Kedi ve Köpeklerde Vitamin Takviyeleri Ne İşe Yarar?

12.08.2020 Deniz Öz


Patili dostlarımızın da tıpkı bizler gibi sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için hem dengeli beslenmeleri hem de ihtiyaçları olan takviyeleri almaları gerekiyor. Köpek ve kedi vitamini olarak sunulan ürünler sevimli dostlarımızın özellikle ihtiyaç olduğu takviyeleri almalarına olanak sağlamaktadır. Her vitaminin vücutta farklı bir işlevi vardır. Bu nedenle beslenme planı ile birlikte sevimli dostlarımızın ırklarına, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre vitamin gereksinimlerini ön planda bulundurarak vitamin takviyeleri kullanmak gerekir.

Gözleri açık kahverengi beyaz köpek

Köpek Vitamini Ne İşe Yarar?

Köpek vitamini denildiği zaman daha önce adını sıkça duymadığınız vitaminlerden bahsedileceği düşünülse de bu oldukça yaygın bir ön yargıdır. Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi en temel vitaminleri ihtiyaçları doğrultusunda almaları gerekir. Köpek vitamini kullanmanın önemi bu ürünlerin onların ihtiyaçlarına göre optimize edilmiş olmasıdır. Bir insanın vücudunun A vitamini gereksinimi ile bir köpeğin A vitamini gereksinimi aynı değildir.

Köpek vitamini ne işe yarar? sorusunun cevabı aslında beslenme yetersizliği ile doğru orantılıdır. Peki beslenme yetersizliği nasıl ortaya çıkar? Eğer köpeğinizin mamasını evde hazırlıyorsanız, köpek mama seçtiği için onun gereksinimlerine uygun olmayan bir mama ile beslenmesine izin veriyorsanız ya da köpeğiniz günlük alması gereken kaloriyi almıyorsa yani iştahsızlık sorunu yaşıyorsa köpek vitamini kullanmak ihtiyacı olan temel bileşenleri almaları açısından yardımcı olacaktır. Köpek vitamini ve ek besinleri çeşitlerine buradan ulaşarak ürün içeriklerini inceleyebilirsiniz.

Kedi Vitamini Ne İşe Yarar?

Günümüzce başta eczaneler olmak üzere marketlerde ve kozmetik ürün atış yapan yerlerde bitkisel, kimyasal ya da reçeteli, reçetesiz olarak ayrılmış farklı vitamin ve takviyeleri en ön sıralarda görebiliyoruz. İnsanların büyük bir çoğunluğu yetersiz beslendiklerini düşündüklerinden ya da yaşamın hızın ayak uyduramadıklarından vitamin takviyesi alırken aynı gereksinimin kediler için de var olduğunu düşünebiliyorlar. Temelde iyi seçilmiş, kaliteli içeriğe sahip olan mamalar ile beslenen bir kedinin tüm gereksinimlerini mamalarından alması beklenirken bazı durumlarda kedi vitamini kullanmak gerekiyor.

Kedi vitamini ne işe yarar? sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse takviyeler belirli bir rahatsızlığın tedavisinde ya da beslenme yetersizliğinde kedilerin günlük ihtiyaçları olan temel besinleri almalarını sağlarlar. İnce bağırsaklarından sorun olan bir kedinin B vitamini takviyesi alması gerekebilir. Hamile ve emziren kediler yavrularını da besledikleri için yetersiz beslenme sorunu yaşayabilirler bu tür durumlarda mutlaka kedi vitamini takviyesine başvurulması önerilir. Alınacak tüm takviyelerin veteriner hekim tarafından önerilmesi ve planlanması ise çok değerlidir.

