Erkek Kediler Kaç Aylıkken Kısırlaştırılabilir?

23.06.2023 Deniz Öz


Kedi sahibi olduğunuz takdirde dostunuzla adım attığınız bu özel yolculukta bazı kararlar vermeniz gerekir. Kedilerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarının sürdürülebilmesi için önerilen kısırlaştırma ameliyatı da üzerinde düşünmeniz gereken konulardan biridir. Kedilerde kısırlaştırma birçok avantajı olan hem dişi hem de erkek kedilerin üreme sağlığı ile ilgili ciddi sorunlar yaşamasını engelleyebilen ve bir o kadar da özel şartlar yaratıp kedilerin yaşamını şekillendiren bir ameliyattır. Kısırlaştırmanın faydaları giderek daha büyük bir netlikle ortaya konması dişi ve erkek kedilerde kısırlaştırma özelindeki soru işaretlerini artırmaktadır. Bu yazımızda erkek kedimizin kısırlaştırılması ile ilgili uzman görüşlerini bulabilir, kısırlaştırma operasyonunun yol açtığı metabolik değişimler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma: Ne Zaman ve Neden Gerekli?

Az önce de belirtildiği gibi kediler kısırlaştırmak birçok kedi sahibi için zorlu bir karar olarak değerlendirilir. Kedilerin operasyon sonrasından itibaren anestezinin yan etkileri ile karşılaşabilmesi, hormon salınımlarındaki hızlı başlayan değişim nedeniyle kilo alma riskinin yükselmesi ve erkek kedilerde üriner sistem sağlığının desteklenmesi gereksiniminin ortaya çıkması kısırlaştırma ile ilgili soru işaretlerine yol açabilmektedir. Ancak bilinmesi gereken kedilerin cinsel olgunluğa eriştikten sonra, kısırlaştırılmadıkları takdirde birçok tehlikeli duruma açık hâle gelebileceğidir. Erkek kediler özelinde konuyu ele alırsak erkek kedilerde agresif davranışların görülmesi, kaçma eğiliminin artması, sokakta diğer kedilerle kavga edip yaralanma ya da bulaşıcı hastalıkların kapılması ve aynı zamanda testis kanseri oluşması ihtimalleri erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonunun önemini artırmaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için Faydaları ve Zararları ile Kedi Kısırlaştırma içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Erkek kedilerde kısırlaştırma ile birçok sağlık sorununun ve olası tehlikelinin önlenmesi mümkün. Peki kısırlaştırma ne zaman yapılmalı?

Bu konuda uzmanların farklı önerileri ve yorumları mevcut. Genel kanı erkek kedilerin 6 ila 12 aylık arasındaki dönemde kısırlaştırılmasının uygun olacağı yönünde olmakla birlikte kısırlaştırma için uygun zamanın erkek kedi 4 aylık olduğunda yapılmasını öneren bir kesim de var. Beaumont Sainsbury Animal Hospital Royal Veterinary College bilgilendirmesi erkek kedilerin kısırlaştırmanın faydaları ile maksimum oranda buluşabilmesi için ameliyatın 4 aylık civarında yapılması gerektiği yönünde.

Kısırlaştırma operasyonunun yetişkinlik döneminden önce önerilmesinin ardında kedilerin karşı karşıya kalabilecekleri olumsuzlukların önlenmesi amacı bulunuyor. Örneğin erkek kedileri genellikle 7- 12 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişiyor. Cinsel olgunluğa erişen yavru kedi çiftleşmeye hazır hâle gelebildiği için operasyonun doğru zamanda yapılması ile hormonlar nedeniyle yaşanan sorunların engellenmesi ve üreme sistemi sağlığının korunması hedefleniyor.

beyaz zeminde oyun oynaya yavru kedi

Kedilerin Kısırlaştırma Süreci: Ne Bekleyebilirsiniz?

