Kedilerde Üriner Sistem Sağlığını Desteklemek İçin Neler Yapılabilir?

27.01.2023 Deniz Öz


Kedilerde üriner sistem hastalıkları ne yazık ki son derece yaygın; böbrek hastalıkları, kronik mesane iltihabı ve üretral tıkanıklıklar kedilerin sağlığını tehdit edebiliyor. Üriner sistem ile ilgili sorunlar kedilerin yaşam kalitesini azaltmakla birlikte doğru zamanda doğru şekilde tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sorunların oluşmasına neden olabiliyor. Bu sebeple gerekli tedbirlerin alınması oldukça önemli. Düzenli olarak veteriner hekimlerin kontrolüne ek olarak atılacak bazı adımlarla dostlarımızın idrar yolu sağlığını desteklemek mümkün hâle gelebiliyor. Bu yazımızda kedilerin idrar yolu sağlığını desteklemek için alınabilecek basit ama aynı oranda etkili tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

su damlalarına dilini uzatan kedi

Kedilerin Su Tüketimi İdeal Oranda Tutulmalı

Kedilerin ideal oranda su tüketmeleri idrarlarındaki toksinleri ve mineralleri seyreltir. İdrarın seyrelmesi idrar yolu sağlığının desteklenmesi için önemlidir. Bunun temel nedeni idrar konsantre olduğunda kristal ve idrar yolu taşı oluşma riskinin artış göstermesidir. Bu gerçeklik kedilerle yaşayan birçok kişi endişe verici olabilir, nitekim kediler su içme konusunda pek de hevesli değildir. Yine de kedilerin su tüketimini artırmak için farklı yollar denenebilir. Su kaplarının her gün temizlenmesi, sularının mümkünse günde 2-3 kere tazelenmesi atılması gereken ilk adımlardır. Ek olarak beslenme düzenlerine yaş mama eklenmesi de kedilerde su tüketimini artırmanın öne çıkan yollarından biridir; üstelik onları fazlasıyla memnun edecektir.

karton içine girmiş gözleri büyüyen siyah kedi

Stresleri Azaltılmalı

Her zaman fark edilmesi kolay olmasa da kediler yaşadıkları ortamlardaki en ufak değişimden etkilenen, strese giren ve stresin kronikleşmesi halinde sağlık sorunlarına meyilli hâle gelen hassas canlılardır. Stres idrar yaparken sorunlar yaşamalarına ve kronik mesane iltihabına yol açan metabolik değişimleri tetikleyebilir. Bu nedenle kedilerin huzurlu ortamını bozabilecek değişkenlere karşı farkındalığın artması önemlidir. Örneğin kedi tuvaletinin her gün temizlenmemesi ve kirlenmesi kedileri strese sokabilir. Taşınma süreci başlı başına kritik bir süreçtir, rutinlerine bağlılıkları ile bilinen kedilerin tüm düzenini alt üst edebilir. Aynı şekilde eve yeni bir canlının gelmesi ya da evin dekorasyonunda belirgin bir değişim yapılması da kedilerde stres oluşumu ile sonuçlanabilir.

parke zeminde oturan, esneyen kedi

Egzersiz İhmal Edilmemeli

Yaşlarının ilerlemesi, yanlış beslenme, kısırlaştırma sonrası değişen hormon düzeni ve hareketsizlik kedilerde obezite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir. İdrar yolu sağlığı da fazla kilo neticesinde bozulabilir. Tüm bu nedenlerle kedilerin düzenli olarak egzersiz yapmaları gerektiği unutulmamalıdır. İşte unutulmaması gereken bu unsur, kedilerle yaşayan kişileri çoğunlukla zora sokmaktadır. Kediler, köpeklerden farklı olarak tuvalet ihtiyaçları için düzenli olarak dışarı çıkmazlar. Evde, kendi oluşturdukları düzen içerisinde bol uykulu bir yaşantıları vardır. İnteraktif oyunlar ve oyuncaklar sayesinde harekete teşvik edilmeleri mümkün olsa da her zaman bu taktikler işe yaramayabilir. Kedilerin ilgisini çekmek ve onları konforlu köşelerinden ayırmak çetin bir mücadeleyi gerektirebilir. Bu gibi bir durumda kediye özel belirlenen stratejiler devreye sokulmalıdır. Kedilerin karakterleri analiz edilmeli, onları harekete geçiren değişkenler keşfedilmeli ve kimi zaman ödül mamalarının da gücüne başvurularak hareketliliğin süreklilik arz eden bir alışkanlık hâline getirilmesi sağlanmalıdır.

dili dışarıda uzun gri tüylü kedi

Beslenme Her Zamanki Gibi Çok Önemli

Kedilerin yaşam evrelerine ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıklarına göre beslenme gereksinimleri farklılaşır. Bu değişkenler dışında genel sağlık durumları ve aktivite seviyeleri de beslenme planlarının onlara özgü revize edilmesini gerektirebilir. Geçmiş dönemde idrar yolu sağlığı bozulan ya da idrar yolu hastalıklarına yakalanma riskleri fazla olan kedilerin beslenmeleri özel olarak kurgulanmalıdır.

Kedilerin sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi amacıyla beslenme uzmanları, veteriner hekimler ve araştırmacılar tarafından formüle edilen kedi mamaları dendiğinde akıllara ilk gelen markalardan olan Hill's üriner sistemini destekleyen yetişkin kedi maması ile de kedi sahiplerinin endişelerini azaltıyor.

İdrarda kristal oluşmasına neden olabilen kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin kontrollü oranda bulunduğu tavuklu yetişkin kedi maması kısırlaştırılmış kediler tarafından da tüketime uygun formüle sahip. İçeriğinde ne sentetik renklendirici ne tatlandırıcı ne de koruyucu katkı maddesi bulunuyor. En kaliteli içeriklerle ve bilimsel çalışmalarının sonuçlarını yansıtan formülle sunulan Hill's Urinary Health Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 1,5kg lezzeti ile de kedilerin beklentisini karşılıyor. Siz de dostunuzun üriner sistem sağlığını desteklemek için Hill's Urinary Health Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 1,5kg ürününü buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.