Yavru Kedilerde Yaygın Görülen Sağlık Sorunları

11.09.2022 Deniz Öz


Yavru kediler henüz gelişmemiş bağışıklık sistemleri ve maruz kaldıkları yeni ortamlar nedeniyle kolay bir şekilde hasta olabilirler. Bazı kedilerde hastalık doğumsal anomalilerden ya da genetik problemlerden kaynaklanabilir. Bunun dışında bakteriyel, viral ya da parazit enfeksiyonları da yavru kedilerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Aşılanmış olan yavru kediler bu hastalıkların büyük bir kısmına karşı bağışıklık kazanır ve enfeksiyonları çok daha kolay bir şekilde atlatabilir. Bu yazımızda yavru kedilerde sık görülen sağlık sorunları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

gri battaniyeye sarılmış hasta yavru kedi

Kedi Panlökopeni

Panlökopeni, parvovirüs türünün neden olduğu ve son derece bulaşıcı niteliğe sahip bir hastalıktır. Özellikle bir arada çok sayıda aşılanmamış kedinin olduğu ortamlarda çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Şiddetli kusma, ishal, dehidrasyon ve kan zehirlenmesine yol açabilen Panlökopeni bağırsakları kaplayan hücrelerin yanı sıra kemik iliğini de hedefler. Vücut salgısı yoluyla bulaşır ve çevrede çok uzun süre hayatta kalabilir.

Panlökopeni tedavisi için kedinin veteriner kliniğinde ve çoğu durumda yoğun bakımda kalması gerekir. Hastalığa yakalanan kedilerin tedavisi ne yazık ki büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanır. Panlökopeni için en iyi yaklaşım önlemeye yöneliktir; panlökopeni aşısı oldukça güvenli ve etkilidir.

kucakta burnu silinen kedi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Kedi herpes virüs ve kedi kalisivirüs kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Bu virüslerin her ikisi için de temel aşılar bulunmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüsler hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde görülen bir hastalık olan konjonktivite yol açar. Oldukça bulaşıcı virüslerdir ve çoğu kedi hayatının bir döneminde bu virüslere maruz kalır. Aşılanmış olan kedilerin bu virüslere maruz kalması sonucunca hastalık çok hafif bir şekilde seyreder ve iyileşme süreci son derece kolay olur.

Bazı bakteriler de üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. En yaygın görülen bakteriler Bordetella, Mycoplasma ve Chlamydia türleridir. Bakteriyel enfeksiyonu olan kedilerde genellikle mukusa bağlı olarak süt renginde burun akıntısı görülür. Bakteriyel üst solunum yolu olan kedilerde antibiyotik tedavisi uygulanır. Kedilerde görülen klamidya enfeksiyonu, insanlarda cinsel yolla bulaşan klamidyadan farklıdır. Bu nedenle genellikle insanlara bulaşmaz ancak çok nadir olarak kedilerdeki klamidya insanlara konjonktivit oluşturabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kediler için bir tedavi gerekmeyebilir ancak üst solunum yolu enfeksiyonun yanı sıra iştahsızlık, nefes almada zorlanma ve konjonktivit belirtilerinin ortaya çıkması durumunda veteriner hekim tarafından muayene edilmeleri ve uygun tedavi süreçlerinin başlatılması gerekir.

Solan Yavru Kedi Sendromu

Solan yavru kedi sendromu, yeni doğan bir kedinin çeşitli nedenlere bağlı olarak hayatını kaybetmesi için kullanılan bir terimdir. Annesi tarafından terk edilmiş ya da biberonla beslenmek zorunda kalmış yavrularda daha sık görülmektedir. Solan yavru sendromuna yol açan tek bir neden yoktur. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle görülür. Çeşitli enfeksiyonlar, doğuştan gelen bozukluklar, aşırı soğuk ya da sıcak havaya maruz kalma ve kötü beslenme gibi faktörler solan yavru kedi sendromunda sık rastlanan faktörlerdir. Birçok durumda tam olarak nedeni anlaşılamadan kedi hızla kötüleşir ve teşhis konamadan hayatını kaybeder.

kucakta uyuyan yavru tekir kedi

Kedi İmmün Yetmezlik Virüsü

Kedi immün yetmezlik virüsü ısırık yaralarından veya gebelikte ya da emzirme döneminde anneden yavru kediye geçen bir hastalıktır. Kedi immün yetmezlik virüsü kedinin bağışıklık sistemine saldıran türde bir retrovirüstür. FIV'li kedilerin zayıflamış bağışıklık sistemleri nedeniyle ikincil enfeksiyonlara yakalanma şansı daha yüksektir.

FIV'li birçok kedi hastalanmadan önce yıllarca normal bir şekilde yaşayabilir. Birçok çalışma FIV'in kedilerde yaşam süresini kısaltmadığını göstermektedir. FIV, kedilerin bazı diş problemlerine daha yatkın olmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kedinin veteriner hekim tarafından yakından takip edilmesi gerekir.

Kedi Lösemi Virüsü

Kedi lösemi virüsü son derece bulaşıcı olan bir retrovirüs türüdür ve paylaşılan yemek tabakları ya da çöp kutuları gibi objelere temas yoluyla bulaşabilir. Ayrıca kedilerin birbirini tırmalaması, doğum ve emzirme nedeniyle anneden yavru kediye geçmesi virüsün diğer bulaşma yöntemleridir.

Kedi lösemi virüsü bağışıklık sistemini baskılar ve neredeyse ölümcül olan birçok başka sendroma neden olur. Virüsün aktif olarak çoğalamadığı güçlü bağışıklık sistemine sahip kedilerde enfeksiyon gerileyebilir. Hatta bu durum bazı testlerin negatif çıkmasına neden olur. Bu kedilerde kedi lösemi virüsüne bağlı hastalıkların gelişme riski daha düşüktür ancak virüsün yeniden aktif hale gelme riski bulunur. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, enfeksiyonun geri gelme ihtimalini azaltır.

veteriner hekim kontrolünde tekir kedi

Yavru Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin Neler Yapılabilir?

Bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla fonksiyonlarını yerine getiremediği için yavru kedilerin birçok hastalığa karşı savunmasız olabildikleri bilinmektedir. Anne sütü ile beslenenler yaklaşık 2 ay boyunca birçok sağlık tehlikesinden korunabilmekle birlikte annesiz yavruların anne sütü ile benzer içeriğe sahip süt tozları ile beslenmeleri önemlidir. Yavru kediler için süt tozlarını vitaminler ve ek besinler kategorisinden inceleyebilirsiniz.

Kedilerin sütten kesildiği dönemde yavru kedilere özel formüle edilen yavru kedi mamaları ile beslenmeleri sağlanmalıdır. Yavruluk dönemine özel formüle edilen kaliteli kuru mamalar yavruların bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında ve optimal gelişimlerinin sağlanmasında kritik bir role sahiptir.

Yavruluk döneminde temel aşıların yapılması en önemli gerekliliklerin başında gelir. Kedilerde aşılama takvimi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için "Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi" adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.