Light Kedi Mamaları ile Kediler Formunu Koruyor

28.04.2023 Deniz Öz


Kedilerin tüm yaşam evrelerinde sağlıklı beslenmeleri gerekiyor. Sağlıklı beslenmeden kasıt, optimal gelişimlerinin desteklenmesi ve günlük bazda ihtiyaç duydukları besinleri almaları. Bu amaçla kedi mamaları; yavru kedi maması, yetişkin kedi maması, kısırlaştırılmış kedi maması ve yaşlı kedi maması olarak genelleştirilmiş kategorilere ayrılıyor. Ancak her kedi, her kedinin gelişimi, aktivite düzeyi, sağlık durumu ve hâliyle gereksinimleri aynı olmuyor. Dolayısıyla kedilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir beslenme düzeni ile buluşmaları için spesifik amaçlar doğrultusunda formüle edilen kedi maması çeşitleri de üretiliyor.

Kilo almaya meyilli kedilerin formlarını korumaları amacıyla geliştirilen light kedi mamaları özel beklentilere yanıt veriyor. Farklı nedenlerle enerjilerinin düşmesi, yanlış beslenme rutinleri ve ideal oranda egzersiz yapamamaları durumunda fazla kilo kediler için kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar kilo almaları birçok kişi için sevimliliklerindeki hacim artışı olarak yorumlansa da kilo almak kedilerin sağlığını tehdit edebiliyor. Tedbir almak bu nedenle oldukça önemli, konu hakkında farkındalığın artması ise kritik. Bu yazımızda kedi beslenmesinde light mamalar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

tartının üzerine çıkmış beyaz kilolu kedi

Hareketliliği Azalan Yetişkin Kediler Kilo Alabilir

Light kedi mamaları hem fazla kilolarının verdirilmesi hem de kilo almaya meyilli olduğu için kilo kontrolü sağlanması gereken kediler için ideal tercihler olarak kabul edilir. Kedilerin kilo almaya açık canlılar olabildiği bilinir. Yeterince oyun oynanmaması ya da kedilerin hareket etmekten mümkün mertebe kaçınmaları her zamanki mamalarını, her zamanki miktarda tüketseler dahi kilo almalarına neden olabilir. Kilo alan kediler için hızlı bir aksiyon alınmadığında kilo alımı devam edebilir ve kilo alımı devam ettikçe hareketsizlik artabilir. Özetle kilo, kedilerde kendi kısır döngüsünü yaratabilir. Light kedi mamaları kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri ve yaşam standartlarını korumaları için daha düşük kaloriye ihtiyaç duyduklarında öne çıkar.

uzun tüylü şişman kedi bakıyor

Light Kedi Mamalarının Özellikleri

Light kedi mamalarının temel özelliği kalorilerinin azaltılmış olmasıdır. Mamaların kalorileri fazla kilolu ve/veya kilo almaya meyilli kedilerin ideal kilo dengelerinin korunması amacıyla azaltılmış olsa da içeriklerindeki besinler kedilerin ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahiptir. Diğer bir deyişle light kedi maması tüketen kediler, ihtiyaç duydukları tüm besinlerle buluşurken bu esnada normal mama tüketmelerine kıyasla daha az kalori alırlar. Genel olarak light kedi mamalarının yağ içerikleri de azaltılmıştır. Fazla yağın kesilmesi kalori alımında meydana gelen azalmanın temel nedenlerindendir.

Light kedi mamalarının içeriğinde kedilerde tokluk hissini uzatmak için yüksek oranda sağlıklı lif bulunur. Böylece kediler daha az kalori alsalar da daha uzun süre tokluk hissi yaşayabilirler, öğünler arasında aşırı açlık yaşamazlar. Light kedi mamalarının önemli özelliklerinden biri sindirim sisteminin desteklenmesi ve gastrointestinal sorunların önlenmesi adına yüksek ölçüde sindirilebilen bileşenler barındırmasıdır.

Her ne kadar bu sayılanlar light kedi mamaları ile ilgili genel özellikler olsa da mamaların formüllerinin, lezzetlerinin ve kalitelerinin değişebileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla seçim sırasında kalite odaklı ilerlenmesi ve light mama geçişi sürecinde veteriner hekimlerin önerilerine uyum sağlanması önemlidir. Kedilerde ani mama değişimlerinin yapılması önerilmez. "Kedilerde Mama Değişikliği Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılmalı?" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

duvara yaslanan kilolu sarı kedi

Her Light Mama Aynı Değil

Kedilerin sağlığının desteklenmesi amacıyla tercih edilen light kedi mamalarının beklentileri ve kedilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kalitede olması gerekiyor. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de en çok tercih edilen kedi maması üreticilerinden olan Hill's, light kedi maması ile de kedi sahipleri tarafından güvenle tercih ediliyor. Hill's Light Tavuk Etli Düşük Kalorili Yetişkin Kedi Maması, düşük kalorili içeriği ve L-Karnitin takviyesi ile ideal vücut ağırlığının korunmasını destekliyor. İçeriğindeki yüksek kaliteli protein ve doğal fiberlerle kedilerin tok kalmasına yardımcı oluyor. Omega - 6 ve E vitamini içeren formülü cilt ve tüy sağlığına da iyi geliyor.

Taurin içeriği ile yetişkin kedilerin kalp ve göz sağlığının iyileşmesine, antioksidanlar ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan Hill's Light Tavuk Etli Düşük Kalorili Yetişkin Kedi Maması ile siz de kilo almaya başlayan kedinizin formunu korumasına yardımcı olabilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com ile güvenli ve avantajlı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.