Omega 3 ve Omega 6’nın Kedi Sağlığındaki Önemi

13.07.2022 Aysegül Tunçay


Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin sağlık için oldukça önemli ve değerli olduğunu sıkça duymuşsunuzdur. Ancak ne kadar faydalı olurlarsa olsunlar bu bileşenlerin patili dostlarımızın vücudunda nasıl etkisi olduğunu bilmek, kullanım miktarı hakkında bilgi sahibi olmak, yağ asitleri içeren besin kaynaklarını öğrenmek sağlıklı bir beslenme planı oluşturabilmek adına gerekliliktir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin her ikisi de temel besinler arasında kabul edilirler. Bu yağ asitleri çok önemli vücut fonksiyonlarında yer aldıkları için de oldukça önemlidirler. Evcil dostlarımızın sağlığı için beslenme planlarında doğru miktarda ve dengeli şekilde yer almaları önemlidir. Bu yazımızda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin kedilerin sağlığındaki önemi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

omega 3 takviyeleri

Omega 3 Yağ Asitleri

Omega 3 karbon zinciri içinde çift karbon bağlarına sahip olan çoklu doymamış yağ asitleri olarak tanımlanabilirler. Bazı Omega 3 yağ asitleri esansiyel yağ asitleri olmaları sebebiyle sağlık için çok değerlidir. "Kedilere omega 3 verilir mi?" sorusu da bu noktada gündeme gelir. Esansiyel yağ asitleri kedi ve köpeklerin vücudunda sentezlenmediği için özellikle beslenme planlarına eklenmesi gereken yağ asitleri arasında yer alırlar. Bu yağ asitler DHA, EPA ve APA olarak da bilinen yağ asitleridir.

DHA - Dokosaheksaenoik Asit: Bu yağ asidi beyin gelişimi ve işlevi açısından oldukça önemlidir. Özellikle yavru kedilerin büyüme dönemlerinde mutlaka yeteri miktarda DHA almaları gerekir. Kedi ve köpek yavrularının göz fonksiyonlarının ve bağışıklık sistemlerinin gelişiminde de oldukça önemli bir role sahiptir.

EPA - Eikosapentaneoik Asit: Kan basıncının düzenlenmesi, kanın pıhtılaşması ve iltihaplanmaya karşı vücudun korunması açısından EPA çok önemlidir.

ALA - Alfa Linoleik Asit: Bitki bazlı Omega 3 yağ asididir. Keten tohumu ve kanola yağında bulunur. APA aynı zamanda DHA ve EPA'ya dönüştürülebilir. Ancak dönüşüm çok verimli olmadığı için her üç yağ asidinin de beslenmede yer alması çok önemlidir.

mama yiyen kedi

Kedilerin Neden Omega 3'e İhtiyacı Vardır?

Kedilerin sağlığı için doğru yağ, protein ve karbonhidrat dengesinin sağlanması büyük bir öneme sahiptir. Omega 3 yağ asitleri iyi bir beslenmenin olmazsa olmazları arasında yer alırlar. Aynı zamanda kedilerin vücudunda birikebilecek fazla miktardaki Omega 6'nın dengelenmesi için de büyük bir öneme sahiptir. Protein ağırlıklı beslenen canlılarda Omega 6 birikimine sık rastlanır. Bu nedenle kedilerin Omega 3 takviyesi alması gerekebilir.

çimlerde yatan kedi

Kediler İçin Omega 3'ün Faydaları

Omega 3 yağ asitleri kedi sağlığında çok önemli bir yere sahiptir. Kedilerde Omega 3 faydaları cilt, eklem, tüy sağlığı odağında ele alınabilir. "Kedilerde Omega 3 ne işe yarar?" sorusunu soran kedi sahipleri için bu değerli yağ asitlerinin faydalarınından kısaca bahsedelim.

Sağlıklı Cilt

Omega 3 yağ asitleri anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikler sayesinde alerji problemi olan ya da cilt kuruluğu yaşayan kedilerin daha sağlıklı bir cilde sahip olmasına yardımcı olurlar. Aynı zamanda iltihaplanmaya bağlı ciltte artan kaşınmanın da azalmasını sağlayarak cilt sağlığını korur.

Parlak ve Sağlıklı Tüyler

Omega 3 yağ asitleri kedilerin daha parlak ve canlı tüylere sahip olmasına yardımcı olur. Yağ asitleri aynı zamanda kıl köklerinin genel sağlığını destekleyerek tüy dökülmesinin azalmasına yardımcı olur. Kedilerde tüy sağlığı genel sağlık açısından da oldukça önemlidir. Tüylerin güçlü olması ve az dökülmesi kedilerde tüy yumağı oluşumunun azalmasına da yardımcı olur.

