak birisine kızdıklarında genelde ondan uzak durmayı tercih ederler. Hatta bazı kediler kızgın oldukları birisi ortama girdiğinde bulundukları ortamı terk ederler.

ağzı açık tıslayan tekir kedi

Kızgın Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Kediniz bir şeylere kızdığında ve bu durum geçici nitelik taşıyorsa onu kendi haline bırakabilirsiniz. Bir süre sonra kızgınlığı kendiliğinden geçecektir. Bu durumda onu sevmek ya da okşamak pek yardımcı olmaz. Kediler kızgınken ödül maması vermek aslında onların bu davranışını yüreklendirmeye yarar, bu nedenle ödül maması kızgınlıkları geçene dek verilmemelidir. Kedinin eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, mamanın değişmesi ya da taşınma gibi kalıcı bir durum sonucunda kızması ya da stres altında olması ise farklı bir durumdur. Süreklilik halini alabilen bu duygular kedilerde iştah kaybı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına yol açabilir.

Kedinin yeni sürece alışması ve olumsuz hislerinin kronikleşmesini engellemek için sakinleştiricilerden yararlanabilirsiniz. Kedilere uygun sakinleştiricileri incelemek buraya tıklayabilirsiniz. Sakinleştiriciler genellikle bitki bazlı olduğu için zararsızdır. Kedinin kızgın ya da tehdit altında hissetmesine neden olacak durumun ortadan kaldırılması genellikle kızgınlığında ortadan kalkmasını sağlar. Alışılması gereken bir durum olduğunda ise kedinizin bu sürece ayak uydurmasına yardımcı olmak en doğrusu olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.