çimlerde uzanan köpek ve kedi arkadaşlığı

Çok Tercih Edilen Kedi ve Köpek Vitamin Çeşitleri

Eksiksiz, dengeli ve sağlıklı bir beslenme planına yaklaşık olarak 14 farklı vitaminin yer alması gerekir. Bu vitaminlerin öncelikli olarak sevimli dostlarımızın beslenme planını oluşturan mamaların içerisinde bulunmasına özen göstermeli eğer beslenme planları ve farklı nedenlere bağlı olarak vitamin eksikleri varsa da bir veteriner hekime danışarak söz konusu eksiklikler için takviye alınması tavsiye edilir.

A Vitamini: Göz sağlığı açısından çok önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz problemlerine ek olarak cilt sorunlarını ve enfeksiyonların meydana gelme ihtimali artış gösterir.

B1 Vitamini: Tiamin olarak da bilinen bu vitamin sinir sistemi sağlığı açısından çok değerlidir. Aynı zamanda hücresel düzeyde enerji üretimi de bu vitamin ile sağlanır. Patili dostlarımızın vücudunda meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları gerçekleşmesinde önemli bir yere sahip olan Tiamin özellikle tahılsız beslenme planlarında kontrol edilmelidir.

B2 Vitamini: Cilt sağlığı açısından çok değerli bir vitamin olan B2 yani Riboflavin, patili dostlarımızın yağı enerjiye dönüştürmesine de yardımcı olur.

B8 Vitamini: İnsanlarda cilt ve saç sağlığı açısından çok değerli olan B8 vitamini, sevimli dostlarımızın da cilt ve tüy sağlığı açısından çok değerlidir. Biyotin olarak da adlandırılan bu vitamin aynı zamanda beslenme ile alınan glikoz, yağ asitleri ve amino asitlerin sinir sistemi tarafından kullanılmasına da yardımcı olmaktadır.

B9 Vitamini: Hamile kedi ve köpek vitamini olarak da bilinen B9, DNA sentezlenmesinde ve hücre çoğalmasında önemli bir role sahiptir. Folik asit olarak da bilinen insanların gebeliğinden önce de kullanılması tavsiye edilen bu takviye, fetüsün gelişimi açısından değerlidir.

B12 Vitamini: Protein sentezinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan B12 vitamini Kobalamin olarak da adlandırılır. Bu vitaminin eksikliğinde kansızlık ortaya çıkabilir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir role sahiptir.

sırt üstü yatan yavru tekir kedi

D Vitamini: Sevimli dostlarımızın vücutlarında bulunan kalsiyumun düzenlemesinde etkilidir. Fosfor ve kalsiyumun bağırsak emilimini arttırmanın yanı sıra bu minerallerin idrar yolu ile kaybının azalmasında yardımcı olur. D vitamini eksikliğinde eklem sorunları, osteomalazi ve raşitizm ortaya çıkabilir.

E Vitamini: Nörolojik hastalıkların, kalp hastalıklarının ve oksidasyonun engellenmesinde bu vitaminin çok önemli bir yeri vardır. Yetişkin kedi ve köpeklerde yaşlanmanın etkilerini geciktirmesi ile de bilinen E vitamin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.

K Vitamini: Bu vitaminin eksikliği anemiye neden olabilir. Sindirim sisteminde, beyinde ve ciltte kanamaların görülmesi K vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle patili dostlarımızın diyetlerinde bu vitaminin yeterince bulunduğundan emin olmamız önemlidir.

Köpek ve kedi vitamini olarak özelleştirilen ürünlerin içeriğinde farklı takviyelerde olabilir. Her ne kadar vitamin gereksinimlerimiz sevimli dostlarımız ile benzerlik gösterse de onların kendi fizyolojik yapılarına uygun olarak hazırlanan formüllere ihtiyaç duyduklarını kesimlikle unutmamamız gerekir. Köpek vitamini ve kedi vitamini olarak ayrıştırılan ürünlerin de yine patili dostlarımızın kendi fizyolojilerine uygun olarak ayrıştırıldığını göz önünde bulundurmalı ve sadece vitamin içeriği aynı olduğu için birbirlerinin alternatifi olabilecek ürünlermiş gibi davranmamalıyız.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.