Kediler Hindi Eti Yer Mi?

26.01.2024 Aysegül Tunçay


Tavuk eti, ton balığı, kuzu eti ve elbette hindi... Metabolizmaları et yemeye ve eti sindirmeye yönelik gelişmiş kedilerin tüm bu protein kaynaklarını iştahla yememeleri mümkün değil. Yağ oranı düşük olan ancak lezzetiyle kedilerin aklını başından alan protein kaynaklarından biri olan hindi eti hem besleyici hem de sağlıklı atıştırmalıklar arasında faydaları ile öne çıkıyor. Nitekim bu protein kaynağının sahip olduğu besin değerleri, kedi mamalarında da sıklıkla tercih edilmesi ile sonuçlanıyor. Bu yazımızın konusu "Kediler hindi eti yer mi?" sorusunun yanıtları. Ancak öncesinde hindi etinin kedilere farklı şekillerde sunulabileceğini ve sunum şekillerindeki farklılığın hindi etinin kediler için faydalarını değiştirebileceği hakkında bilgi aktarmak istiyoruz.

tabağa uzanan kedi

Hindi Eti Kedilere Nasıl Sunulmalı?

Evde yaşayanlar ile yaşamlarını doğada sürdüren kedilerin beslenme rutinleri arasında belirgin farklılıklar bulunuyor. Doğada avlanan kediler avlandıklarında çiğ et yerken evimizi paylaştığımız kedilerin çiğ et ile beslenmemesi gerektiği, tüm uzmanların ortak görüşleri arasında yer alıyor. İşte bu nedenle sınırların doğru çizilmesi son derece önemli. Kedilere atıştırmalık ve/veya ödül olarak hindi verileceğinde hindinin muhakkak pişirilmiş olması gerekiyor. Hindinin nasıl pişirildiğine de dikkat edilmeli: Yağ ve baharatlar ile lezzetlendirilmiş ve/veya kızartma gibi sağlıksız yöntemlerle hazırlanmış hindi atıştırmalıklarının kedilerden uzak tutulması önem taşıyor. Hindinin derisinin de çıkarılması gerekiyor.

Kedilere atıştırmalık olarak hindi verileceğinde kemiklerinin çıkarılmasına da dikkat edilmeli. Tıpkı kılçıklı balıkları kedilere vermenin sakıncalı olduğu gibi, hindi kemikleri de kedilerin sağlıklarına zarar verebiliyor. Hindi eti sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş ve kemikleri ayıklanmış olsa dahi dikkatli olunmasında fayda var. Kedilere verilen ödüllerin günlük kalori ihtiyacının %10'undan fazla kaloriye sahip olmaması gerektiğinin altı çiziliyor. İdeal şekilde hazırlanan hindi ödüllerini kedinize az miktarda sunduğunuzda onun için sağlıklı ve lezzetli anlar yaratmanız mümkün olabiliyor.

Tüm bu bilgiler ışığında hindili kedi mamalarına ayrıca değinmek gerekiyor. Hindili mamalar kedilerin sağlıklı gelişimlerine ve sağlıklarının korunmasına önemli katkılar sağlıyor. Kalorisi ve yağ oranı düşük olduğundan kilo kontrolüne yardımcı olan, kedilerin tokluk süresini uzatan hindi eti; B vitaminleri, selenyum, magnezyum, çinko, fosfor, sodyum ve potasyum gibi değerli mineraller bakımından zengin. Hindili kedi mamalarının formüllerindeki hindi eti gerek nitelik gerekse miktar olarak kedilere faydalı olacak şekilde kullanıldığından, hindili kedi mamasına gösterilen ilginin rastlantıdan ibaret olmadığı anlaşılıyor.

mama yiyen turuncu beyaz tüylü kedi

Kedilerin Beslenme İhtiyaçlarında Proteinin Yeri

Kedilerin protein, sağlıklı yağlar ve lif bakımından zengin kuru mamalarla beslenmesi sağlıklarının korunup iyileştirilmesi adına oldukça önemli. Kedilerin her öğünde buluşmaları gereken bu besin grupları arasında proteinlerin kritik bir rolü bulunuyor. Özel bir sağlık sorunu olmadığı takdirde tüm kedilerin aldığı kalorinin yaklaşık %30'unun hayvansal protein kaynaklarından gelmesi ideal. Protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler sayesinde kedilerin metabolizmasının enerji ihtiyacı karşılanıyor, kasları güçlü kalıyor, bağışıklık sistemleri güçleniyor, tüy sağlıkları destekleniyor ve merkezi sinir sistemlerinin sağlığı korunabiliyor. Diyetlerindeki protein miktarı yeterli olmadığında, eksikliği duyulan amino asit türüne bağlı olarak çok ciddi sağlık sorunları meydana gelebiliyor. Örneğin Arjinin eksikliği nöbetlere, taurin eksikliği kalp ve göz hastalıklarına yol açabiliyor.

