Kedilerin Mama ve Su Kapları Nasıl Temizlenmelidir?

05.10.2022 Deniz Öz


Yapılan araştırmalara göre birçok kedi sahibi kedisinin su kabını ayda bir kez temizliyor. Temizlik söz konusu olduğunda bir ay sadece kedinin su kabı için değil herhangi bir eşya için bile oldukça uzun bir süreç. Kedilerin sürekli olarak taze mamaya ve suya ihtiyacı vardır. Bunun için de kaplarının günlük olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için oldukça geçerli sebepler bulunmaktadır.

mama yiyen kedi

Mama ve Su Kapları Mikrop Barındırır

NSF International tarafından yapılan bir araştırmaya göre evcil hayvanların mama ve su kapları evdeki en çok mikrop barındıran dördüncü eşya konumunda. 30 farklı evde yürütülen araştırma sonucunda evcil hayvanların mama kaplarından daha fazla bakteri, mantar ve küf barından ev eşyaları sırasıyla bulaşık süngeri, mutfak lavabosu ve içine diş fırçası konan bardaklardır. Kedinin mama ve su kabı dışarıdan bakıldığında temiz gibi görülebilir ancak mikroskop altında mikrop ve bakteri yuvası olduğu ortaya çıkmaktadır.

Tıpkı insanların gıdalarında olduğu gibi kedilerin mamalarının da uzun süre açıkta kalması sonucunda üzerinde E.coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Moraxella, Pseudomona, Neisseria, Enterobacteria, Streptococcus, Bacillus, Corynebacterium ya da Pasteurella multocida gibi çok tehlikeli bakteriler üremektedir. Kediler direkt olarak mama ve su kabından beslendiği için kedinin ağzında yer alan mikroplar kaplara geçer. Dışarıda kalmış mama ve üzerindeki salya bakterilerin gelişip çoğalması için en ideal yerlerdendir.

Kedilerin sadece mama kapları değil su kapları da bakteri yuvasıdır. Dikkatli kullanılmayan ve doğru şekilde temizlenmeyen plastik ya da seramik kaplarda içerisinde bakterilerin üreyebileceği çizikler ve çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklardaki birikintiler temizleme ile zor çıkmaktadır ve kabın dezenfekte edilmesini zorlaştırır. Bu nedenle özellikle plastik kapların belirli aralıklarla değiştirilmesi önerilir.

biyofilmin mikroskobik görünümü

Mama ve Su Kaplarında Meydana Gelen Mikroorganizmalar Sağlık Sorunlarına Yol Açar

Kedinizin su kabı her ne kadar boş gibi dursa da yıkarken elinize gelen bir kayganlık hissi olması aslında su kabında biyofilm olduğunu gösterir. Biyofilm kedinin salyası ile ağzındaki yemek artıklarının birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkar. Biyofilm kedinizin için zararlı olabilir ve hastalanmasına yol açabilir. Ayrıca kediler için kötü bir kokusu vardır. Genellikle bu kötü koku insanlara gelmez ancak kedilerin insanlardan 40 kat daha hassas koku alma duyusu olduğunu göz önünde bulundurursak bu kokudan kedilerin pek hoşlanmayacağını söylemek mümkündür.

Kedinin zararlı bakterileri sindirmesi ishal, kusma, dehidrasyon, iştah kaybı, hareketsizlik ya da diğer ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kedi aknesi bu ciddi problemlerden birisidir. Kedinin ağzında ya da çenesinde meydana gelir. Akneler meydana geldiği bölgede kızarıklığa, tüy kaybına ve kanlı yaralara neden olur. Kedi aknesi mama ya da su kabının yeteri kadar temiz olmaması sonucunda biriken bakteriler nedeniyle oluşur. Kedi aknesi hakkında daha detaylı bilgi almak için "Kedilerde Çene Bölgesindeki Sivilceler Neden Çıkar?" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

kafasını yukarı kaldırmış kedi

Kap Seçimi ve Temizliği

Plastik, cam, seramik ya da metal olmak üzere çok farklı materyallerden üretilmiş mama ve su kapları bulunmaktadır. Plastik, cam ve seramik kaplarda meydana gelen çizikler ve çatlaklar bunların tam olarak temizlenememesine neden olur. Bu nedenle evcil hayvanlar için seçim yaparken farklı unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Plastik kaplar belirli aralıklarla değiştirilmeli, seramik kaplar çatlama ihtiyacına karşı incelenmelidir. Paslanmaz çelik kapların ise bu tür gereksinimleri yoktur. Bu kapların bir gözeneği olmadığı için bakteriler üzerine tutunamaz. Ayrıca bulaşık makinelerinde yıkanabildiği için derinlemesine bir temizlik mümkündür. Kediniz için en uygun mama ve su kabını bulmak için farklı ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Paslanmaz çelik kapların temizliği oldukça basittir. Her gün sabunlu ve sıcak suyla yıkadıktan sonra iyice durulayabilirsiniz. Ayrıca birkaç günde bir kapların bulaşık makinesinde yıkanması da derinlemesine temizlenmesini sağlar. Kedinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesini düzenli temizlik ile sağlayabilirsiniz. Paslanmaz çelik kaplar aynı zamanda uzun ömürlüdür ve yıllarca kullanılabilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.