Kediler Terler mi?

05.02.2024 Deniz Öz


İnsan vücudunun geneline yayılan 2 ila 5 milyon ter bezi bulunurken kedilerde bu sayı son derece düşüktür. Kediler kendilerini başarılı bir şekilde serinletebilirler, ancak terlemek söz konusu olduğunda insanlara oranla çok daha az terledikleri ve bu terleme sürecinin dışarıdan bakıldığında neredeyse hiç fark edilmediği bilinir.

Kedilerin bedenlerinin büyük bir kısmının tüylerle kaplanması ve terlediklerinin gözlemlenmesinin mümkün olmaması "Kediler terler mi?" sorusunun yanıtlarının merak edilmesinin temel nedenidir. Ancak bu soruya verilecek yanıt "Evet,"tir: Kediler terler. Vücutlarında tüy bulunmayan pati yastıklarından ve ekrin ter bezlerinin konumlandığı burun bölgesinden terleyen kedilerin ciltlerinde ter bezleri bulunmakla birlikte bu bezler, apokrin ter bezi olarak adlandırılır ve feromon işlevlerine sahip yağlı bir maddeyi rastgele salgılar. Kedilerde apokrin bezleri, özünde koku bezi olarak görev yapar. Bu yazımızda kedilerde terleme mekanizması hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

sırt üstü yatıp patilerini kaldırmış kedi

Kedilerin Terleme Mekanizması

Az önce de belirtildiği gibi kedilerin vücutlarının geneline yayılmış, aktif çalışan milyonlarca ter bezi yoktur. Bizim deneyimlediğimiz anlamda yalnızca burunlarından, dudaklarından, çenelerinden, anüs bölgelerinden, pati yastıklarından ve parmaklarının arasından terledikleri bilinir. Aşırı sıcak havalarda vücutları beyinlerine bir sinyal gönderir ve bu sinyal doğrultusunda beyinleri ter bezlerini aktive eder.

Kedinin sıcak havaya maruz kalması ve/veya strese girmesi sonucunda terlemesi ve bu terlemenin de kedi kuru bir zeminde dolaşırken çıkan pati izlerinin gözlemlemesi ile anlaşılması mümkündür.

Vücutlarında diğer kedilere oranla çok seyrek tüy bulunan veya tüysüz kedi olarak bilinen Sphynx kedilerin terleme mekanizması da aynıdır. Her ne kadar vücutlarında çok az tüy olsa da vücutlarındaki ter bezlerinin dağılımı diğer kedilerden farklı değildir.

su içen kedi

Kedilerin Vücutlarını Soğutma Yöntemleri Nelerdir?

Kedilerde terleme, vücut sıcaklık değerlerinin dengelenmesine yardımcı olan mekanizmalardan yalnızca biridir. Kedilerin kendilerini serinletmek için birçok farklı ve bir o kadar efektif yöntem uyguladığı bilinir.

Tüylerini Yalama: Kedilerin aşırı sıcak havalarda tüylerini her zamankinden çok yaladıkları rahatlıkla gözlemlenebilir. Tüylerini yaladıklarında tükürükleri sayesinde tüyler ıslanır ve tüyleri kururken vücutları serinler. Kedilerin aşırı yalanması ile karşılaşılırsa dikkatli olunması gerekir. Normalden sık ve aşırı sergilenen temizlenme davranışının altında çeşitli sağlık sorunları yatabilmektedir. Kedilerin kendilerini serinletmesine yardımcı olmak adına sıcak havalarda onları taramak etkili bir çözüm olacaktır. Uzun tüylü kedileri serin tutmak için tüylerini tıraş ettirmek yaygın ancak bir o kadar yanlış bir seçimdir. Tüyler, kedilerin aşırı sıcaktan korunmasını sağlayan termal düzenleyiciler olarak görev yapar. Bu nedenle yaz aylarında kedilerin tıraş ettirilmesi, özel bir gereksinim söz konusu değilse, yanlış olarak kabul edilir.

Su İçme: Kediler, serinlemek istediklerinde su içme gereksinimi hissedebilirler. Yaz aylarının mümkün olduğunca serin ve sağlıklı geçirilebilmesi adına kedilerin temiz ve taze suya her an erişimlerinin bulunduğundan emin olunmalıdır. Yeterli oranda su içmeyen kediler için otomatik su kapları, su içmeye teşvik edilmelerini kolaylaştırabilir.

Serin Yerlerde Yatma: Sıcak havalarda kediler daha serin yerlerde zaman geçirirler. Kış aylarında kıvrılarak yatarak vücut ısılarını korumaya çalışırken yaz aylarında vücut alanlarını genişleterek serin yerlerde uyurlar. Kendilerini serinletmek için benimsedikleri bir diğer strateji de mümkün olduğunca az hareket etmektir.

Hızlı Hızlı Nefes Alma: Kedilerin aşırı ısıyı azaltmak için çok sıcak havalarda hızlı hızlı nefes alıp verebildikleri bilinir. Yine de, kendilerini serinletmek için hızlı nefes alıp vermeyi tercih etmeleri normal bir durum değildir. Kediler bu davranışı sergiliyorsa sıcak çarpması riskinin göz önünde bulundurulması son derece önemlidir. Kediler hızlı nefes alıp vermeye başladığında daha serin bir yere götürülmeleri, götürüldükleri yerde stresi artırabilecek unsurların minimize edilmesi gerekir. Temiz suya erişimleri yine son derece önemlidir. Kedi hızlı nefes alıp vermeye devam ediyorsa, salya üretimi belirgin şekilde arttıysa ve halsizlik yaşıyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmesi gerekir. Detaylı bilgi için Yaz Sıcakları ve Kedilere Etkisi içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kediler kendilerini serin tutabilmek adına çeşitli yöntemlere sahip olsalar da onların sağlıkları için insanların da tedbir alması gerekir. Sıcak günlerde sularının taze tutulması, klimanın doğrudan üstlerine gelmeyecek şekilde çalıştırılması, günün en sıcak anlarında pencere kenarında veya balkonda zaman geçirmelerinin engellenmesi alınabilecek başlıca tedbirlere örnek olarak gösterilebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.