Kedilerde Taurin Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri

07.03.2023 Deniz Öz


Translate

Patili dostlarımızın sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamak bizim en büyük önceliklerimizdendir. Bunun için ise onların doğru şekilde beslendiğinden ve ihtiyaçları olan tüm besinleri yeteri kadar aldıklarından emin olmamız gerekir.

Kediler için esansiyel amino asitlerden biri olan taurin; kedilerin görme, kalp sağlığı, sindirim ve fetal gelişiminde kritik bir role sahiptir. Ancak taurini vücutlarında sentezleyememeleri, diğer amino asitleri taurine çevirememeleri onları bu amino asidi dışarıdan almaya mecbur bırakır.

Kedilerin vücudu için bu kadar önemli olması nedeniyle kedi mamalarında genellikle yüksek oranda taurin bulunur. Ancak taurin eksikliğine duyarlı olmaları, taurinin yeterli miktarda alınamamasına bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları riskini artırır. Bu yüzden taurin eksikliğinin belirtilerini ve nedenlerini bilmek son derece önemlidir. Sizler için hazırladığımız yazımızın devamında bu konu hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

mama yiyen gri kedi

Taurin Eksikliği Belirtileri

Çok yavaş ilerlemesi yüzünden taurin eksikliği belirtilerinin fark edilmesi oldukça zordur. Belirtiler dejeneratif olduğu için durum zaman ilerledikçe kötüleşir. Taurin yetmezliği belirtileri arasında;

  • Retinal dejenerasyon,
  • Kalıcı körlük,
  • Kalp kaslarının zayıflması sonucu ortaya çıkan kardiyomiyopati,
  • Sindirim problemleri,
  • Fetal anormallikler,
  • Erken doğum,
  • Düşük doğum ağırlığı,
  • Yavru kedilerde büyüme ve gelişim yetmezliği yer alır.

Taurin eksikliğinin zamanında fark edilememesi durumunda ortaya çıkan kardiyomiyopati, kedinin hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir.

veteriner hekim kontrolünde sarman kedi

Taurin Eksikliği Nedenleri

Taurin, vahşi kedilerin beslenmelerinin büyük bir kısmını oluşturan çiğ ette doğal olarak bulunur. Etin pişmesi durumunda içerisinde yer alan taurin genellikle bozulur ya da yok olur.

Kuru kedi mamalarına ek olarak taurin eklenmesi sayesinde ticari mamalarla beslenen kedilerin büyük bir kısmında taurin eksikliği daha nadir görülür. Farklı kedi mamalarını ve besin değerlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Evde hazırlanan barf gibi farklı beslenme yöntemleriyle beslenen kedilerde ise taurin eksikliği görülme oranı daha yüksektir. Evde pişirilmiş ya da yarı pişirilmiş gıdalar taurin değeri açısından zayıf olduğu için bu tarz beslenen kedilere veteriner hekim ile görüşten sonra önlem olarak ek taurin takviyesi verilmesi gerekebilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Taurin eksikliğinin teşhis edilmesi genellikle zordur. Durumun doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için kedinin genel sağlık durumu ve beslenme alışkanlığı hakkında detaylı bilgiye sahip olunması gerekir. Eğer kedinizi ticari kedi mamaları ile besliyorsanız kullandığınız mamanın besin değerleri tablosunu veteriner hekime göstermeniz durumun anlaşılmasına yardımcı olur. Kedinizin evde hazırladığınız mamalarla beslenmesi durumunda kullandığınız malzemeleri eksiksiz bir şekilde belirtmelisiniz.

Taurin eksikliğinin anlaşılabilmesi için tam kan sayımı ve idrar tahlili de gereklidir. Bu tahliller direkt olarak taurin eksikliğini göstermese de bu problemle benzer belirtilere neden olabilecek sağlık problemlerinin elenmesine yardımcı olur. Teşhis için kullanılacak diğer tanısal yöntemler kedide karşılaşılan belirtilere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Retinal dejenerasyon olup olmadığını anlamak için göz muayenesi yapılmalıdır. Kalp rahatsızlıklarının kontrolü için de ultrason ya da röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.

mama yiyen sarı kedi

Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde taurin yetmezliği tedavisinde ilk olarak bu durumun neden olduğu belirtiler kontrol altına alınmaktadır. Kedinin sağlık durumu stabil hâle getirildikten sonra taurin eksikliğinin tedavisi için sentetik taurin takviyesi kullanılır. Çünkü taurin eksikliği bir kez meydana geldiğinde etkili bir şekilde giderilebilmesi için kedinin beslenmesinde yapılacak değişiklikler tek başına yeterli değildir. Belirtilerin ciddiyetine ve yetmezliğin ne kadar süredir mevcut olduğuna bağlı olarak bazı kediler için destek kullanımı ömür boyu gerekebilmektedir.

Kedinin sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi için gerekli olan taurin desteği miktarı veteriner hekim tarafından belirlenmektedir. Tedavi boyunca veteriner hekimin belirlediği dozların aşılmamasına dikkat edilmelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.