HAYDİ: Hayvan Durum İzleme Mobil Uygulaması

26.07.2022 Aysegül Tunçay


Günümüzde ne yazık ki şiddetin ve suçun hedefi tüm canlılar. Hiçbir canlının şiddete, zulme ve zorbalığa uğramadığı bir dünya hepimizin en büyük temennisi. Hayvanlara, doğaya ve çevreye karşı işlenen suçların önüne geçmek ve farkındalık yaratmak için yapılan çalışmalar her geçen gün artıyor. Emniyet Genel müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan HAYDİ (Hayvan durum İzleme) Mobil Uygulaması ile insanlar çok daha kolay bir şekilde karşılaştıkları olumsuz durumlarla ilgili şikâyetlerini ilgili kurumlara iletebiliyorlar.

2020 yılının Temmuz ayında kullanıma açılan ve suistimale yönelik şikâyetleri engellemek adına Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile işleme açılan uygulamanın temel amacı şiddete uğrayan, zarar gören canlıların korunması; doğayı tehdit eden unsurlara kolay bir şekilde müdahale edilmesi. Bu bağlamda etkili bir çözüm sunabilmek adına dünyanın en yaygın 2 mobil uygulama mağazasında yer alan HAYDİ mobil uygulaması kolay ihbar imkânı sunuyor.

haydi hayvan durum izleme mobil uygulaması

İstenmeyen Olayları Kolayca Bildirmek Mümkün

Uygulama insanların çevrelerine olan duyarlılıklarını artırmayı amaçlarken bunu da günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşan akıllı telefonlar aracılığı ile yapmayı hedefliyor. Herhangi bir olayın ihbarı için telefon açmak ya da merkeze gitmek gibi gereklilikler süreçlerin hem yavaş işlemesine hem de şikâyetlerin ertelenmesine neden olabiliyor. Bu tür ihtimalleri azaltmak ve çevreye karşı olan duyarlı davranışları artırmak amacıyla uygulama mağazalarına yüklenen uygulamayı kullanmak oldukça kolay.

Kullanılan cep telefonu işletim sistemine göre App Store ya da Play Store mağazalarından uygulamanın cep telefonuna indirilmesi gerekiyor. Uygulama telefona indirildikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve doğum tarihi bilgileri ile uygulamaya giriş yapılıyor. Uygulamaya giriş yaparken cep telefonuna gelen doğrulama kodunun kullanılması gerekiyor. Uygulama her ne kadar kişisel bilgileri istese de ihbar süreçlerinde kişisel gizliliğin korunduğunun da altını çizmek gerek.

haydi uygulaması uygulama içi görüntüleri

HAYDİ Hangi Durumlarda Kullanılıyor?

HAYDİ arayüzünde çevre, doğa ve hayvan özelinde bildirim yapılmasını mümkün. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ihbar için iki ana seçenek sunuluyor. Bu iki seçenek;

  • Çevre/Doğa ile ilgili ihbar yapmak istiyorum,
  • Hayvanlar ile ilgili ihbar yapmak istiyorum olarak verilmiş.

Çevre/Doğa ile ilgili ihbar yapmak istiyorum seçeneği işaretlendiği zaman ihbar sayfasına yönlendirme gerçekleşiyor. Bu sayfada ihbar ile ilgili detaylı açıklama yapabileceğiniz bir metin kutusu, ihbar ile ilişkili olduğunu düşündüğünüz fotoğrafları eklemek için kullanabileceğiniz bir buton bulunuyor. Ayrıca ihbar ile ilgili iletişim izni de bu alandan veriliyor.

Hayvanlar ile ilgili ihbar yapmak istiyorum seçeneği işaretlendiği zaman öncelikli olarak ihbarın genel içeriği ile ilgili seçim yapılması için açılır bir menü geliyor. Bu menüde hayvanların bakımlarını ihmal edilmesinden hayvanların dövüştürülmesine kadar çok çeşitli suç teşkil eden eylem yer alıyor. Evcil, vahşi, sahipli ya da sahipsiz bir hayvanın fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalması ile ilişkilendirilen bu seçeneklerden bir tanesi seçildikten sonra gelen ekranda ihbar detayına dair açıklama yazılması, ihbar ile ilgili fotoğrafların yüklenmesi için alanlar bulunuyor. Bu bilgilerin paylaşıldığı ekranda ihbarla ilgili iletişim izni ile alakalı seçim yapılabiliyor.

doğada yan yana duran kedi ve köpek

Bize Kucak Açan Doğaya ve Patili Dostlarımıza Bunu Borçluyuz

HAYDİ uygulaması insanlar tarafından korunması gereken dostlarımızın olumsuz durumlarla karşılaştığında kullanılması elzem olan önemli bir uygulama. Savunmasız dostlarımızın olumsuz şartlar altında kaldığını gördüğümüz her an bu uygulamadan gerekli birimlere kolayca ulaşmak mümkün. Hayvanları ve doğayı korumak için atılan diğer önemli adımlarla birlikte anlam kazanan uygulama, aynı zamanda bu alanlarda bilinçlendirilen kolluk kuvvetlerinin verdiği destekle hayvanları ve doğayı korumaya yardımcı oluyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.