Yavru Kedi Beslenmesi ile İlgili Yapılan Yaygın Yanlışlar
Yavru kedi sahiplenme süreci başlı başına bir heyecan kaynağı olsa da spesifik sorumlulukları da beraberinde getirir. Gelişim hızlarının ve dolayısıyla besin ve kalori ihtiyaçlarının son derece yoğun olduğu bu süreçte yavru kedilerin beslenmesinin dikkatle planlanması tercihten ziyade bir zorunluluk olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar yavru kedi beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili farkındalık yükselmiş olsa da zaman zaman yaygın yanlışların yapılması söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda yavru kediler çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Bu yazımızda yavru kedi beslenmesi ile ilgili yaygın yapılan yanlışları ve bu yanlışların nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Beslenmelerinde Veteriner Hekimlere Danışmamak
Uzun yıllardır kedilerle yaşayan ve hayatlarına yeni bir yavru kedi alan kişiler kedilerin beslenmesiyle ilgili ilk kez sahiplenme deneyimi yaşayanlara kıyasla şüphesiz çok daha deneyimlidir. Ancak yavru kedi sahiplenildikten sonra veteriner hekim kontrollerine gidildiğinde tavsiye istenmesi önemli gerekliliklerdendir. Her kedi benzersizdir, veteriner hekimler gerçekleştirdikleri muayenelerin ardından kedilere özel beslenme planları sunabilirler. Böylece kedinin yavruluk döneminde ihtiyaçları doğrultusunda planlanan bir beslenme planı ile buluşturulması sağlanabilir.
Yavru Kedilere Süt Verilmemeli
Yavru kedilerin dünyaya geldikten sonra ilk iki aylık süreçte anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Ancak inek sütü anne sütü yerine geçmez. Annelerinden erken ayrılan yavruların beslenmelerine anne sütü ile benzer besin değerlerine sahip olan, yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile devam etmeleri önemlidir. Bu süreçte bu özel formülasyonların dışında, inek sütü ile beslenmeleri sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir. Birçok kedide laktoz intoleransı bulunur. Laktozu sindiremeyen kedilerin süt içmeleri hâlinde sindirim sorunları yaşamaları muhtemeldir. "Kediler Süt İçebilir mi?" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Yavru kedi sahiplenen ya da sokakta yavru kedileri besleyen kişilerin sütü tercih etmemesi en doğrusu olacaktır.
Ev Yemekleri Onlar İçin Tehlikeli Olabilir
Yavru kedilere, daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle evde pişirilen yemeklerin sunulması doğru bir davranış olmaktan çok uzaktır. Evde pişirilen yemeklerde kedilerin sağlığı için zararlı olabilen birçok malzeme bulunur. Üstelik bazı insan gıdaları kediler için toksik de olabilmektedir. Soğan ve sarımsak gibi ev yemeklerinde sıklıkla kullanılan besinler kediler için acil tıbbi müdahaleyi gerekli kılabilir. Tüm malzemelerin kapsamlı kontrolü mümkün değilse ev yemeklerinin kedilere verilmemesi en güvenlisidir.
Ev yemekleri vermenin zararlarından biri de sunulan yiyeceklerin yavru kedilerin besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamasının zorluğudur. Kediler özellikle yavruluk döneminde protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar bakımından mükemmel bir denge ile beslenmelidir. Günlük ihtiyaç duydukları besinleri alamadıkları takdirde yavrularda gelişim geriliği, bağışıklık sistemlerinde zayıflama gibi dikkate değer sorunlar ortaya çıkabilir.
Çok Fazla Ödül Maması Sunulması
Kedilerin eğitimine yavruluk döneminde başlanmalıdır. Bu dönem onların hem sosyalleşmeye ihtiyaç duydukları hem de yaşam boyunca uyum sağlamaları hâlinde konforlu kalmalarına yardımcı olan kurallarla tanıştıkları zaman dilimidir. Bakımları sırasında, oyun oynarken, tuvalet eğitimi sırasında yavrulara ödül maması verilebilir. Ancak miktar, her zaman olduğu gibi belirleyici öneme sahiptir. Yavru kedilerin temel ihtiyacı, her öğünde temel besin gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Ödül mamalarının fazla verilmesi yavru kedilerin doymasına, iştahlarının azalmasına ve ideal oranda beslenememelerine yol açabilir. Gelişimin kritik derecede önemli olduğu yavruluk döneminde aşırı ödül maması tüketimi hem obeziteye hem de beslenme yetersizliğine neden olabilir. Sadece tadını sevdikleri için yavruların sırf ödül mamaları ile beslenmemeleri önemlidir.
Mama Kalitesine Dikkat Edilmemesi
Yavru kedilerin beslenme gereksinimleri, yetişkin ve/veya yaşlı kedilerden belirgin farklılıklara sahiptir. Yavrunun sağlıklı ve ideal şekilde büyümesi için tükettikleri yavru kedi mamalarının yüksek oranda protein, kalori, kalsiyum ve fosfor içermesi önemlidir. Yavru kedi mamalarının içeriğindeki protein kaynaklarının kaliteli olması ve besinlerin korunarak satışa sunulması, hatta satın alınan mamanın doğru şartlarda saklanması yavru kedilerin gelişiminde önemli bir etki yaratabilir. Dolayısıyla yavru kedi sahiplenen kişilerin yavrular için mama seçimi sırasında kaliteye odaklanması en doğrusu olacaktır. "Yeter ki kuru mama olsun, gerekirse köpek maması da olur," düşüncesi yavru kedilerin sağlıklı gelişimini sağlamak için yeterli değildir.
Kaliteli ve Seçkin Malzemelerle Yavru Kedilerin Sağlığını Desteklemek Mümkün
Kedilerde yavruluk dönemi, bebeklik sürecidir. Bu dönemde kediler mental ve fizyolojik olarak muazzam bir hızla gelişirler. Onları en kaliteli mamalarla beslemek, hayata adım attıkları bu erken dönemde optimal büyümelerini desteklemek anlamına gelir. Yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın da en güvenilen mama üreticileri arasında ilk sıralarda yar alan Royal Canin, yavru kedilerin en sağlık şekilde beslenmesi amacıyla yavru kedi mamalarını özel olarak formüle ediyor. Yavru kedilerin gelişimlerini optimal düzeyde destekleyen, cilt ve tüy sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olan, sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren Royal Canin yavru kedi mamaları ile siz de dostunuzun sağlıklı bir yaşama adım atmasını sağlayabilirsiniz. Royal Canin markalı yavru kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'dan güvenle alışveriş yaparak yavru kedinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.