Yeni Doğan Kediler Üşür mü?

27.04.2021 Deniz Öz


Yavru kediler üşür mü? sorusuna "kesinlikle evet" yanıtı verilebilir. Yavru kediler tam olarak soğuk olmasa da üşüyebilirler ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde hipotermi onlar için hayati bir risk haline dönüşebilir. Yavru kedileri ısıtan ve onların bakımlarını yapan en önemli dayanak şüphesiz anneleridir, yine de ne yazık ki her yavru annelerinin yanında büyüyüp güçlenecek kadar şanslı değildir. Bu nedenle alınacak birkaç basit önlemde minik dostlarımızı sıcak ve hayatta tutmamız gerekir. Bu yazımızda "yavru kedi üşür mü?, "üşüyen yavru kedi nasıl sıcak tutulur?" gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yavru Kediler Üşür mü?

Kediler dünyaya geldiklerinde anneleri ile aynı vücut sıcaklığına sahip olurlar. Doğumdan sonra vücut ısıları bir miktar düşer ancak annelerinin onların yanına gelmesi ile ideal seviyeye ulaşmaya başlar. Tüm bu vücut ısısı değişimleri doğumdan sonraki ilk 30 dakika içerisinde gerçekleşir. Yeni doğan yavru kedilerin ısılarının, yaşamlarının ilk 3-4 haftasında 35,56 ile 37,78 derece arasında tutulması önemlidir. Yaşamlarının ilk üç haftasında vücut ısılarını kendileri kontrol edemedikleri için ideal vücut ısılarını korumada anneleri ve kardeşleri büyük bir öneme sahiptir. Annelerinden ve kardeşlerinden erken dönemde ayrılan kediler için ideal bir ortam yaratılmadığı takdirde üşümeleri ve bu nedenle sağlıklarının tehlikeye girmesi mümkündür. Sahiplenilen yavrunun vücut ısısının yükseltilmesi için onun battaniye ve örtüyle çok sıkılmadan sarınması, ısısında düşüş olduğu zaman sahiplenen kişinin vücut ısısı ile sıcak tutulması, bu esnada da eğer yattıkları yere idrar yaptıkları fark edilirse kurutulmaları ve örtülerin de değiştirilmesi önemlidir. Islanan yavrular üşüdükleri için bu tedbirlerin alınması kritik öneme sahiptir.

Yavru Kediler Dışarıda Üşür mü?

Yavru kediler yaşamlarının ilk üç haftasında çok hızlı bir şekilde gelişirler. Ancak bu temel gelişim sürecinde henüz kendi vücut ısılarını kontrol edemezler. Dolayısıyla yavru kediler hem soğukta hem de dışarıda üşüyebilirler. Onları sıcak tutacak anneleri ve kardeşleri olmadığında üşüdükleri için hayatlarını kaybedebilirler. "Yavru kediler soğukta üşür mü?" sorusunun yanıtı evettir ve bu yanıt yalnızca yavrulara özel değildir. Yetişkin kediler de yeterince soğuk olduğunda üşüyebilirler. Tüylerinin sıklıkları, tüylerinin yapısı ve maruz kaldıkları soğukluk derecesi gibi unsurlar ne kadar üşüdüklerini etkileyebilir. Üşüyen kedileri anlamak oldukça kolaydır. Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.

yavrusuna sarılmış anne kedi

Üşüyen Yavru Kedi Nasıl Isıtılır?

Yavru kedilerin hayatta kalması ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için sağlanması gereken temel şartlar vardır. Uygun gelişim evresinde koruyucu aşılarının yapılması, dengeli ve sağlıklı beslenmelerinin sağlanması, temiz tutulmaları, erken dönemde sosyalleştirilmeleri ve doğdukları ilk andan itibaren vücut ısılarının dengede tutulması gerekir. Tüm bu temel gereksinimlerin başında da sıcak tutulmaları en elzem olanların başında gelir. 4 haftadan küçük kedilerin anneleri ve kardeşleri olmadığında ya da dışarıda yaşamaları söz konusuysa ısıtılması için şu önlemlerin alınması önemlidir:

  • Yavru kediler ıslaksa yumuşak bir bez veya havlu ile kurutulmaları gerekir. Ne kadar ıslak kalırlarsa o kadar fazla üşüyeceklerdir ve dolayısıyla hipotermi riskleri artacaktır. Bir haftadan büyük yavruların ısıtılması için düşük ayarda çalışan ve ısıtıcı etkisi olan saç kurutma makineleri kontrollü şekilde kullanılabilir. Daha küçük kediler için saç kurutma makinelerine başvurulmamalıdır.
  • Yavru kedilerin sıcak tutulması için patilerine, kulaklarına ve ağızlarına dokunmak ısı durumlarını anlamayı sağlayacaktır. Soğukluk fark edilirse önlem alınmalıdır.
  • Yavru kedilerin ısıtılması için sahiplenen kişinin vücut sıcaklığını kullanması da gerekli olabilir. Çıplak elle tutulmaları ısı geçişini kolaylaştıracaktır. Yavrular üşümüşlerse bu esnada kademeli olarak ısılarının yükseltilmesi gerekli olabilir. Kademeli olarak artan vücut sıcaklığı havluya sarılı sıcak su torbalarından destek alınabilir.
  • Yavru kediler üşümüşlerse vücut sıcaklıkları ideal seviyeye ulaşana kadar beslenmemeleri gerekir. Vücut sıcaklığı düşükken beslenmeleri onların sağlığını tehlikeye atabilir. Bunun temel nedeni üşümüş yavruların besinleri sindiremeyecek olmalarıdır.
  • Yavru kedilerin uyudukları alanın da ısı dengesini koruyacak şekilde hazırlanması gerekir. Kedi yataklarının iç kısmına örtü ve battaniye konulabilir. Yatak içerisindeki örtülerin ıslanıp ıslanmadığının düzenli olarak kontrol edilmesinde fayda olacaktır. Islanan örtüler kedilerin vücut ısılarının hızla düşmesine neden olabilir. Kedi yatakları modellerini incelemek isterseniz buraya tıklayabilir, minik dostunuza konforlu ve sıcak bir ortam sağlayabilirsiniz.
  • Yavruların vücut ısılarının dengelenmesi için ideal sıklıkla doğru besinlerle beslenmeleri gerekir. 2 aydan küçük yavruların beslenmesinde öncelik anne sütüne verilmeli, annesinden ayrı yavrular için ise özel olarak formüle edilen süt tozları kullanılmalıdır. Veteriner hekimlerden yavru kedi beslenmesi ile ilgili en doğru bilgiler alınabilir.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.