Kedinizin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Geliyor?

06.03.2023 Deniz Öz


Kediler ne istediklerini ve istemediklerini bilen, bunu da insan dostlarına belli etmekten çekinmeyen canlılardır. Ancak iletişim için tercih ettikleri yöntemler bizden farklı olduğu için bazen onları anlamakta zorlanabilir, özellikle çıkardıkları seslerle ne ifade etmeye çalıştıklarını tam olarak kestiremeyebiliriz.

Bunun en temel nedeni kedilerin iletişim şeklinin oldukça karmaşık olmasıdır. Genellikle kendi aralarında iletişim kurmak için herhangi bir ses çıkarmazlar ve feromonları kullanırlar. Feromonlar bir kedi hakkında cinsiyet, yaş ya da kızgınlık dönemi gibi hayati bilgileri içerir. Seslerini kullanmayı ise daha çok insanlarla kurdukları iletişimde tercih ederler. Üstelik bu sırada tek bir ses değil, farklı durumlar için farklı sesler çıkarırlar.

Yapılan araştırmalara göre kedilerin 21 farklı ses çıkarabildiği keşfedilmiştir. Ancak bu, elbette her kedi için geçerli değildir. Bazı kedi türleri daha sessizken bazıları ise bunun tam tersi bir kişiliğe sahip olabilir. Örneğin Maine Coon kedileri sessizlikleri ile bilinirken Siyam kedilerinin özelliklerinden birisi aşırı konuşkan olmalarıdır.

Kedilerin hangi durumlarda hangi sesleri çıkardığını öğrenmek onları daha kolay bir şekilde anlamanıza yardımcı olur. Sizler için hazırladığımız yazımızın devamında kedilerin hangi sesleri ne amaçla çıkardığına dair bilgiler bulabilirsiniz.

ağzı açık yavru tekir kedi

Miyavlama

Kedi sesi denildiğinde akla ilk olarak miyavlama gelir. Çünkü miyavlama, kedilerin en çok çıkardığı sestir. Yavru kediler annelerini çağırmak ve süt vermesini sağlamak için miyavlar. Ancak yavrular sütten kesildiğinde artık miyavlamayı sadece insanlarla iletişime geçmek için kullanmaya başlarlar.

Kedilerin birini selamlamak, sevdikleri insanı oyun oynamaya çağırmak, heyecanlandığını belirtmek ve ilgi istemek için miyavladığını sıklıkla duyabilirsiniz. Bu sırada çıkardıkları ses genellikle daha tizdir. Kediler nadir olarak anksiyete, sıkılma, korku ya da hastalık nedeniyle de miyavlayabilirler. Bu gibi durumlarda miyavlamalar daha alçak perdeden olur.

kucakta gözleri kapalı yavru tekir kedi

Mırıltı

Kedilerin yaygın olarak çıkardığı bir diğer ses türü de mırıltıdır. Mırıltı alçak perdeli, sürekli ve nefes alıp verme ile ritmik bir şekilde çıkar. Mırıltı çoğu zaman kedinin mutlu ve hâlinden memnun olduğu zamanlarda çıkardığı bir sestir. Ancak nadiren, hasta olduğunu ve ağrı çektiğini de gösterebilir. Hasta kediler bunu kendilerini rahatlatmak için yaparlar.

Mırıldanmanın nedenini anlamak için kedinin diğer hareketlerini de yakından gözlemlemek gerekir. Eğer kedi mırıldanırken rahat bir şekilde sırt üstü yatıyorsa ya da oldukça gevşemiş görünüyorsa bu durum onun mutlu olduğunu gösterir. Öte yandan kedinin mırıldanma sırasında ileriye atılmaya hazır bir pozisyonda durması, kulaklarının yatık olması ya da geriye bakması, göz bebeklerinin büyümesi onun için bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesidir.

kafasını çeviren uzun kollu ağzı açık kedi

Cıvıltı

Cıvıltı, kuşlara özgü bir ses olarak düşünülebilir ancak kediler de tıpkı kuşlar gibi cıvıltı sesleri çıkarmaya çalışırlar. Kedinizin camın kenarında ya da balkonda otururken uzakta bir kuş gördüğünde bu sesi çıkardığını duyabilirsiniz. Kısa ve yüksek perdeli cıvıltı sesleri kuşların ilgisini çekmeye yöneliktir. Aynı zamanda av görmenin ancak ona ulaşamamanın hayal kırıklığını da içerisinde barındırır.

tıslayan kedi

Hırlama ve Tıslama

Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.

Tıslama ise havanın ağızdan hızlı bir şekilde dışarı atılmasıyla ortaya çıkar. Tıslayan bir kedinin ağzı açıktır ve dişleri dışarıdan bakıldığında görülür. Tıslama da hırlama gibi, tehdit altındayken ya da düşman karşısındayken çıkan bir uyarı sesidir. Ancak hırlamadan farklı olarak tıslama, kedinin şaşırması durumunda istemsiz olarak çıkardığı bir sestir.

Kedinizin hırlaması ya da tıslaması durumunda çevresinde ona tehdit oluşturabileceğini düşündüğünüz faktörleri ortadan kaldırmalısınız. Bu sesleri çıkardığında kediniz agresif ve korkmuş bir durumdadır. Ona yaklaşmanız durumunda sizi ısırabilir ya da tırmalayabilir. Kedinizin hırlaması ya da tıslaması durumunda onu kendi hâline bırakmalı ve sakinleşmesini beklemelisiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.