Kedilerin Dişleri Hakkında 8 İlginç Bilgi

Kedilerin Dişleri Hakkında 8 İlginç Bilgi

11.05.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin ağızlarının içi birçok kedi sahibi için gizemlerle doludur. Genellikle kedinin ağzının mama koktuğu fark edilir ancak bunun dışında kedi dişleri ile ilgili pek bir bilgi yoktur. Kedilerin dişleri de pek çok uzuvları ve davranışları gibi göründüklerinden çok daha ilginçtir. Bu yazımızda kedilerin dişleri hakkında çok ilginç bilgiler bulabilirsiniz.

süt dişleri çıkmış yavru kedi

İnsan Dişleri ile Benzerlikler

Her ne kadar şekil ve renk olarak insanların ve kedilerin dişleri birbirlerinden fakrlı gözükse de hem kediler hem de insanlar difiodon canlılardır. Difiodon iki set diş sahibi olmayı tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. İlk set dişler süt dişleridir. Genç yaşta dökülürler ve yerine kalıcı dişler gelir. Kedilerde ise bu geçiş biraz daha hızlı gerçekleşir. Kediler de insanlar gibi dişsiz doğar ve yaklaşık 2 haftalıkken diş çıkarmaya başlarlar. Üç aylık olduklarında ise bebeklik dişleri dökülerek yerine kalıcı dişler çıkar. "Kedilerin kaç dişi var?" sorusu kedi sahiplerinin cevabını merak ettikleri sorular arasında yer almaktadır. Kedilerde 26 tane bebeklik 30 tane kalıcı diş bulunurken insanlarda 20 tane bebeklik ve 32 tane kalıcı diş yer alır.

sivri dişleri gözüken kedi

Avlanmak İçin İdeal Yapı

Kedilerin diş yapısı onların gerçek bir avcı olduğunun göstergesidir. Oldukça uzun ve sivri köpek dişleri, avlarının cildini delmeye yaramaktadır. Bu nedenle kedilerin ısırıkları gerçekten can yakar.

pençelerini temizleyen kedi

Farklı Dişler Farklı Amaçlara Hizmet Eder

Ön tarafta köpek dişleri arasında yer alan küçük kesici dişler ise avlanırken kullanılmamaktadır. Ancak yalanma ve objeleri almak için idealdir. Kediler bir şeyler kemirmek için bu dişlerini kullanırlar. Ayrıca kediler vücutlarını kaşımak ve cansızlaşan tırnaklarının düşmesini sağlamak için yine bu dişlerini kullanırlar.

esneyen kedi

Kedilerin Dişleri Çürümez

Kedilerin dişlerinde en azından insanlardakine benzer bir çürüme meydana gelmez. Bunun en büyük nedeni dişlerinin şekilleridir. İnsanların ve köpeklerin aksine kedilerin azı dişlerinde oklüzal tabla yoktur. Bu nedenle dişlerde gerçek çürük lezyonları gelişmez. Çürüklere yol açan şeker yiyen bakteriler genellikle gıda öğütmek için kullanılan oklüzal tablalarda bulunan çukur ve oyuklarda gelişir. Kedilerin dişlerinin şekli ve beslenmelerinin bir sonucu olarak evcil kedilerde diş çürümesi meydana gelmez. Bir kedide görülen tek diş çürüğü 13. yüzyıldan kalma bir fosilde gözlemlenmiştir.

veteriner hekim tarafından diş muayenesi yapılan kedi

Kedilerde Diş Hastalıkları

İnsanlar gibi kedilerde de çeşitli diş ve diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Dişi destekleyen yapıların zayıflaması ile diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Gingivostomatit isimli ciddi ağız enfeksiyonu ve ağız kanseri de kedilerde görülebilen ağız ve diş hastalıkları arasında yer alır. Kedilerde ayrıca diş rezorpsiyonu da meydana gelebilir. Diş rezorpsiyonunda bir ya da birkaç dişi destekleyen yapıların tekrar emilimi sonrası dişler yerini kemik benzeri materyale bırakır. Bu durum kediler için oldukça ağrılı bir süreçtir. Diş rezorpsiyonu tanı konması güç bir hastalıktır. Dişin üzerinde bir delik şeklinde ya da diş etinde küçük kırmızı bir nokta şeklinde görülebilmektedir. Diş rezorpsiyonu tanısı konduğunda tek tedavi yöntemi etkilenen dişin çekilmesidir.

diş fırçası tutan kedi

Diş Sağlığının Korunması için Fırçalama

Kedilerin dişlerinin günlük olarak fırçalanması ağızda bakteri birikmesini ve birçok diş probleminin oluşmasını engeller. Her ne kadar kedinin dişlerini fırçalamak kulağa imkânsız gibi gelse de biraz sabırla kedileri bu yönde eğitmek mümkündür. Özellikle kediler yavruyken onları diş fırçalamaya alıştırmak sürecin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Kedilerde diş eti hastalıklarının ve ağız enfeksiyonlarının meydana gelmemesi için düzenli ağız ve diş bakımı yapılması gerekir. Kediler için özel tasarlanan ağız ve diş bakım ürünlerinin düzenli kullanımı diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlamaya katkı sunar.

diş muayenesi yapılan kedi

Diş Ağrısını Belli Etmezler

Kediler ağrılarını ve hastalık belirtilerini saklama konusunda ustadırlar. Neredeyse hiçbir ağız ve diş probleminde belirti göstermezler. Bu nedenle kedi sahiplerinin ve veteriner hekimlerin ağız sağlığına ekstra önem göstermesi gerekmektedir. Salyalanma, diş etlerinde renk değişikliği, beslenme alışkanlıklarında değişiklik ve nefes kokusunun değişmesi diş problemlerinin belirtileri arasında yer alır. Ağız problemleri kedilerin nefesinin oldukça ağır ve çürük balık gibi kokmasına yol açmaktadır.

kuru mama yiyen kedi

Dişin Çekilmesi Problem Değil

Diş problemi sonrasında kedinin dişinin çekilecek olması her ne kadar kedi sahiplerini strese soksa da kediler için bu durum çok problem değildir. Kediler eksik dişleriyle kuru mamayı bile problemsiz bir şekilde yiyebilmektedir. Kalan dişleriyle kediler sağlıklı ve uzun bir hayat yaşar. Dişlerin eksiksiz olduğu ağrılı bir ağız yerine eksik dişin olmasını tercih edebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.