Kedilerde Eğitim: Kediler Tasmayla Yürümeye Nasıl Alışır?

Kedilerde Eğitim: Kediler Tasmayla Yürümeye Nasıl Alışır?

15.12.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin eğitilemeyeceği yaygın ve yanlış bir kanıdır. Kediler de tıpkı köpekler gibi birçok konuda eğitilebilirler. Bunlardan birisi de tasmayla yürümektir. Kediler doğru şekilde eğitildiğinde tıpkı köpekler gibi tasmayla gezebilirler.

Kedileri tasmayla yürümeye alıştırırken takip edilmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu sayede kedilerinizin tasmaya daha kolay bir şekilde alışmasını, tasmayla daha güvenli bir şekilde yürümesini sağlayabilirsiniz.

sahibinin yanında göğüs tasması ile dolaşan kedi

Tasma Seçimi ve Tasmanın Ayarlanması

Kedinize tasma seçerken onlar için özel olarak üretilen kedi tasmaları arasından tercihte bulunmalısınız. Kedinizi dışarıda gezdirmek için bir göğüs tasmasına ihtiyacınız olsa da özellikle daha önce hiç tasma takmamış bir kediyi tasmaya alıştırmak için boyun tasmaları iyi bir başlangıçtır. Kediniz boyun tasmasına alıştığında göğüs tasmasına geçerek eğitime devam edebilirsiniz.

Göğüs tasması seçimi sırasındaysa tasmanın kayışının boyunun ayarlanabilir olması iyi bir tercih olacaktır. Bu sayede hem kedinizi göğüs tasmasına alıştırırken hem de dışarıda dolaşırken kayışın boyunu onu kontrol edebilecek ancak rahatsız etmeyecek bir uzunlukta tutabilmeniz de mümkün olur. Farklı modellerdeki kedi tasmalarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Kediye takılan tasma çok gevşek olmamalıdır. Kediler, köpeklerden çok daha farklı bir yapıya sahiptir ve tasmadan kolayca kurtulabilirler. Çok sıkı takılan tasmalarsa onlara zarar verebilir. Ayrıca kedinin tasmaya kolay bir şekilde alışması ve sonrasında tasmayı rahatsız olmadan kullanabilmesi için tasmanın doğru bir şekilde ayarlanmış olması önemlidir.

Güvenli bir şekilde oturan, rahat ancak kedinizi çok sıkmayan bir seçenek idealdir. İki parmağınızı tasmayla kedinizin boynu arasına sokarak tasmanın doğru ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edebilirsiniz. Tasmanın altında tam olarak iki parmağınızı geçirebileceğiniz kadar boşluk kalmış olması gerekir. Daha az ya da daha fazla sayıda parmağınızı geçirebiliyorsanız bu, tasmanın çok sıkı ya da gevşek olduğunu gösterir.

evde tasmaya alıştırılan kedi

Kedinizi Tasmaya Alıştırma

Tasma eve geldiğinde kedinize tasmaya alışması için gerekli zamanı tanımalısınız. Kediniz muhtemelen ilk başta tasmayı merak edecek, koklayacak ve ona sürtünecektir. Tasmanın etrafına birkaç tane lezzetli atıştırmalık bırakarak kedinizin tasmaya daha çabuk ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Kedinizi tasmaya evin içerisinde alıştırmanız daha iyi ve güvenli olacaktır. Tasmaya alışma süresi kediden kediye değişiklik gösterir. Kediniz tasmadan hiç rahatsız olmayabileceği gibi tasmanın varlığına 3 - 4 gün boyunca alışamayabilir. Tasma takılıyken kedinizi övmeniz ve ona ödül maması vermeniz alışma sürecini önemli ölçüde hızlandıracaktır.

Kediniz tasmadan korkarsa tasmayı uzun süre üzerinde tutmayın ve bir süre taktıktan sonra çıkarın. Ancak her taktığınızda tasmanın kalma süresini artırmanız gerekir. Kediniz tasmayı takarken normal bir şekilde ortalıkta dolaşıyorsa tasma eğitiminin sonraki adımına geçmeye hazırsınız demektir.

Tasmaya kayış bağlayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Kedinizin evde gezinirken tasmaya takılı kayışı yerde sürümesine izin verin. Ancak bazı kediler kayışın arkalarında sürünmesinden korkabilir. Kedinizin korktuğunu fark ederseniz kayışın ucunu tutarak evin içerisinde kedinizle birlikte dolaşmayı deneyebilirsiniz. Kediniz tasmaya bağlanan kayışa alıştıktan sonra dışarı çıkmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

dışarda tasma ile dolaştırılan kedi

Kedi ile Dışarıda Gezme

Kediniz tasmasıyla dışarı çıktığında ilk başta özgürce dolaşmasına izin verin ve ödüller ya da oyuncaklar kullanarak onu istediğiniz yere yürümesi için ikna edin. Bu süreçte kediniz farklı bir yöne giderse tasmasından çok fazla çekmeyin. Ancak dikkatini başka yöne çekmek için hafifçe çekmeniz bir sorun yaratmayacaktır. Kediniz istediğiniz yere doğru yürüyorsa onu sürekli olarak ödüllendirmeye devam etmelisiniz.

Kediniz zamanla dışarıdaki manzaralara, seslere, kokulara ve deneyimlere alışacak ve tasmasıyla güvenli bir şekilde gezecektir. Bazı kediler için bu çok kısa sürede gerçekleşirken bazı kediler için birkaç hafta sürebilir.

göğüs tasması giydirilmiş kedi

Kedinin Güvenliği Sağlama

Kedinizi dışarıda gezdirecekseniz her şeyden önce onun güvenliğini sağlamanız gerekir. Açık havada vakit geçiren kedilerde pire, kene, kalp kurdu ve diğer parazitlere yakalanma riski çok daha yüksektir. Dışarıda vakit geçirirken kedinizin güvende olduğundan emin olmak için ilk önce veteriner hekime bu konuyu danışabilirsiniz. Dışarıdayken kalabalık yollar ve havlayan köpekler gibi kedinizi ürkütebilecek şeylerden uzak durun. Her ne kadar kediniz tasmayla yürümeye alışkın olsa da farklı durumlar onu korkutabilir ve gelecekte evden dışarı çıkmak istememesine sebebiyet verebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.