Hindi Etinin Kediler İçin Sunduğu Faydalar

Protein ihtiyacının karşılanması adına kedi mamalarında çeşitli hayvansal protein kaynakları kullanılıyor. Az önce de belirtildiği gibi hindi eti de bu kaynaklardan biri ve oldukça değerli faydaları ile öne çıkıyor. Hindi eti:

  • Kedilerde tokluk süresini uzatıyor. Böylece kilo sorunu olan kediler için sıklıkla öneriliyor.
  • Sindirim sistemi sağlığını destekliyor.
  • Kaliteli mamaların içeriklerinde doğru oranda kullanıldığında her öğünde ihtiyaç duyulan proteinle buluşulmasını sağlıyor.
  • Düşük yağ ve sodyum oranı sayesinde kedilerde diyabet ve kalp rahatsızlıklarının oluşma riskini minimize ediyor.

mama kabının başında yalanan kedi

Hindi Eti Kediler İçin Güvenli mi?

Hindi eti hem atıştırmalık olarak sunulabilen hem de kedi mamalarının içeriklerinde yer verilen bir protein kaynağı. Doğru şekilde sunulduğunda kediler için güvenli besinler arasında yer alıyor. Mama dışında hindi verileceğinde etin; derisiz, yağsız, baharatsız ve tam pişmiş olması gerekiyor. Az miktarlarda verilmesi ise tüm ödül veya atıştırmalıklarda olduğu gibi dikkat edilmesi gereken temel unsurlardan.

Hindili kedi mamaları sayesinde kedileri hindi etinin faydaları ile zahmetsiz bir şekilde buluşturmak kolaylaşıyor. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde en güvenilen mama markalarından olan Pro Plan hindili mamaları ile farklı ihtiyaçlara sahip kedilerin sağlığını destekliyor.

Pro Plan Hindili Kısırlaştırılmış Kedi Maması sahip olduğu kaliteli içeriklerle kısırlaştırılma sonrası süreçte kedilerin tam ve dengeli beslenmesini sağlıyor. Sağlıklı vücut ağırlığının korunmasına yardımcı kuru mamalardan olan hindili kısırlaştırılmış kedi maması diş ve üriner sistem sağlığına da katkı sunuyor.

Pro Plan +7 Hindili Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması, yaşlılık evresine geçen kedilerin değişen metabolizma ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanmasına yardımcı olur. Uzun ve sağlıklı yaşamı destekleyen formül kas kitlesinin korunmasına, kilo artışının engellenmesine, barındırdığı antioksidanlarla hücre yaşlanmasının yavaşlanmasına katkı sunar.

Pro Plan LiveClear Hindili Alerjen Azaltan Yavru ve Yaşlı Kedi Mamaları son dönemin popüler tercihlerinden. Düzenli kullanımda kedi tüyündeki alerjenlerin azalmasına yardımcı olan bu mama çeşitleri, sindirim ve bağışıklık sistemini destekliyor.

Pro Plan Delicate Hindili ve Pirinçli Hassas Seçici Yetişkin Kediler için Kedi Maması temiz içeriği ile öne çıkan kuru mamalardan. Cilt ve sindirim hassasiyeti olup lezzet beklentisi yüksek kedilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirilen formülü, böbrek sağlığını da destekliyor. 1 ila 7 yaş arasındaki yetişkin kedilerin kas yoğunluğunun korunmasına katkı sunan mama bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Siz de dostunuzu hindi etinin faydaları ile buluşturmak, daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile tanıştırmak için Pro Plan kalitesine güvenebilirsiniz. Farklı yaşam evrelerine ve ihtiyaçlara sahip kediler için formüle edilen Pro Plan markalı hindi etli mamaları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.