Yavru Kedinizi Oyun Oynarken Nasıl Güvende Tutarsınız?

12.10.2022 Deniz Öz


Yavru kediler oyun oynamayı çok severler. Meraklı oluşları ve içerisinde yer aldıkları dünyayı keşfetme iç güdüleri ile küçük pençelerini akla gelebilecek her yere sokmaya çalışırlar. Yavru kedinin oynamasına ve etrafını keşfetmesine izin vermek sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından çok önemlidir. Yavruların çevrelerini keşfetmesi özellikle zihinsel gelişimi destekler, yavrunun ilerleyen dönemlerinde kendine güvenen ve sosyalleşebilen bir yetişkin kedi olmasına yardımcı olur. Ancak yavru kedilerin oyun esnasında güvende olduğundan emin olmanız gerekir.

oyun oynayan kediler

Oynama Davranışının Önemi

Yavru kedilerde dahil olmak üzere genç hayvanlar, hayatı oynadıkları oyunlar aracılığı ile öğrenirler. Özellikle ev kedisi olmayan ve kendi yiyeceğini bulması gereken yavru kediler; oyun oynayarak avlarını takip etmeyi, zıplamayı, saldırmayı, saklanmayı, tırmanmayı, çiğnemeyi ve hayatta kalmak için gerekli olan diğer tüm davranışları öğrenirler. Yavru kediler kardeşleriyle oynarken dışarıdan bakıldığında kavga eder gibi gözükürler. Ancak onlar bu esnada avlarının üzerine nasıl atlayacaklarını, avlarını ne zaman yakalayacaklarını ve ne zaman ısıracaklarını öğrenirler. Annelerinin ve diğer yavru kedilerin hareketlerinden, kendi sınırlarının ne kadar olduğunu keşfederler. Bu da onların özdenetim geliştirmelerine yardımcı olur.

Kediler hangi davranışın can yakıp hangisinin yakmayacağını anlamak için yavruyken birbirlerini sık sık ısırırlar. Yavru kediler saklanarak kardeşlerini izlerler ve takip ederler. Bu onlara avlarının peşine düşmeyi öğretir. Oyun kediler için hem öğrenme hem de sosyalleşme aracıdır. Bu nedenle yavru kedilere oyun oynama imkânı verilmelidir.

Diğer yavrularla ya da anneleriyle oyun oynamayı keşfetme şansına sahip olmamış kediler, insanlarla çok sert oynayabilir ve saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu kediler oyun oynamak isterken sert bir şekilde ısırır ya da tırmalar. Ayrıca avını takip etme konusunda da diğer kediler kadar başarılı olamazlar. Hayatın ilerleyen dönemlerinde oyun davranışı eksikliği diğer kedilerle ya da insanlarla geçinme konusunda çeşitli problemlere yol açabilir.

Oyun oynama kedilerde genel beyin ve nörolojik sistem gelişiminde de ciddi bir yere sahiptir. Beyinde neokortikal yönetici kontrol bölgeleri olarak adlandırılan ve davranışları etkileyen bazı bölgeler bulunur. Beynin bu bölgeleri sinir sisteminin diğer bölümlerini de etkiler. Kedilerde oyun davranışı hafıza ya da karar verme mekanizması gibi diğer yeteneklerin de gelişmesini sağlar.

olta oyuncakla oynayan kedi

Kedilerin Oyun Oynarken Karşılaşabileceği Tehlikeler

Yavru kediler keşfetmeyi ve farklı oyuncakları avlamaya çalışmayı sever. Çoğu zaman yavru bir kediyi ağzında oyuncakla görebilirsiniz. İplik, yün, saç tokası, şişe kapağı, lastik bant ya da benzeri birçok günlük eşya onlar için bir oyuncak ya da av haline gelebilir. Yavru kedilerin bu tarz eşyaları çiğnemeye başlaması onlar için bir tehlike doğurabilir. Üstelik bu eşyaların büyük bir kısmı gündelik hayatta kaybetseniz de fark etmeyeceğiniz objelerdir.

Yabancı bir cismin yutulması durumunda kedinin vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Objelerin alınması için endoskopi ya da cerrahi operasyon yapılması gerekebilmektedir. Yeterince küçük cisimlerin kusma yoluyla vücuttan atılması da mümkündür. Genellikle yabancı cisim yutulduğunda hemen belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve ilk görülen belirti öğürmedir. Sonrasında ise iştah kaybı, karın bölgesinde hassasiyet, hareketsizlik ve tuvalete çıkmama gibi belirtiler görülür. Yabancı cisim yutulması kediler için tehlikeli olabilecek bir durumdur bu nedenle belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte hemen tıbbi müdahale gerçekleştirilmelidir.

Kediler İçin Güvenli Oyuncakları Tercih Edin

Kedinizin ev eşyalarıyla oynamasını istemiyorsanız ona farklı oyuncaklar alabilirsiniz. Bu oyuncaklar kedilere uygun olarak üretildiği için daha güvenli bir oyun süreci sağlar. Çok küçük olmadıkları için kediler tarafından yutulamazlar. Kedilerin severek oynayacağı, onlar için özel tasarlanmış oyuncakları buradan inceleyebilirsiniz.

Kediler için evde oyun oynayabilecekleri zararsız eşyalar da vardır. Bitmiş tuvalet kağıdının karton rulosu, boş mendil kutusu, boş pet şişe ya da eski bir çorap yavru kediler için harika bir oyuncak ya da av olabilir. Bu sayede onların güvenli bir şekilde oynamalarını ve öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Kedilerin oyun oynarken ve oyuncakları ile zaman geçirirlerken gözetim altında olmaları, olası tehlikelere karşı önlem alabilmek açısından önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.