Kediler için Biyotin Neden Önemlidir?

28.02.2022 Aysegül Tunçay


B7 vitamini olarak da bilinen biyotin yumurta, süt ve muz gibi besin maddelerinde bolca bulunmaktadır. İnsanlar için olduğu kadar kediler için de biyotin son derece önemlidir. Biyotin eksikliği insanlarda saçların incelmesine ve ciltte kızarıklıklara neden olur. "Kediler için biotin ne işe yarar?" sorusunun cevabı da oldukça benzerdir. Kedilerin tüyleri de biyotine ihtiyaç duyar. Suda çözünebilen B7 vitamini B kompleks vitaminlerin bir parçasıdır. Biotin vücutta karbonhidratların, yağların ve proteinlerin enerjiye dönüşmesini sağlar. Canlılar fazla biyotini saklayamaz. Biyotin bağırsaklarda bir bakteri tarafından üretilir. Kedilerin sağlıklı tüy ve pençe yapısı için yeteri miktarda biotin alması gerekir.

sahibi tarafından taranan sarı tüylü kedi

Kediler İçin Biyotin Ne İşe Yarar?

Biyotin vücutta sadece karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüşmesini sağlamaz. Aynı zamanda proteinden ortaya çıkan yan ürünlerin de vücuttan atılmasını sağlar. Kediler etçil hayvanlardır ve bu nedenle yüksek protein içeren gıdalarla beslenmeleri gerekir. Bu noktada proteini işlemek ve yan maddelerini vücuttan açmak için gereklidir. H vitamini olarak da bilinen biotin aynı zamanda tiroit ve böbrek üstü bezlerin çalışmasına yardımcı olur. Bununla beraber kedinin sinir sistemini ve üreme sistemini de destekler. B7 vitaminin sunduğu bir diğer yarar da vücudun diğer kompleks B vitaminlerini kullanmasına yardımcı olur. Bu sayede kediler sağlıklı cilde, tüylere ve pençelere sahip olur. Düşük karbonhidrat tüketimi durumlarında protein ve yağ yakarken, kan şekeri seviyesinin normal olmasını sağlama özelliği de biyotinin önemli özelliklerinden birisidir.

tarandıktan sonra öfke öbek tüyleri dökülen beyaz kedi

Kedilerde Biyotin Eksikliği

Kedilerde biotin eksikliği ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bunların başında cilt problemleri gelir. Biyotin eksikliği olan kedilerin özellikle tüyleri dağınık ve cansız gözükür. Ayrıca kedilerin patilerindeve yüzünde lezyonlar meydana gelir. Bu lezyonlar daha sonra tüm vücuda yayılır. Kedilerde biyotin eksikliği çok yaygın görülen bir durum değildir. Ancak uzun süreli antikor tedavilerinden sonra biyotin eksikliği görülebilmektedir. Çünkü antikorlar bağırsakta biyotin üreten bakterileri yok ederler. Ayrıca çok fazla çiğ yumurta akı tüketimi de biyotin eksikliğine yol açabilmektedir. Yumurta akında bulunan protein vücudun biyotin emilimini engellemektedir. Bu nedenle yumurtaların kedilerin ulaşamayacağı bir yerde saklanması ve kedilere çok miktarda yumurta gerekmektedir. Biyotin eksikliği yavru kedilerde de bazı problemlere yol açabilmektedir. Yavru kediler yeteri kadar biyotin alamadığında göz çevresinde, ağız çevresinde ve burun çevresinde kurumuş salgılara benzeyen cilt bozulmaları meydana gelir. Özellikle burun çevresinde yer alan ciltte pullu dermatitler görülebilmektedir. Bununla beraber eksikliğin çok ciddi olduğu durumlarda yüzde saç dökülmesi, kanlı ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı da meydana gelebilmektedir. "Biotin kedilerde ne işe yarar?" sorusunun cevabı aslında onların sağlıklı kalmasına yardımcı olur şeklinde verilebilmektedir.

mama yiyen kediler

Kediler İçin Biyotin Destekleri

Dengeli ve sağlıklı beslenen kedilerde biyotin desteğine gerek duyulmamaktadır. Bu nedenle kedilerin yaşlarına ve genel sağlık durumlarına uygun mamalar tükettiklerinden emin olunması çok önemlidir. Farklı yaş ve sağlık durumlarına özel olarak formüle edilen kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Günümüzde hazırlanan kedi mamalarının içinde yer alan ceviz, fındık, tam buğday, yumurta sarısı, et, balık ya da sakatat gibi doğal gıdalar yeterli miktarda biyotin barındırmaktadır. Ancak çiğ gıdalarla beslenen kedilerde, sağlık sorunları olan ya da biyotin üretimini gerçekleştiren bakterileri yok eden ilaç tedavileri gören kedilerde durum farklı olabilmektedir. Bu nedenle kedilerde biyotin desteği için veteriner hekimin görüşünü almak gerekmektedir. Özellikle alerjisi olan ya da sürekli cildi kaşınan kedilere de biyotin önerilebilmektedir. Biyotin takviyesi alması gereken kediler için tercih edebileceğiniz kedi vitamin ve takviyelerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

sahibi tarafından sevilen gri tüylü kedi

Kedilerde Fazla Biyotinin Yan Etkileri

Fazla biyotinin kediler üzerinde nasıl bir yan etkiye sahip olduğu konusunda araştırma bulunmamaktadır. İnsanlardan da elde edilen bilgilere bağlı olarak suda çözülebilen vitaminlerin fazla miktarda alınmasının çok ciddi bir yan etkiye neden olmamaktadır. Bu vitaminlerin fazlası genellikle böbreklerden idrarla beraber dışarı atılır. Kedilerde fazla biyotinin bilinen bir yan etkisi olmasa da her zaman veteriner hekim önerilerine uygun olarak takviye kullanılması, patili dostlarımızın sağlığı açısından değerlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.