Kedileri kısırlaştırmak için kedi sahiplerinin inisiyatifi ve veteriner hekim onayı gerekir. Veteriner hekimler kedilerin kısırlaştırma için uygun olup olmadığını değerlendirerek cerrahi operasyon kararı verirler. Ameliyat sonrası anestezinin de etkisiyle çeşitli yan etkiler meydana gelebilir. Kedilerde huzursuzluk, halsizlik, genel bir rahatsızlık, kusma ve mide bulantısı görülmesi mümkündür.

Bu nedenle kısırlaştırma sonrası dönemde kedinin bakımının eksiksiz yapılması ve konforunun maksimize edilmesi gereklidir. Yavru kedi eve getirildikten sonraki ilk 24 saatlik süreçte kusma riskinin azaltılması için öğünleri veteriner hekim tarafından önerilen ölçüde küçültülmeli ve az az da olsa su içmesi sağlanmalıdır. Tuvaletlerinin temiz tutulması ve kolay erişilebilecekleri bir yerde konumlandırılması tavsiye edilir. İyileşme tamamlanmadan aşırı hareketlilik engellenmelidir. Operasyondan sonraki muhtemel yan etkiler ilk 48 saatte geçecektir, iştah yerine gelecek ve hareketlilik artacaktır. Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası tam iyileşme 7 gün sürebilir.

Operasyon bölgesi açılırsa, kesi yerlerinde iltihap olursa ya da kızarıklık ve şişme oluşursa, ameliyattan sonra kediniz 24 saat boyunca idrar yapmazsa veteriner kliniği ile iletişime geçilmeli ve kedi muayeneye götürülmelidir.

yatakta yatan şişman kedi

Kısırlaştırmanın Erkek Kediler Üzerindeki Etkileri

Operasyondan sonra kediniz metabolik anlamda hızlı bir değişim sürecine girecektir. Metabolizması yavaşlarken iştahının artması kısırlaştırma dönemine uygun bir beslenme programının belirlenmesini gündeme getirir. Kedilerin kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmesi obezite riskini minimize etmek açısından önemlidir.

Kısırlaştırmanın erkek kediler üzerindeki tek etkisi kilo alma değildir. Hareketlerinin azalması, su tüketimlerinin düşebilmesi ve bununla ilişkili olarak idrarlarının mesanede daha uzun süre kalması idrar yolu taşlarının oluşmasına yol açabilir. Üriner sistem sağlığını destekleyen kısırlaştırılmış kedi mamalarının tüketilmesi erkek kedilerin sağlığının sürdürülebilmesi ve kısırlaştırmanın faydalarını deneyimlemesi bakımından önemli gerekliliklerdendir.

Kısırlaştırılmış kedi maması seçimi önemli bir konudur. Kedilerin günlük besin ihtiyaçlarının tam ve eksiksiz şekilde karşılanması, olası sağlık problemlerinin önlenebilmesi için kaliteli içeriklerden üretilmiş, içeriğindeki bileşenlerin oranlarının ideal şekilde formüle edildiği alternatifler arasından seçim yapılması şarttır.

patisini ağzına dayamış beyaz kedi

Hem Yavru Hem Yetişkin Hem de Yaşlı Kedilere Özel Formüller

Dünyaca ünlü Premium kedi maması markalarından olan Hill's kısırlaştırılmış kedilere özel formüle ettiği mamalarla kedilerin sağlıklarına katkı sunmaktadır. Tavuklu, ton balıklı ve ördekli içerikleri ile kedilerin lezzet beklentisini karşılayan ve böylece iştahsızlığa bağlı yetersiz beslenme sorununun engellenmesine yardımcı olan marka hem kısırlaştırılmış yavru kedi maması hem kısırlaştırılmış yetişkin kedi maması hem de kısırlaştırılmış yaşlı kedi maması çeşitleri ile kedilerin yaşa bağlı değişen ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Siz de kısırlaştırmadan sonra kedinizin daha sağlıklı ve fit kalması, ihtiyaç duyduğu antioksidanlarla buluşması, daha konforlu bir yaşam sürebilmesi için Hill's markalı kısırlaştırılmış kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.