Kediler Neden Musluktan Su İçmeyi Sever?

28.06.2022 Aysegül Tunçay


Kedi sahiplerinin görmeye alışkın olduğu sahnelerden birisi de kedinin lavabonun üstünde musluktan su içmesidir. "Kedim musluktan su içiyor." cümlesi her kedi sahibinin en az bir kez kurduğu bir cümledir. Kediler bazı konularda çok spesifik tercihler yapmaktadır. Üstelik spesifik tercih yaptıkları konular genellikle bize oldukça ilginç gelen konulardır. Kedilerin yaptıkları, yedikleri, uyumayı tercih ettikleri yerler ya da hiçbir şey yapmadan saatlerce oturmaları bile insanlar için garip olabilmektedir. Kedilerin gariplik yapma konusundaki doğal hırsları su kaynağı tercihinde de kendini göstermektedir. Bazı kediler buldukları her fırsatta musluktan su içmeyi tercih ederken bazıları su kabından başka bir yerden su içmeyi kabul etmez.

akan su içen kedi

Musluktan Su İçme Nedenleri

"Kedim su kabından su içmiyor." cümlesini kurduğunuzda aslında bu kediniz için bir problem değildir. Ancak tam tersi durum problem olabilir. Kedilerin musluktan su içmesinin altında yatan üç ana neden bulunmaktadır. Evrim onlara durgun suyun güvenilmez olduğunu öğretmiştir. Su kabını ya da su kabının yerini beğenmemiş olabilirler ya da musluktan akan su onlara daha lezzetli gelebilir.

Evrimsel Davranış

Bir kedi doğduğu andan itibaren evin dışına hiç adım atmamış bile dahi olsa ataları olan vahşi kediler nehirlerden ve akarsulardan su içmiştir. Vahşi canlıların iç güdüleri su kabı gibi durgun su kaynaklarının güvenli olmayacağını öğretmiştir. Bu içgüdü kedilerde de olduğu için kediler durgun su kaynaklarını pek tercih etmezler. Durgun su kirlenmeye mahkûmdur ve bu nedenle kediyi hasta edebilir. Bu nedenle doğada duygun su kaynaklarından uzak durmak onlar için en doğrusudur.

Birden fazla evcil hayvanın olduğu evlerde kediler su içme gibi korunmasız oldukları bir anda evdeki diğer evcil hayvanlara karşı sırtlarını dönmek istemezler. Su içtikleri esnada kediler gelebilecek bir saldırıya karşı güvensizdirler ve yine iç güdüleri sayesinde bunu bilirler. Özellikle evdeki diğer evcil hayvanlardan birisi kediyi tam su içerken kovalamaya başlarsa bu durum daha da derinleşir.

Su Kabı Hoşuna Gitmemiş Olabilir

Bazı kediler sadece su kabını sevmediği için su içmek istemezler. Bu tamamen kedinin kendi tercihi ile alakalıdır. Bazı kediler metal su kabı yerine seramik olanları ya da plastik olan yerine cam su kabını tercih edebilir. Onların su içmesini sağlamak için birkaç farklı materyalde su kabı denemesi yapabilirsiniz. "Kedim su kabından su içmiyor." şikayetinin altında çok basit bir neden yatabilir.

Bazı kediler için su kabının materyali değil boyutu problem olabilmektedir. Çok küçük su kapları kedinizin bıyıklarının kıvrılmasına neden olabileceği için bu kabı sevmeyebilirler. Kedilerin bıyıklarının ucunda yer alan sinir uçları aşırı hassastır ve bu onlar için acı verici bir deneyim olabilir. Kediniz için ideal su kabını bulmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Akar Su Daha Lezzetlidir

"Kedi musluktan su içiyor" cümlesi ilk başta kulağa garip gelse de aslında kedilerde görülen oldukça yaygın bir davranıştır. Kediler bazen dün akşamdan beri kapta olan suyu içmek yerine çeşmeden akan taze suyu tercih edebilirler. İnsanlar için de bu durum geçerlidir. Taze su her zaman daha lezzetlidir. Ayrıca susuzluğu giderme konusunda beklemiş suya göre de daha avantajlıdır.

Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için salyaları oldukça yoğundur. Sürekli olarak aynı beklemiş suyu içmek suyun kötü tadının salyada birikmesine yol açar ve bu da onlar için hoş bir deneyim değildir. Bu nedenle kedinizin her zaman taze suya erişimi olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Suyun akar şekilde olması daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Kedinin su kabını her gün temizleyerek ve suyunu değiştirerek taze suya erişimi olduğundan emin olabilir ya da suyun akar halde kalmasını sağlayan şelaleli suluklardan tercih edebilirsiniz. Kedilerin sürekli taze suya erişmelerine yardımcı olan otomatik su kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.