Kediler Neden Lavaboya Kaka Yapar? Bu Davranış Nasıl Engellenir?

22.02.2023 Aysegül Tunçay


Kediler sağlık sorunlarını gizleyebilen, strese girdiklerinde farklı karakterlere bürünebilen ve kimi zaman da ideal ortamları sağlanmadığından sıra dışı davranışlar sergileyebilen hayvanlardır. Her zamankinden farklı davranmaya başlamalarının ardında canlarının sıkılması da strese girmeleri de yaşadıkları sağlık sorunları da olabilir. Kedilerde davranış değişikliğine yol açan nedenlerin son derece kapsamlı olması sürekli gözlemlenmeleri gerekliliğini ortaya çıkarır. Kedilerin yakından takip edilmesi gereken davranışları arasında tuvalet alışkanlıkları da bulunur. Tuvaletlerini kullanmaktan bir anda vazgeçmeleri ve lavaboya ya da küvete kaka yapmaları da alarm hâline geçilmesini gerektirebilir. Bu yazımızda "Kediler neden lavaboya kaka yapar?" sorusunun yanıtlarına ek olarak alınabilecek tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

lavaboda duran yavru kediler

Kediler Neden Lavaboya Kaka Yapar?

Bu sorunun son derece önemli ve tedbir alınmasını gerektiren yanıtları olabilmektedir. Kediler son derece titiz canlılardır ve alışkanlıklarına eşit derecede bağlılardır. Dolayısıyla kumlarını ve tuvaletlerini kullanmaktan vazgeçmeleri durumunda farklı unsurların varlığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Kediler bir anda tuvaletlerini bırakıp kaka yapmak için lavaboya ya da küvete yöneliyorsa ilk olarak kumlarının temiz olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Kumun pis olması, koku yayması ya da tuvalete erişimlerinin bir nedenle engellenmesi kedilerin lavabo ve küvet dâhil olmak üzere farklı yerlere kaka yapmasına neden olabilir.

Bir diğer ihtimal sağlık sorunlarıdır. İnsanların yanında tuvaletini yapan kedilerin vermek istedikleri mesajlar olabilmektedir. Örneğin idrar yaparken ya da dışkılarken ağrı sorunu yaşayan kedilerin bu tarz davranışlar sergiledikleri bilinmektedir. En yaygın nedenlerden biri kabızlık olarak öne çıkar. Kedilerde Kabızlık Nedenleri, Tedavi Yöntemleri ve İlaçları adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bu durumda idrar yolu hastalıklarının da değerlendirilmesi önemlidir.

"Kediler neden lavaboya kaka yapar?" sorusuna verilecek potansiyel yanıtlardan biri davranış sorunlarıdır. Kedilerin ortamlarında ya da rutinlerinde değişikliklerin meydana gelmesi davranış değişikliklerine neden olabilir. Evde daha uzun süre tek başına kalmaya başlayan, evde yeni bir evcille, yeni bir aile ferdiyle tanışan ya da aile fertlerinden birini kaybeden kedilerde farklı bölgelere dışkılama görülebilir.

minyatür küvette yavru kedi

Kedilerin Lavaboya ya da Küvete Kaka Yapmalarını Önleme Yolları

  • Öncelikle en kolay yöntem denenmelidir. Kedilerin kumları ve tuvaletleri ile ilgili yapılacak küçük değişimler tuvaletlerinden farklı yerlere kaka yapmalarını engelleyebilir. Tek kedinin yaşadığı evlerde iki kedi tuvaletinin olması önerilir. Evde yaşayan kedi sayısından bir fazla kedi tuvaleti konumlandırılması ideal olandır.
  • Kedi tuvaleti sayısından bağımsız olarak, tercih edilen kedi tuvaletlerinin büyüklüğü de önemli bir kriter olarak değerlendirilir. Kedinin konforlu bir şekilde girip çıkamadığı, içerisinde rahat hareket edemediği kedi tuvaletleri kullanılmamalıdır. Kedilerin boyutlarına ve tuvalet yaparken sergiledikleri davranışlara uygun ebatlarda ve yapılarda kedi tuvaletleri arasından seçim yapmak birçok sorunu engelleyecektir. Kedi tuvaleti çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.
  • Aynı şekilde kedi kumunun ideal ölçüde koyulmasına, her gün en az bir defa temizlenmesine dikkat edilmelidir. Bu noktada kedi tuvaletlerinin doğru konumlandırılması da son derece önemlidir. Tuvaletlerin kedilerin yemek yedikleri ya da su içtikleri alanlara yakın olmaması önemlidir.
  • Kedilerin lavaboya veya küvete kaka yapmalarının önlenmesi adına bu alanların ortamları farklılaştırılabilir. Buralarda su birikintisinin bırakılması kedilerin kaka yapma davranışının önüne geçebilir.

Tüm bu önlemlere rağmen kedilerin tuvaletlerinden farklı yerlere kaka yapmayı sürdürmeleri hâlinde ek tedbirlerin alınması gerekebilir. Bu tedbirlerin ilki kedilerin veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleridir. Sıklıkla tekrar ettiğimiz gibi kediler hastalık belirtilerini saklayan canlılardır. Doğada hayatta kalma içgüdülerinin bir yansıması olan bu davranış kedilerle yaşayan insanların bazı hastalık belirtilerini fark etmesine engel olabilir. Tuvalet alışkanlığı ile ilgili değişimler, alınan tedbirlere rağmen devam ediyorsa kedilerin genel sağlık muayenesinden geçmeleri en doğrusu olacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.