Yaşlı Kedilerde Duyma Sorunları

16.03.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerde sağırlık bir hastalığın sonucu, bir beyin anormalliği ya da kusuru veya kulağın fiziksel olarak gelişmemesinden kaynaklanır. Ancak yaşlanma ile beraber sinir hasarının meydana gelmesi ve kedinin iç kulağındaki minik kemiklerin kademeli olarak kaynaşması ile yaşlı kedilerde işitme engeli ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde duyma kaybının nedenine bağlı olarak sağırlık tek bir kulakta ya da her iki kulakta meydana gelebilmektedir. Kedilerin tüy ve göz rengi de sağırlığa yatkınlıklarınıngöstergesinden bir tanesidir. Beyaz tüylü ve her iki gözü de mavi renkli olan kediler arasında sağırlık çok daha yaygın görülmektedir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için "Beyaz Tüylü Kedilerde Sağırlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz. Kedilerin duyma duyusu insanlarınkine göre oldukça gelişmiştir ve insanların duyamadığı sesleri rahatlıkla algılayabilirler. Kedinin yaşadığı probleme bağlı olarakduymada zorluk olabildiği gibi tamamen sağırlık da görülebilmektedir.

kedi kucağında döküntü

Kedilerde Sağırlık Belirtileri

Yaşlı kedilerde duyma sorunları ve sağırlık zaman içerisinde yavaş yavaş meydana gelir. Bu da kedi sahiplerinin ilerleyen sağırlığın belirtilerini fark etmesini zorlaştırır. Kedilerde sağırlık belirtileri arasında normalden daha yüksek sesle miyavlama, çevresel seslere tepkisiz kalma, adıyla seslenildiğinde bakmama, sadece görüş alanında olan insanlarla etkileşime geçme, normalden daha fazla uyuma, yüksek sesli ortamlarda uyanmama ve kolayca korkma gibi durumlar sıkça görülür.

Bir hastalık sonucunda sağırlık ortaya çıktığında ise kulaktan kötü koku ya da akıntı gelmesi, koordinasyon bozulması, kulak uçlarının pullaşması ya da pembeleşmesi, kafa sallama ve sürekli kulağı kaşıma belirtileri görülür. Bu belirtilerden bir ya da birkaç tanesi görüldüğünde kediyi vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürmek gerekir.

mavi gözlü beyaz ve gri tüylü kedi

Kedilerde Duyma Sorunları Neden Olur?

Kedilerde duyma sorunları genetik faktörlere, hastalıklara, çevresel faktörlere ya da yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yaşlanmaya bağlı sağırlığın en sık karşılaşılan nedeni kulak zarının zamanla kalınlaşmasıdır. Böylelikle sesler orta kulağa geçemez ve sağırlık ortaya çıkar. Bununla beraber bir diğer sağırlık nedeni de zamanla iç kulakta yer alan kemiklerin birbirlerine kaynamasıdır. Kulakta yaşlanmayla beraber meydana gelen sinir hasarı da bir başka duyma sorunu nedenidir.

beyaz tüylü mavi gözlü kedi

Kedilerde Sağırlık Tanısı Nasıl Konur?

Kedilerde sağırlık tanısının konabilmesi için ilk olarak veteriner hekimin tüm belirtileri öğrenmesi ve fiziksel muayene yapması gerekir. Fiziksel muayenede yapılan testte kedinin sese verdiği tepki ve sese karşı başını hareket ettirip ettirmediği kontrol edilir.

Kedinin kulağının yabancı cisim, kulak kiri ya da enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olaraktıkanmadığından emin olmak için kulak muayenesi ve nörolojik muayene yapılır. İleri yaştaki kedilerde yaşlanmanın sonucu olarak ortaya çıkan sağırlık tanısının konulması için BERA testi uygulanır. İşitsel beyin sapı yanıtı testi olan BERA testi, kedinin kulak salyangozu olan koklea ile duyma yolundaki elektriksel etkinliğin gözlemlenmesine dayanır.

BERA testi için küçük köpükten kulaklıklar kedinin kulağına yerleştirilir. Sonrasında ise omuzlarının arasına, başının üzerine ve her iki kulağın önüne birer elektrot yapıştırılır. Bu sayede kedinin her bir kulağı tek tek test edilebilir. BERA testinin uygulanması genellikle 15 dakikayı geçmemektedir.

Kedilerde Sağırlık Tedavisi

Sağır kedi tedavisi, aslında kedinin sağırlık kaynağına göre değişiklik gösterir. Enfeksiyon, kulak kiri ya da tümör nedenli meydana gelen duyma kayıpları tedavi edilebilirdir. Ancak genetik ya da yaşlanmaya bağlı sağırlık probleminin herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bunun yerine kedinin sağırlıkla nasıl yaşayabileceğini öğrenmesi gerekir.

yaşı ilerlemiş siyah kedi

Sağır Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaşın ilerlemesi ile oluşan sağırlık, tedavi edilemeyeceği için kedinin bundan sonraki hayatında yaşamını daha konforlu hale getirmek gerekir. Günlük hayatta yapılacak ufak değişiklikler ile onun daha rahat yaşaması mümkün olmaktadır. Sağır kedi bakımı için ilk kural kediye her zaman görüş açısından yaklaşmaktır. Ona önden ve görebileceği şekilde yaklaşmanız yeterlidir. Bununla beraber kedilere çeşitli hareketleri öğretmek mümkündür. Alkışlama ya da ayağı yere vurma gibi hareketleri çeşitli davranışlar ile pekiştirerek kedinin bunu öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kedilerin koku duyusu oldukça keskindir. Bu şekilde kedinin sahibiyle bağdaştırabileceği bir kokuya sahip parfüm ya da tıraş kolonyası kullanmak sizi tanımasına yardımcı olur.

Kedinize bazı hareketleri ışıkla da öğretebilirsiniz. Her mama verdiğinizde el feneri gibi bir kaynaktan ışık yakıp söndürerek mamasının hazır olduğu zamanı ona öğretmek için basit ve etkili bir yöntemdir. Kediler sağır olduğu zaman onları bulmak zorlaşır. Sağır kediler seslenmeye karşı tepkisiz kalacakları ya da yanınıza gelmeyecekleri için bazen evde saklandıkları yerleri bulmak zorlaşabilir. Böyle bir durumda ucunda küçük bir zili olan tasmaları kullanmak en kolay çözümdür. Bu sayede kedinizin her an nerede olduğunu bulabilirsiniz. Kediler için tasarlanan zilli kedi tasmalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Sağır kedilerin bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için "Sağır Kedi Sahiplenmek" başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.