Kedilerin Kedi Ağaçlarına İhtiyaçları Var mı?

Kedilerin Kedi Ağaçlarına İhtiyaçları Var mı?

11.12.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin herhangi bir sınırı yoktur ve bu durum etkileşime geçtikleri eşyalarda söz konusu olduğunda da geçerlidir. Evde yaşayan bir kedi için evdeki tüm eşyalar onundur. Ancak bu eşyaların arasında sadece onlara ait olan, ihtiyaçları özelinde tasarlanmış kedi ağaçlarının ayrı bir yeri vardır.

Kedi ağaçlarının kediler için en önemli özelliği onlara yüksekte olma şansı vermesidir. İnsanlar daha yatay bir hayata alışkınken kediler bulundukları alanı hem yatay hem de dikey eksende kullanırlar. Kediler vahşi doğada hem avcı hem de av konumunda oldukları için yüksekte olmak onlara avantaj sağlar. Kediler bulundukları ortamı gözlemleyebilecekleri yüksek yerlerde olmayı severler.

Ayrıca kediler zaman zaman yüksek yerlere çıkarak evdeki istemedikleri unsurlardan uzaklaşmaya ihtiyaç duyabilirler. Kedi ağaçları evdeki bebekten, köpekten ya da elektrikli süpürgeden kaçmak için ideal bir noktadır.

Bu ağaçlar aynı zamanda kedilerin başka ihtiyaçlarını da giderir. Dikey tırmalama alanı onların vücudunu gerdirmesine yardımcı olurken kapalı kutular gizlenebilecekleri ve dinlenebilecekleri bir alan sağlar. Çok katlı kedi ağaçları ise zıplamalarını ya da tırmanmalarını sağlayarak egzersiz yapmalarına yardımcı olur.

Ağaçlarda bulunan oyuncaklar ise onların mental açıdan uyarılmasını kolaylaştırır. Kedi ağacını pencere kenarı gibi kedinin dışarıyı görebileceği bir yere koyarak mental uyarımı güçlendirebilirsiniz.

kedi ağacında oturan kedi

Kedi Ağacı Mutlaka Olmalı mı?

Yapılan bir araştırmaya göre yaşadıkları alanlara üst üste kutu yerleştirilen kedilerin antisosyal davranışlarında gözle görülür bir azalma meydana geliyor. Onlara oynayabilecekleri ve kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alan sunan bu eşyaları kullanan kediler hem birbirlerine hem de insanlar karşı daha az saldırganlık eğiliminde bulunuyor.

Ancak diğer taraftan kedi ağaçları bir kedinin yaşadığı evin olmazsa olmazları arasında yer almıyor. Kedi ağaçlarının en büyük önemi kedilerin ihtiyaç duyduğu fiziksel hareketi ve bilişsel uyarımı sağlarken onlara evin genel ortamından yüksekte bir alan sunmasıdır. Kedinizin tırmalayabileceği bir eşyası, tırmanabileceği bir yeri ve oynayabileceği oyuncakları varsa kedi ağacı çok büyük bir gereklilik değil. Elbette böyle imkânları bulunmayan kedilerin evdeki pek çok başka eşyayı tırmalama, uygun olmayan yerlere çıkma ve oynamamaları gereken eşyalarla oynama ihtimallerinin bu imkânlara sahip olan kedilere göre daha yüksek olduğu da göz ardı edilmemelidir.

çok kedili evler için kedi ağacı

Hangi Tür Kedi Ağacı Tercih Edilmeli?

Söz konusu kedi ağaçları olduğunda çok fazla seçeneğe sahibiz. Yerde duranlar, duvara monte edilenler, kapalı alanları bulunanlar, çok katlılar ve ahşap ya da halı kaplamalı olanlar kedi ağacı seçeneklerinden sadece bazıları. Kedilerin severek oynayacağı ve zaman geçireceği pek çok farklı kedi ağacı çeşidini buradan inceleyebilirsiniz.

Kedi ağacı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sağlam ve kaliteli malzemeden üretilmiş olmasıdır. Çok katlı ya da yüksek kedi ağaçlarının kolay kolay devrilmemesi gerekir. Bunun dışında kalan, kedi ağacında bulunması gereken diğer özelliklerin pek çoğu aslında kedinin kişiliğine bağlıdır. Kediniz dikey yüzeyleri tırmalamayı tercih ediyorsa dikey tırmalama alanlarının olduğu ağaçları tercih etmelisiniz. Yalnız başına kapalı yerlerde kalmayı seven kediler için kapalı kutuların olduğu bir ağacı seçmek yapılacak ideal seçimlerden birisidir.

Eğer kedinizin tam olarak nasıl bir ağaçtan hoşlanabileceğini bilemiyorsanız öncelikli olarak havlu kaplı basit bir kedi ağacı deneyebilirsiniz. Biraz alçak ve tırmalama alanı olan böyle bir ağaç kedinizin ilgisini çekerse daha büyük bir seçeneği göz önünde bulundurabilirsiniz. Eğer büyük bir kedi ağacını koyacak kadar yeriniz yoksa duvara monte edilen eğlenceli kedi ağaçlarını da tercih edebilirsiniz.

Eğer evde birden fazla kedi yaşıyorsa dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Birden fazla kedinin kullanacağı ağaçlarda yer alan kapalı kutuların her iki tarafında da kedilerin giriş çıkış yapabileceği kapıların olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede kutuya aynı anda giren kediler istedikleri anda dışarı çıkabilirler.

Ağacı eve getirdiğinizde kediniz hemen onunla ilgilenmezse endişelenmenize gerek yok. Ona alışması için birkaç hafta süre tanımanız gerekiyor olabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.