Kilo Kontrolü, Sağlıklarının Temel Şartlarından

16.12.2022 Deniz Öz


Evde yaşayan kedilerde en sık görülen sağlık sorunları arasında obezite geliyor. Fazla kilo kedilerin eklem sağlığına zarar verebiliyor, hareketliliklerinin kısıtlanmasına yol açabiliyor ve birçok kronik hastalığın meydana gelme riskini maksimize ediyor. Bu nedenle kedilerde kilo kontrolünün sağlanması önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Kilo almaya başlayan ve obezite riski yükselen kedilerin yaşam tarzlarında da beslenmelerinde de önemli değişimlerin yapılması gerekiyor. Bu yazımızda öncelikle kedilerde kilo artışına neden olabilen faktörler, sonrasında ise kedilerde kilo kontrolünü sağlamayı kolaylaştıran öneriler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kahverengi çarşafın üzerinde yatan şişman kedi

Kediler Neden Kilo Alır?

Kedilerde kilo artışı temel olarak vücuttaki yağ birikiminin fazlalaşmasının bir sonucudur. Çok fazla mama tüketmek, çok az egzersiz yapmak kilo artışının ardındaki başlıca nedenlerdir. Fakat kedilerde kilo artışının salt beslenme fazlalığına ya da hareketsizliğe indirgenmesi eksik bir yaklaşım olarak kabul edilir. Yaşın ilerlemesi ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak düşen enerji seviyesi kedilerde kilo artışı riskini belirgin ölçüde yükseltir.

Cinsiyet kilo artışında kabul edilen risk faktörlerinden biridir; dişi kedilerin erkeklere oranla kilo almaya yatkın oldukları bilinmektedir. Benzer şekilde bazı hastalıkların ve kalıtsal özelliklerin de fazla kilonun nedeni olabileceği ifade edilebilir. Kedilerde kilo alımı ile kısırlaştırma arasında göz ardı edilmesi zor bir bağ bulunur. Gerçekleştirilen klinik çalışmalarda kısırlaştırılan kedilerde metabolizmanın yavaşladığı ve günlük kalori ihtiyacının azaldığı gösterilmektedir. Dolayısıyla kısırlaştırma öncesi beslenme düzeni devam ettiği takdirde kediler kilo alabilmektedir.

Beslenme yanlışları da kilo ardındaki neden olabilir. Aşırı beslenme, aşırı besleme, beslenme düzenine çok fazla ödül eklenmesi genellikle kiloda artış ile sonuçlanır. Kediler kilo aldığında ideal kilolarına inmeleri, kilo alma ihtimalleri arttığında ise normal kilo dengelerinin sağlanması için bazı tedbirlerin alınması tavsiye edilir.

sırt üstü yatan şişman sarı kedi

Kedilerde Kilo Kontrolünü Sağlayan Öneriler

Kedilerde kilo problemi gündeme geldiğinde ilk olarak veteriner hekimler tarafından kontrol edilmeleri tavsiye edilir. Kilo probleminin ardında çeşitli nedenler olabildiğinden, genel sağlık sorunlarının bu nedenler içerisindeki varlığı sorgulanmalıdır. Daha sonra kedinin sağlığına, bulunduğu yaşam evresine, hareketlilik düzeyine ve fazla kilo oranına uygun bir yönlendirme yapılır. Bu yönlendirmeler içerisinde egzersiz ve beslenme planı en kritik iki konudur.

koltukta uyuyan kedi

Kedilerde Egzersiz Rutini Aksatılmamalı

Günün büyük bir bölümünde uyuyan kedilerin aktif oldukları zaman dilimleri kısıtlıdır. Gün içerisinde uyurlar, yemek yerler, su içerler, tuvalete girerler ve kendilerini temizlerler. Bu döngülerinin arasına egzersizin dahil edilmesi elzemdir. Düzenli olarak egzersiz yapmak kedilerin fiziksel sağlığı için olduğu kadar mental anlamda uyarılmaları bakımından da değerlidir.

Kedilerin egzersiz alışkanlıkları farklılaşabilir. Bazı kediler kendi başlarına oyun oynamayı tercih ederken bazıları insanlarla etkileşime geçecekleri oyun alternatiflerine yanıt verirler. Yine de bu söylem bir genellemeden öteye geçemez. Nitekim ağrı ya da hareket kısıtlılığı yaşamasalar da bazı kedilerin egzersize istekli olmayabilecekleri bilinir. Bu gibi bir durumda egzersize teşvik edilmeleri için ödül maması dışındaki alternatiflerin değerlendirilmesi en doğrusu olacaktır. Oynamaktan keyif alacağı oyuncakların keşfedilmesi, kararlılık sergilenen oyun seanslarının düzenlenmesi, interaktif oyun seanslarına alıştırılması günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması adına etkili ipuçları arasında sıralanabilir.

yerde yatan kafasını kaldırmış şişman kedi

Doğru Beslenme ile Kilo Kontrolü Mümkün Olabilir

Kedilerin yedikleri mama, genel sağlıkları ve konforları üzerinde önemli bir role sahiptir. Aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturulması için tam ve dengeli beslenme ile buluşturulmaları gerekir. Fazla kilo sorunu olan kedilerin beslenmelerinde özel tercihlerin yapılması ve beslenmenin egzersizle pekiştirilmesi kedilerin çok daha sağlıklı bir kiloya erişmelerini, hareket yetilerinin artmasını, daha dışadönük tavırlar sergilemelerini sağlayabilir.

Dünya genelinde en çok güvenilen mama markalarından olan Hill's veteriner hekimler ve beslenme uzmanları tarafından kedilerin ihtiyaçlarının karşılanması adına formüle edilen ürünleri ile dostlarımızın eksiksiz beslenirken sağlıklarının desteklenmesine katkı sunuyor.

Hill's Perfect Weight Kilo Kontrolü için Tavuklu Yetişkin Kedi Maması kilo almaya meyilli olan ya da fazla kilolu sınıflandırılmasında yer alan yetişkin kedilerin ideal kiloya ulaşmasına ve kilo dengelerinin korunmasına katkıda bulunuyor.

Mama içeriğinde ne koruyucu katkı maddesi ne sentetik renklendirici ne de yapay tatlandırıcı yer alıyor. Kaliteli içeriklerle formüle edilen Hill's Perfect Weight Kilo Kontrolü için Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 2,5kg ürününü siz de buraya tıklayarak inceleyebilir, dostunuzun kilo sorununu minimize edebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.