Kedi ve Köpeklerde Kullanılan Elizabeth Yakası Nedir?

12.06.2023 Deniz Öz


Kedilerin ve köpeklerin pek hoşlanmadıkları ancak gerekli durumlarda sağlıklarının desteklenmesi ve vücutlarındaki yaraların iyileşme sürecine zarar gelmemesi için kullanılması gereken Elizabeth yakalığı, iyileşme yakalığı olarak da biliniyor. Kedi ve köpeklerde yara yalama ve ısırma gibi davranışların fiziksel olarak engellenebilmesi adına özellikle ameliyat sonrasında kullanılması tavsiye edilen Elizabeth yakalıkları kumaş ve plastik gibi farklı materyallerden üretilebiliyor ve farklı yüksekliklerde tasarlanabiliyor. Koni şeklinde tasarlanan bu yakalığın seçimi sırasında dikkatli olunması önemli, böylelikle kedilerin ve köpeklerin konforlarındaki düşüş minimize edilebiliyor. Bu yazımızda Elizabeth tasması hakkında bilinmesi gerekenler özelinde bilgi bulabilirsiniz.

Elizabeth yakalığı takan köpek oturuyor

Elizabeth Yakasının Tanımı

Elizabeth yakalığı, yaranın enfeksiyon kapmasının ya da büyümesinin önlenmesi için kedilerin ve köpeklerin boynuna takılan kesik koni şeklindeki bir yakalıktır. Farklı boyutlarda, yüksekliklerde olabilir ve yapısal olarak değişiklik gösteren malzemelerden üretilebilir. Kedilerin ve köpeklerin boyun ve kafa ebatlarına uygun tercih edildiklerinde yemek yerken, nefes alırken ya da günlük yaşantılarını sürdürürken bir engel oluşturmaz. Yine de Elizabeth yakası dostlarımızın takılmasından pek de keyif aldıkları bir ürün olarak nitelendirilmez. Ancak evcil hayvanların rahatsızlıklarının minimize edilebilmesi için Elizabeth yakası kullanımı tercihten ziyade zorunluluk hâline gelebilir.

Elizabeth Yakasının Kullanım Alanları ve Avantajları

Evcil hayvanlar, özellikle de köpekler yaralarını rahatlatmak ve temizlemek için sıklıkla yalarlar. Ancak yaralar yalandığında, düzgün bir iyileşme sürecinin gerçekleşmesi engellenebilir ve hatta yara büyüyebilir ya da yara bölgesinde enfeksiyon oluşumu gözlemlenebilir. Veteriner hekimler bu olumsuz senaryoların engellenmesi adına Elizabeth yakalıkların kullanımını önerebilirler. İyileşme boyunluğu kullanılması önerilen bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Yara İyileşme Sürecinde

Kediler ve köpekler cerrahi operasyon geçirdikten ya da yaralandıktan sonra bu boyunlukların kullanılması evcil hayvanların yarayı yalamalarını engellemenin en pratik yöntemlerinden biridir. Böylece yara kendi hâlinde iyileşebilir ve enfeksiyon riski minimize edilebilir. Üstelik yaraya pansuman yapıldıktan sonra kedilerin ve köpeklerin ilaçları yalamasının engellenmesinde de oldukça etkili bir tedbir olabildikleri bilinir. Örneğin, kısırlaştırma operasyonları sonrası yakalık kullanımı yaygındır.

Aşırı Yalama Davranışının Önlenmesinde

Kedilerde ve köpeklerde davranış problemi olarak karşımıza çıkabilen aşırı yalama davranışının önlenmesi için Elizabeth yakalığı kullanımı gündeme gelebilir. Kendilerini yalayan ve uzuvlarını çiğneyen dostlarımızın bu davranışlarının ardındaki nedenler çok çeşitli olabilir. Altta yatan nedenin ortadan kaldırılması sırasında yakalık kullanımı tedbir olarak takılabilir.

Alerji ve Cilt Hastalıklarının Varlığında

Parazitler ve alerjiler hem kedilerde hem de köpeklerde kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntının artması ve süreklilik kazanması evcil hayvanların ciltlerine zarar veren tırmalama davranışını tetikleyebilir. Tırmalama sonucunda vücutlarında yaraların oluşması son derece yaygın bir sonuçtur. Tedavi tamamlanana ve kaşıntı problemi kontrol altına alınana dek iyileşme yakalığı olarak Elizabeth yakası kullanımı tercih edilebilir. Kedilerde ve köpeklerde spesifik olarak yüz bölgesinin kaşınması da mümkündür. Örneğin köpeklerde kulak enfeksiyonu oluştuğunda köpekler kulaklarını sıklıkla kaşır ve bu davranışları süreklilik gösterdiğinde kulak enfeksiyonlarında artış ve ağrı şikayetinde fazlalaşma meydana gelebilir. Bu durumda da Elizabeth yakalığı kullanımının önerilmesi mümkündür.

Sonuç olarak yakalık kullanımının birçok farklı avantajı olduğunu söylemek mümkündür. Kedilere ve köpeklere ameliyat sonrasında ve yara iyileşme sürecinde takılabilen bu boyunluklar sayesinde enfeksiyon riski azalabilir, yaraların düzgün iyileşmesi sağlanabilir ve davranış sorunları neticesinde sergilenen takıntılı hareketlerin olumsuz sonuçları engellenebilir. Bilinmesi gereken ise seçim sırasında titizlikle davranılması gerektiğidir.

Elizabeth yakalığı takılmış yavru veteriner hekimde

Doğru Elizabeth Yakası Seçimi ve Kullanımı

Kediler ve köpekler için Elizabeth yakalığı seçimi sırasında boyun çevresi başta olmak üzere çeşitli faktörlerin değerlendirilmesi gerekir. Elizabeth yakası seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Seçilen ürünün evcil hayvanın boynunu sıkmaması ancak boynundan çıkaramayacağı ölçülere sahip olması gerekir. Kedilerin ve köpeklerin boyun bölgesinin ölçüsü bu noktada belirleyici öneme sahiptir. Aşırı dar boyunluklar konforu azaltacaktır, aşırı bol olanlar ise kolayca boyundan çıkacaktır. Boyuna göre ayarlanabilen modellerin tercih edilmesi mümkündür.
  • Elizabeth yakalıkları farklı materyallerden üretilebilir. Plastik olanlar daha sert bir yapıya sahip olacağından daha yüksek koruyuculuk için tercih edilebilir. Evcil hayvanların ihtiyaçları ve yakalık takma nedenleri göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Seçilen ürünün evcil hayvanların boynuyla temas eden kısımlarının ciltlerine zarar vermemesi gerekir. Kesici kenarlı ürünler tercih edilmemelidir.
  • Seçim sırasında kedilerin ve köpeklerin yemek yerken ve su içerken konforlu kalmaları gereksinimi göz önünde bulundurulmalıdır. Mama kapları ve su kaplarına erişimlerinin kesintisiz olması gerekir.
  • Elizabeth yakalığı takılması için spesifik bir nedenin ortaya çıkması gerekir. Dolayısıyla veteriner hekimlerin önermesi durumunda kullanılmaları tavsiye edilir. Yakalık satın alınmadan önce veteriner hekimler, dikkat edilmesi gerekenler hakkında değerli görüşlerini paylaşacaktır. Elizabeth yakalık modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.