Kedi Nasıl Tıraş Edilir Sorusunun 5 Cevabı

06.10.2020 Deniz Öz


Kedi tıraşı oldukça yaygın olarak tercih edilen uygulamalardan birisidir. Aşırı tüy dökme, cilt sorunları ya da hava sıcaklıklarındaki değişimlerin kediler üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle kedilerin düzenli olarak tıraş edilmesi gerekir. Kedi tıraşı özellikle bazı ırklarda tüy topaklarının ve onlara bağlı yaşanan sağlık sorunlarının engellenmesi açısından oldukça önemlidir.

Kedi tıraşı nasıl yapılır? sorusuna cevap arayanlar için çok farklı kaynaklar ve cevaplar olduğunu söylemek mümkün. Öncelikle tıraşın nerede ve kim tarafından yapılacağı bu sorunun cevabında büyük öneme sahiptir. Profesyonel olarak bu işi yapan kişilerin hem deneyimli hem de eğitimli olması gerekir. Eğer evde tıraş yapılacaksa da bu konu ile ilgili gerekli araştırmaların yapılması, uygulama görsellerinin ve videolarının incelenmesi önemlidir. Bunların yanı sıra sürece hazırlık aşaması ve tıraş esnasında dikkat edilmesi gerekenleri de bilmek gerekir.

Kedinizin tıraş edilmesi gerekiyorsa ya da sürece göre karar verecekseniz kedi nasıl tıraş edilir? sorusunu kapsayan en önemli 5 yanıtı sizlerle paylaştığımız yazımızdan merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kedi Tıraşında Hangi Ekipman Kullanılmalı?

Kedi tıraşı nasıl yapılır? sorusunu sorarken öncelikli olarak bu işlem esnasında kullanılacak ekipmanların doğru şekilde belirlenmesi gerekir. İnsanlar için geliştirilmiş tıraş makinelerinin kediler için kullanılabileceği düşünülür ancak bu şekilde bir kullanım tercihi önerilmemektedir. İnsan ile kedinin aynı tıraş makinesi kullanmasının hijyenik sorunları olabileceği gibi insanlar için tasarlanmış bir ürünün kediler üzerinde işe yaramaması, kedinin canını yakması ya da uzun tüyleri hızlıca çekmesi gibi sorunlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda yaralanma riski ortaya çıkar, kedinin tıraş edilmesi zorlaşır ve olası yaralanmalar kedinin bu süreçten normalden çok daha fazla korkmasına neden olur.

Kediler için özel olarak üretilen tıraş makineleri oldukça sessiz çalışırlar. Kedi tüyleri için özelleştirilmiş tasarımları sayesinde tıraşın kolayca yapılması mümkün olur. Kediniz için tıraş makinesi seçerken kedinin tüy yapısını ve ırkını göz önünde bulundurmanız gerekir. Mıknatıslı motora sahip makineler çok sessiz oldukları için tıraştan korkan kediler için tercih edilebilir. Kısa ve orta uzunluktaki tüylere sahip kediler için mıknatıslı motora sahip ürünler tercih edilebilir. Kedi tıraşı için rahatlıkla tercih edebileceğiniz kedi tıraş makinesi ve tüy makası çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

sarı tıraş makinesine bakan gri kedi

Kedi Tıraşı Evde Yapılır mı?

Kedi tıraşı yapmak kolay bir işlem değildir ancak kedinin karakterine göre süreç farklılaşabilir. Bu yüzden hem kedinin karakterine hem de kedi ile kurulmuş olan güven ilişkisine bağlı olarak karar verilmesi gerekir. Özellikle daha önce evcil hayvan beslememiş ve bu konuda deneyimsiz olan kişilerin evde kedi tıraşı yapmadan önce araştırma yapması önemlidir. Ayrıca uygulama ile ilgili profesyonel destek alınabilir.

Tıraş Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılmalı?

Kedi tıraşı uygulamasından önce kedinin sakin olması gerekir. Kediler yabancı nesnelerden, gürültüden ve zaman zaman kendilerine dokunulmasından pek hoşlanmazlar. Bu nedenle kedinin tıraş öncesinde hazırlanması önemlidir. Öncelikle kedinin tıraş makinesine alışması ve tehdit unsuru olmadığına ikna olması gerekir. Böylelikle uygulama esnasında yaşanabilecek olumsuzlukları azaltmak mümkün olur.

Kedinize tıraş makinesini çalıştırmadan önce ve çalıştırdıktan sonra ayrı ayrı tanıtın. Makineye dokunmasına, koklamasına ve keşfetmesine izin verin. Bu esnada tıraş işlemini kolaylaştırmak için tüylerini güzelce fırçalamanız gerekir. Tüylerde dolaşıklık varsa açın ve tıraşın kolaylaşmasını sağlamak önemlidir.

makasla tıraş edilen uzun tüylü kedi

Kedi Tıraşında Makas Kullanmak Gerekir mi?

Kedi nasıl tıraş edilir? Sorusunu soran pek çok kişi bu işlemi makas ile yapıp yapamayacağını da merak ediyor. Makas sadece tüylerin boyunun kısaltılmasına yardımcı olacağı için tıraşın sonuçlarına yakın bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Ancak kedi uzun tüylüyse tıraşı kolaylaştırmak ve sürenin azalmasını sağlamak için makas ile önceden tüyleri kısaltmak iyi bir seçenek olabilir.

Tıraş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kediniz tıraş makinesi ile tanıştıktan ve makineye alıştıktan sonra; tarama ve tüy kısaltma işlerini de yapınca artık tıraş sürecine başlayabilirsiniz. Bu işlem esnasında kedi tıraşını kolaylaştıracak yöntemler vardır. Kedinin cildini gergin tutmak işlemin kolay olmasını sağlayacaktır. Ayrıca tıraş yaparken başka birisinden yardım almak da özellikle işlemi ilk kez yapacak kişiler için oldukça yardımcı olacaktır.

Tıraş uygulamasında kedinizi nasıl tuttuğunuz da çok önemlidir. Bu nedenle farklı rehber içeriklerden yardım ederek tıraş esnasında kedinin en iyi nasıl tutulacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca tıraş esnasında kedinin tırmalama hareketlerinden korunmak için uzun ve kalın bir eldiven giymek de hem kediniz hem de sizin için daha güvenilir bir tıraş deneyimini mümkün kılar. Tırmalama esnasında canınız yandığında herhangi bir yaralanmaya sebebiyet vermemek açısından bu tür önlemlerle tıraş yapmanız daha sağlıklıdır.

Her kedi kendine özgü bir karaktere sahiptir. Bu nedenle de kedinizi tıraş etmeniz gerekiyorsa süreçle ilgili veteriner hekiminizle konuşabilir, daha önce kedi tıraşı yapan kedi sahiplerinden fikir alabilirsiniz. Ayrıca kediniz kendisine dokunulmasından hoşlanmıyor, tüylerinin taranmasına bile karşı çıkıyorsa bu tür bir işlem için profesyonel destek alarak sürecin hem sizin hem de kediniz için kolaylaşmasına yardımcı olacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.