Eklem Sağlığı

Omega 3 yağ asitleri eklem iltihabının azalmasına yardımcı olur. Bu da artrit gibi sağlık sorunları olan kedilerin yaşam kalitesinin artmasına ve daha konforlu hareket edebilmesine katkı sağlar.

omega 6 takviyeleri

Omega 6 Yağ Asitleri

Omega 6 yağ asitleri vücudun temel işlevlerini yerine getirmeye yardımcı olan çoklu doymamış yağ asitleridir. En önemli Omega 6 yağ asidi, Lioleik asittir. Lioleik asit hem kedi hem de köpek sağlığı açısından çok değerlidir. Kediler için önemli olan bir diğer Omega 6 yağ asidi ise Araşidonik asittir. Kedi sağlığı büyük ölçüde Omega 6 yağ asitleri gibi yüksek kaliteli yağ kaynakları açısından zengin diyetlere bağlı olduğu için beslenme planında doğru miktarda Omega 6 yer alması oldukça önemlidir.

LA - Lioleik Asit: Yeteri miktarda Lioleik asit almayan kedilerde cilt ve sağlığının bozulması, zayıflamış bağışıklık sistemi ve yavruluk döneminde ise anormal büyüme gibi sorunlar görülebilir.

AA - Araşidonik Asit: Üreme ve sindirim sisteminin işleyişinin düzenlenmesi, kan pıhtılaşması ve cilt sağlığı açısından önemli katkıları vardır.

mama yiyen gri tüylü kedi

Kedilerin Neden Omega 6'ya İhtiyacı Vardır?

Omega 6 yağ asitleri yavru kedilerde sağlıklı gelişim ve büyümenin yanı sıra tüm kedilerde üreme, cilt ve tüy sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kediler Lioleik asidi Araşidonik aside dönüştüremedikleri için diyetlerinde her iki yağ asidinin de bulunması önemlidir. Omega 6 yağ asitleri Omega 3 yağ asitleri ile dengelenmelidir.

oyun oynayan kedi

Kediler İçin Omega 6'nın Faydaları

Omega 6 yağ asitleri kedi sağlığında çok önemli bir yere sahiptir.

Eklem Sağlığına Katkı Sunar

Omega 6 kedilerin eklem sağlığının korunmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Omega 6 kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kedilerde alerji ya da enfeksiyon problemlerinin sık görülmesi halinde beslenmesine Omega 6 ve Omega 3 eklenmesi önerilir.

Tüy Sağlığını Destekler

Tüylerin mat görünümünün giderilmesi ve parlaklık kazanması açısında Omega 6 yağ asidi oldukça değerlidir.

veteriner hekimden ilaç alan kedi

Kediler İçin Omega 3 ve Omega 6 Kaynakları

Pek çoğumuzun bildiği üzere en yaygın Omega 3 ve Omega 6 kaynağı balık yağıdır. Bu yağ asitlerinin sağlıklı bir şekilde beslenmeye dahil edilebilmesi için farklı besin kaynakları kullanılabilir. Somon balığı ve balık yağı en bilinen Omega kaynakları arasında yer alırlar. Bu durum "kedilere balık yağı verilir mi?", kedilerde balık yağı nasıl kullanılır? sorularının sorulmasına neden olur. Kedilerin beslenmesine Omega 3 ve Omega 6 eklemek isteyen kedi sahipleri, onlar için özel olarak hazırlanan balık yağı formundaki takviyeleri güvenle kullanabilirler. Kedilere özel Omega 3 ve omega 6 içeren takviyeleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

çimlerde oturan fazla kilolu kedi

Kedi Beslenmesine Omega 3 ve Omega 6 Dengesi

Hem Omega 3 hem de Omega 6 yağ asitleri kedilerin sağlığında önemli bir role sahiptir ve ikisi de vücuttaki inflamatuar süreçlerde rol alırlar Omega 6 yağ asitleri pro-inflamatuar olma eğilimi gösterirken Omega-3 yağ asitleri anti-inflamatuar özelliklere sahip olma eğilimi gösterirler. Bu nedenle doğru dengede tüketilmeleri önemlidir. Fazla miktarda Omega 6 ve az miktarda Omega 3 tüketimi kanser, obezite ve diyabet gibi hastalıklarla ilişkilendirilen düşük dereceli bir inflamatuar duruma neden olabilir. AAFCO (Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Birliği) tarafından yapılan araştırmalarda Omega 6'nın Omega 3'e oranının 2,6:1 ila 26:1 aralığında bir oranda olması önerilir. Farklı otoritelerin yaptığı araştırmalar sonucunda da 1:1 ila 4:1, 5:1 ila 10:1 gibi oranlar önerilmektedir. Bu nedenle kedilerin beslenmesindeki Omega 6 / Omega 3 oranının veteriner hekim tarafından önerilen şekilde belirlenmesi önerilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.