Sizin Kedinizin Nasıl Bir Kişiliği Var?

Sizin Kedinizin Nasıl Bir Kişiliği Var?

05.03.2023 Deniz Öz


Bizi neşelendiren, keyiflendiren ancak zaman zaman da hemen barışmamızla sonuçlanan kavgalar çıkarabilen kedilerin bu davranışlarının ardında ödün vermedikleri kişilikleri yatar. Üstelik her kedi aynı kişiliğe de sahip değildir. Bir olaya aynı ırktan iki kedinin bile çok farklı şekilde tepki verdiğini görebilirsiniz.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre kedilerde en az beş farklı kişilik çeşidi mevcut. Öte yandan bir kedide farklı kişiliklere ait özelliklerin görülmesi de mümkün. Kedinizin kişilik özelliklerini bilmek, onu daha iyi anlayabilmenin en iyi yollarından birisidir. Bu, aynı zamanda kedinizle daha derin bağlar kurmanıza ve onun ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza da yardımcı olur.

kucakta uyuyan sarman kedi

İnsansı Kedi

İnsansı kişiliğe sahip olan kediler alanlarını diğer insanlarla paylaşma konusunda uyumludurlar ve insanların etrafında olmaktan keyif alırlar. Genellikle mutlu ve sevecendirler.

Bu kediler genellikle olumlu davranışlar sergilerler ve birçok yönden ideal kedi olarak düşünülürler. Saldırganlık ya da şiddete başvurmadan insanlarla harika vakit geçirebilirler. Öte yandan insan seven kedilerin ayrılık kaygısı yaşama ihtimali diğerlerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca en sevdikleri insanı diğer evcil hayvanlarla ya da insanlarla paylaşmayı sevmezler ve böyle bir durumda olumsuz davranışlar sergileyebilirler.

koltukta yatan gözleri açık beyaz kedi

İnatçı Kedi

İnatçı ya da huysuz kişilik tipine sahip kediler, insansı kedilerin genellikle tam tersidir. Bu kediler dokunulmaktan, kucağa alınmaktan pek hoşlanmazlar. Genellikle ürkek ve gergindirler. Kendileri istediği zaman etkileşime geçilsin isterler. İstemedikleri zaman sevildiklerinde ise huysuzlanırlar. Aynı zamanda evi sizinle paylaşırken tam anlamıyla rahat olmayabilirler.

İnatçı kediler sıcak ya da sevimli kişilik özelliklerine sahip değildirler. Bu kediler bağımsızlıklarına çok düşkündür, bu nedenle tüm gün boyunca evde kimsenin olmamasına aldırış etmezler. Çok nadiren, sadece derinden bağlı oldukları insanlara karşı ilgi gösterdikleri için birine böyle bir davranışta bulunmaları son derece değerlidir.

kelebek peşinde çimlerde koşan yavru tekir kedi

Avcı Kedi

Avcı kediler adından da anlaşılabileceği gibi vahşi kedilere en yakın olan kişiliğe sahiptirler. Bu kediler sahiplerine çok derinden bağlanmazlar ancak arada sırada onlardan ilgi beklerler.

Oldukça enerjik olan bu kediler, avlanmaya duydukları iç güdüsel ihtiyaçlarını karşıladığı için oyun oynamayı çok severler. Bu yüzden avcı kedileri günün büyük bir kısmında bir yere saklanarak en sevdikleri oyuncaklarını gözetlerken ya da üstlerine atlayıp bu oyuncaklarla onları avlarmış gibi oynarken görebilirsiniz.

Eğer kediniz avcı bir kişiliğe sahipse gün içerisinde onunla oyun oynamaya baya vakit ayırmanız gerekir. Kendilerine ya da size kazayla zarar vermemeleri açısından kediler için özel olarak üretilen oyuncaklarla oynatılmaları iyi bir tercih olacaktır. Kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

kedi bir diğer kediyi yalıyor

Kedi Sever Kedi

Kedi sever kediler, insanlardan daha çok kedilerle iyi anlaşan kedilerdir. Eve ikinci bir kedi geldiğinde, kedi sever kedilerin içinden bambaşka bir kişilik çıkar. Bu kedileri sık sık evdeki diğer kediye sarılırken, onunla uyurken ya da oynarken görebilirsiniz.

Bu kediler aynı zamanda evdeki insanlarla da iyi geçinirler. Genellikle uyumlu bir karaktere sahip oldukları için sahiplerine kolayca bağlanırlar. Ancak evdeki tek kedi olduklarında depresif bir ruh hâline bürünebilirler.

masa başında kafasının bir kısmı görülen sarman kedi

Meraklı Kedi

Her ne kadar kedilerin tamamı meraklı olsa da bazıları daha meraklıdır. Meraklı karaktere sahip kediler etrafı keşfetmeyi diğerlerine göre daha çok severler. Bu kedileri günün büyük bir kısmında evin farklı köşelerini ve çeşitli eşyaları koklarken görebilirsiniz. Eve gelen herhangi bir eşya ya da misafir de meraklı kediler tarafından detaylı bir şekilde incelenebilir.

Bu kediler başta kedi ağaçları, evleri ve tünelleri olmak üzere pek çok türden eşyayla kolay bir şekilde etkileşime girerler. Kedilerin keşfederken keyifli vakit geçirmelerini sağlayabilecek kedi ağaçlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Meraklı kişiliklerinin yanı sıra cesur ve kendine güveni yüksek olan bu kediler, sokağa çıkarıldıklarında problem yaratabilirler. Bu yüzden onlarla sokağa çıkmadan önce iki kez düşünmeniz gerekir. Ayrıca "Kediler Tasmayla Yürümeye Nasıl Alışır?" adlı eğitim içeriğimize de mutlaka göz atmalısınız.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.