Yavru Kediye Yetişkin Maması Yedirirsem Bir Şey Olur mu ?

18.07.2021 Aysegül Tunçay


Yavru bir kediye bakmak oldukça keyifli ve yeni keşiflerle dolu bir deneyim olsa da onların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve gelişimlerini ideal seviyede tamamlayabilmeleri adına doğru adımları atmak gerekiyor. Bir kedinin sağlıklı gelişimi için en önemli unsurlardan birisi de doğru beslenmesi. Elbette kedilerin sağlıklı gelişimleri için onlarla zaman geçirmek, doğru oyunları oynamak ve bakım ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak da çok önemli ancak hepsinin başında beslenme olduğunun unutulmaması gerekiyor. Bu durumda da yavru kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğinin bilinmesi öncelikli. Pek çok insan yavru bir kediye bakmaya başladığı zaman yavru kediye yetişkin maması verilirse ne olur? sorusunun cevabını arıyor. Özellikle evde birden fazla kedi besleyen kişiler için yavru ve yetişkin mamalarını ayrı ayrı sunmak ve her kedinin kendisi için uygun mamayı tükettiğinden emin olmak zorlu bir deneyim gibi gözükebilir. Söz konusu kedilerin beslenmesi olduğunda kesinlikle tembel olmamak ve gerekeni yapmak sağlıklı kediler yetiştirmek için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

Yavru ve Yetişkin Kedi Maması Arasındaki Farklar

Yavru kediye yetişkin maması vermek anında olumsuz etkilerin ortaya çıkacağı bir seçim değildir. Sonuçta kedilerin kedi maması yemesi pek çok insan için normaldir. Ancak yavru kedilerin beslenme gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda mamalar arasındaki farklar bize neden yavru kediye yetişkin kedi maması verilmez? sorusunun cevabını verir.

Yavru kedi mamalarını incelediğiniz zaman mama içeriğinde yetişkin kedi mamalarına kıyasla daha yüksek protein ve yağ asidi bulunduğunu görebilirsiniz. Kedi mamalarında bulunan taurin miktarı da yavru kedi mamalarında diğer mamalardan daha yüksek oranda bulunur. Tüm bunların temel sebebi yavru kedilerin büyüme dönemlerinde çok daha fazla besine ihtiyacı olmasıdır. Yavru kedi mamaları porsiyon başına daha yüksek enerji içerir. Bir kedi yavruluk döneminde sağlıklı bir şekilde büyümek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji yüksek yağ asidi ve protein oranı ile sağlanabilir. Buna ek olarak yavru kedilerin büyüme dönemlerinde yetişkinlere kıyasla daha fazla vitamin ve mineral ihtiyacı da vardır. Tam tersini düşündüğünüz zaman yetişkin bir kedinin yavru kedi maması yemesi de sağlıklı değildir. Düzenli yavru kedi maması tüketen yetişkin bir kedide başta obezite olmak üzere pek çok farklı sağlık sorunu gündeme gelecektir. Burada özel bir durumdan da bahsedilmesi gerekir. Yavru kedi maması yetişkin kediler için kesinlikle önerilmese de hamile ya da emziren bir yetişkin kedi için yine en iyi tercih yavru kedi maması olacaktır. Hamile ve emziren kediler hem kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak hem de yavrularını sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onların yavru kedi maması ile beslenmesi iyi bir seçim olacaktır. Yavru kediler için özel olarak formüle edilmiş yavru kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

yavru kediler yetişkin kedi maması yer mi

Yavru Kedi Beslenmesi

Yavru kedilerin beslenmesinde doğru seçimlerin yapılması kedinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından oldukça önemlidir. Bir yavrunun öncelikli olarak ihtiyacı anne sütüdür. Yavru kedi beslenmesinde ilk 8 hafta anne sütü çok değerlidir ancak her yavru kedi bu süre zarfında anne sütü ile beslenebilecek kadar şanslı olmayabilir. Yine de en kötü ihtimalle ilk 5 haftalık beslenmenin anne sütü ile yapılmasını sağlayabilmek için elinizden geleni yapmanızda fayda olacaktır. Eğer annesinden çok erken dönemde ayrılan bir yavru kedinin bakımını üstlendiyseniz kediler için özel olarak formüle edilen süt tozlarını beslenmeleri için tercih edebilirsiniz. 5. hafta itibarıyla da yavaş yavaş yavru kedi konserve mamalarına geçiş yapmaya başlayabilirsiniz. Yavru kediler için özel olarak hazırlanan yavru kedi yaş mama çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Konserve mama ile geçiş yapmak yavruların yeterli miktarda beslenmesi açısından önemlidir. Yaş mamalar içerdikleri yüksek su miktarı sayesinde yavruların susuz kalmasına engel olurken besleyici içerikleri ile az tüketimde bile yüksek enerji sunarlar, üstelik yavru kediler erken dönemde kuru mamaları yemekte zorlanarak besinsiz kalabilirler. 8. Hafta itibarıyla yavru kediler için özel olarak üretilmiş yavru kedi mamaları ile beslenmeye devam edilebilir.

Yavru Kedi Maması Ne Zaman Bırakılmalı?

Kedilerin ırklarına bağlı olarak yetişkinliğe ulaşma süreleri değişebilir. Yaygın olarak bir kedinin 1 yaşına girdiğinde yetişkin olması beklenir. Yetişkinliğe ulaşma süresi ile cinsel olgunluğa erişme süresi birbiri ile karıştırılmamalıdır. Kediler cinsel olgunluğa çok daha erken dönemde erişebilirler. Ancak fiziksel gelişimleri devam eder. Cinsel olgunluğa erişen kedilerin yetişkin olduğu varsayımı, 9 aylık kediye yetişkin maması verilir mi? Gibi soruları gündeme getirir. Ancak bir kedinin fiziksel olarak yetişkin kabul edilmesi için gereken süre, ırkına bağlı olarak, 12 -18 ay arasında değişebilir. Veteriner hekim kontrollerinin düzenli yapılması ile kedinin ne zaman yetişkin kedi maması tüketebileceğine dair kesin bilgi almak mümkündür. Kediniz henüz bir yaşına girmeden yetişkin kedi boyutlarına erişmiş gibi gözükse de mama değişimi için beklemeniz gerekebilir. Vücut gelişiminin yanı sıra iç organların, sinir sisteminin, kemiklerin, eklemlerin, kasların yani gözle görülür olmayan ve kedi için hayati olan tüm yapıların gelişiminin devam ettiği unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.