Kedilerin Yemekten Geri Duramadığı 5 Yiyecek

23.09.2020 Deniz Öz


Meraklı bakışları ve insanın içini sızlatan miyavlamaları ile kediler isteklerini yerine getirmeyi başarmanın farklı yollarını insanlarla birlikte yaşamaya başladıkları günlerden bu yana başarılı bir şekilde öğrenmişlerdir. Aslında kedilerin yaşına ve genel sağlık durumuna uygun olarak seçilmiş kedi mamalarının içeriğinde patili dostlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak takviyeler vardır. Bu nedenle insanların tükettiği besinleri tüketmelerine gerek yoktur. Ancak pek çok kedi hem merak duygusu hem de yoğun aromalı yiyeceklerin kokusuna, tadına karşı koyamamaları sebebi ile insanların tükettiği besinlere de ilgi duyarlar. Bu yazımızda sizlere kedilerin her zaman tüketmek istediği bazı yiyeceklerden bahsedeceğiz. Unutulmaması gereken kedilerin sık sık ve büyük miktarlarda bu yiyeceklerden yemesinin zararlı olabileceği ve olabildiğince kendi beslenme gereksinimlerine özel mamalar tüketmelerinin sağlıkları için elzem olduğudur. Özellikle de kedilerin diyabet, böbrek taşı gibi farklı sağlık sorunları olması durumunda mutlaka veteriner hekim önerilerinin dikkate alınması gerekir. Kediler ile insanlar aynı besinleri, aynı pişirme yöntemleri ile de tüketmemelidir. Onların mahsun bakışlarına karşı koymak zor olsa da atıştırmalık taleplerinde mutlaka onlara özel ürünler tercih edilmesi gerekir. Her damak zevkine, yaşam evresine ve sağlık durumuna özel kedi ödül maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilir, patili dostunuz için uygun olanı bulabilirsiniz.

mutfak tegahındaki eti yemeye çalışan kedi

Çiğ Et

Kediler etçil beslenmesi gereken hayvanlardır ve bu nedenle pek çok insan kedilerin güvenle çiğ et yiyebileceğini düşünür. Aslında pek çok kedi çiğ ete karşı koyamaz ve büyük bir iştah ile et tüketir. Kedilerin çiğ et tüketmelerinin doğal beslenmelerine uygun olduğu düşünülse de çiğ et tüketimi kedilerin hastalanmasına neden olabilir. Öncelikle kedilerimizin ev yaşamına adapte olduğunu ve fizyolojilerinin vahşi yaşamda hayatta kalmaya uygun olmadığını kabul etmemiz gerekir. Evden çıkmayan, düzenli olarak mama ile beslenen, aşıları yapılan bir kedinin gerçek anlamda doğal ortamlarında yaşayan vahşi akrabaları gibi çiğ et yemeleri doğru değildir. Çiğ et içerisinde kedileri hasta edebilecek pek çok farklı patojen bulunur. Bu nedenle her ne kadar çok yerken çok keyif alsalar da kedilerin çiğ et tüketmesine izin verilmemelidir.

Yumurta

Yumurta insan beslenmesinde de süper besin olarak nitelendirilen yiyeceklerden birisidir. Ancak kedilerin yumurta tüketiminin kontrollü olması gerekir. Kediler yumurta yemeye karşı koyamazlar ancak yumurtanın da çiğ tüketilmediğinden emin olunmalıdır. Yumurta içerisinde yüksek protein, kalsiyum ve taurin olması bu yiyeceği kediler için oldukça ideal kılsa da tüketiminin kontrollü olması gerekir.

Peynir

Kediler ile ilgili en yaygın efsanelerden birisi de kedilerin ömür boyunca süt ürünleri ile beslenerek yaşayabileceklerine olan inanıştır. Ancak süt ürünleri kediler için oldukça sorunlu besinler arasında yer alır. Pek çok kedi peynir yiyebilmek için ısrarcıdır ve peynir kokusunu aldığı anda sahiplerine üzücü bakışlar atarak bir parça koparmayı umut eder. Ancak kediler peynirin içerisinde bulunan laktozu sindiremezler. Bu da kedilerde sindirim sorunlarına neden olur. Yaşa bağlı olarak kedilerde laktoz intoleransının artacağı da unutulmamalıdır. Ancak kedinize peynir vermekte ısrarcıysanız mutlaka verdiğiniz peynirin içerisinde laktoz olmadığından emin olmanız gerekir.

Mısır

Pek çok kedi mısır yemekten keyif alır. Hatta pek çok mama içeriğinde tahıl kaynağı olarak mısır bulunur. Ancak mısırın da tek başına fazla tüketimi kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği için sürekli olarak tüketmelerine izin verilmemesi gerekir. Özellikle de kuru mama içeriğinde karbonhidrat kaynağı olarak mısır kullanılmışsa ek olarak mısır tüketmelerini engellenmesi faydalı olacaktır. Kedilerin mısır ile birlikte buğday gibi diğer tahıllara karşı da ilgisi olabilir. Ancak kedi beslenmesinin protein ağırlıklı olması gerektiği ve gereğinden fazla tahıl tüketiminin obeziteye neden olabileceği asla unutulmamalıdır.

yavru kedinin yemeye çalıştığı turuncu balık

Balık

Her kedinin balık yemekten büyük keyif aldığı düşünülür. Bu genelleme pek çok kedi için geçerli olsa da istisnaların olabileceği unutulmamalıdır. Balıkların içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri insan sağlığı açısından olduğu kadar hayvan sağlığı açısından da çok değerlidir. Bu nedenle kedilerin beslenmesinde omega 3 yağ asitlerine yer verdiğiniz emin olmalısınız. Balık kokusu ile birlikte sizden bir parça balık isteyen kedinize hayır demek istemiyorsanız kontrollü bir şekilde ona balık verebilirsiniz. Ancak verdiğiniz balığın çiğ olmaması çok önemlidir. Çiğ balık tüketimi hem pek çok sağlık soruna neden olabilecek patojenlere maruz kalmalarına neden olur hem de B1 vitamini eksikliğine yol açar.

Patili dostlarımızın beslenmesinde onların ihtiyaçlarını karşılayacak seçimler yapmamız önemlidir. Ancak masum bakışlarına aldandığımız zaman anlık olarak isteklerini yerine getirmiş olsak bile uzun vadede sağlıklarını tehlikeye atabileceğimiz ihtimalini unutmamamız gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.