Kedilerde İştahsızlıkla Nasıl Baş Edilir?

13.01.2023 Deniz Öz


Kedilerde iştahsızlık; yaygın görülen, genellikle kendiliğinden geçen, uzun sürdüğü takdirde ise veteriner hekimlerce değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Tek başına bir hastalık olmamakla birlikte farklı hastalıkların semptomu olarak ortaya çıkabilir. Bu yazımızda kedilerde iştahsızlık ve kedilerde iştahsızlıkla baş etme yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kedi ağacında uyuyan çok renkli kedi

Kedilerde İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde iştahsızlık psikolojik ya da medikal kökenli olabilir. Son derece seçici olabilen kedilerin mamalarını beğenmemeleri, yeni bir eve taşınma, eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, yolculuk yapmak ve veteriner kliniğine gitmek iştahsızlığın sıklıkla görülen psikolojik temelli nedenlerine örnek olarak gösterilebilir. İştahsızlığa yol açan medikal nedenler arasında aşıların yan etkisi, parazitler, ağız ülserleri, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, enfeksiyonlar ve yaralanmalar gibi farklı durumlar yer alabilir.

İştahsızlığa yol açan nedenler çeşitli olduğu için iştahında dalgalanma olan kedilerin dikkatli bir şekilde gözlemlenmeleri gerekir. İştahsızlık birkaç günden uzun sürdüğü takdirde veteriner hekimlere başvurulması önemlidir. Veteriner hekimler kapsamlı muayene süreçlerinin ve gerekli olması halinde testlerin ardından iştahsızlık nedenini belirleyecek ve altında yatan tıbbi bir sorun olması halinde gerekli tedavi süreçlerini başlatacaktır.

Kedilerde iştahsızlık söz konusu olduğunda kedi sahiplerinin endişelenmesi oldukça normal olsa da kimi zaman rutinlerinde küçük değişiklikler yapılarak dostlarımızın iştahlarını artırmak mümkün olabilir. Nitekim iştahsızlığın tüm nedenlerinin tedavi gerektirmediği bilinir. Bu nedenle son dönemde yaşamlarında herhangi bir değişim olup olmadığının sorgulanması önemli bilgilere sahip olmayı sağlayacaktır.

kafasını yere dayayan tekir kedi

Stresli Olmaları Mümkün mü?

Kedilerin iştahında değişime yol açan unsurların başında stres gelir. Kediler strese girdiklerinde davranış değişiklikleri sergileyebilirler ve beslenme alışkanlıklarında farklılaşma gözlemlenebilir. Son dönemde ortamı ya da rutini değişen, alışkanlıkları farklılaşan bir kedinin iştahının azalması şaşırtıcı olmayacaktır. Kedilerin iştahsızlığının ardında stres olduğu düşünülüyorsa bu gibi bir durumda kedilerin kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ortama sahip olmaları sağlanmalıdır. Özgür bırakılmaları, kendileri geldiğinde sevgi ve ilgi gösterilmesi, ısrarcı olmadan oyuna davet edilmeleri etkili stratejiler olarak öne çıkar.

Mamaları Tazeliğini Yitirmiş Olabilir mi?

Kedilerin uzun süre açıkta bekleyen mamaları yemeyi tercih etmedikleri bilinir. Kuru mamalar açıkta bekletildiğinde aromalarını kaybedebilir, tazeliğini ve lezzetini yitirebilir. Sonuç olarak kediler gün içerisinde tüketmeleri gerektiği oranda mama yemekten kaçınabilir. Kedilerin öğünlerinde yiyecekleri miktarda mamayı tabaklarına koymak ya da tüketilmeyen mamaları saklama kaplarına veya mama ambalajlarına geri kaldırmak her öğünde aromalı ve taze mama ile buluşmalarını sağlayabilir.

patisini su kapına sokan kedi

Mama ve Su Kapları Temiz mi?

Kedilerin titiz canlılar olduğunu biliyoruz. Gün içerisinde kendilerini temizlemek için saatler ayıran kedilerin mama yemekten ve su içmekten uzak durmalarının nedeni hijyen sorunları olabilir. Mama ve su kapları yeterince temiz olmadığında kediler mama yemek ve su içmek için isteksizleşebilirler. Bu ihtimali elemek için mama ve su kaplarının her gün temizlenmesi önerilir.

Yakın Zamanda Mama Değişimi Yapıldı mı?

Kedilerin iştahlarını kaybetmelerinin ardında mamalarını beğenmemeleri ihtimali bulunabilir. Son dönemde mama değişimi yapılan kedilerde aniden başlayan iştahsızlık, mamalarını sevmedikleri ihtimalini güçlendirir. Mama lezzeti ve iştahsızlık arasındaki bir diğer bağlantı da kedilerin mevcut mamalarından sıkılmış olmalarıdır. Her ne kadar insanlardan farklı olarak kediler ve köpekler aynı lezzetle uzun süre beslenebilseler de lezzet çeşitliliğine ihtiyaç duyabilecekleri gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Kedilerin mevcut mamalarından sıkılmaları iştahsızlıkla sonuçlanıyorsa dikkatli olmakta fayda vardır. Veteriner hekimlere de danışarak mama değişimi yapmak kedilerde iştahsızlıkla baş etmek için en etkili yöntem hâline gelebilir.

boş mama kabının başında bekleyen kedi

Hassas ve Seçici Kedilere Özel Kedi Mamaları

Hassas sindirim sistemine sahip ve lezzet beklentisi yüksek olan kedilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak formüle edilen Pro Plan Delicate serisi ile siz de kedinizi hem sağlıklı hem de lezzetli öğünlerle buluşturabilirsiniz.

Seride hem kuzu etli hem de hindili ve pirinçli kedi maması alternatifleri bulunuyor. Lezzet beklentisi yüksek kediler için formüle edilen Pro Plan Delicate serisindeki mamalar sahip oldukları diğer faydalarla da dikkat çekiyor. Hassas sindirime sahip kediler için bilimsel çalışmaların sonuçları doğrultusunda özelleştirilen mamalar OPTIDIGEST içeriyor. Böbrek sağlığını teşvik eden formüllerinde yiyecek toleransını destekleyen proteinler barındırıyor.

Siz de dostunuzun daha sağlıklı, enerjik ve mutlu olmasını isterseniz Pro Plan Delicate yetişkin kedi mamalarını buradan inceleyebilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinin sunduğu güvenle alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.