Kediler Neden Kum Yer?

19.06.2023 Deniz Öz


Kediniz varsa onun garip davranışlarıyla karşılaştığınız zamanlar olmuştur. Kediler kimi zaman meraktan kimi zaman ise çeşitli sağlık sorunları nedeniyle beklenmedik şeyler yapabilirler. Kedilerin anlam verilemeyen ve müdahale edilmediği takdirde onlar için zararlı olabilen davranışlarından biri de kum yemedir. Siz de "Kedim, kedi kumu yiyor. Ne yapmalıyım?" sorusunun yanıtlarını merak edenlerdenseniz bu yazımızda "Kediler neden kum yer?", "Kedilerin kedi kumu yemesi normal midir?" ve "Kediniz kum yiyorsa ne yapılmalıdır?" gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

kedi tuvaleti içerisinde bakan sarı kedi

Kediler Neden Kedi Kumu Yiyor?

"Kediler neden kum yer?" sorusunu detaylı şekilde yanıtlamadan önce, kedilerde yiyecek dışı maddeleri yeme alışkanlığı olan pika ile ilgili kısa bir bilgi aktarmak isteriz. Pika, kedilerde görülebilen bir yeme bozukluğudur. Plastik, yün ve kum gibi yiyecek niteliği taşımayan maddelerin yenmesi ile karakterizedir. Çok erken yaşlarda başlayabilir ve yetişkinlik döneminde de devam edebilir. "Kedilerde Sık Görülen Yeme Bozuklukları ve Etkili Çözümler" adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Yavru ya da yetişkin kedinizde kum yeme davranışı gözlemleniyorsa bu durumun ardında birçok farklı neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları fizyolojik, bazıları ise psikolojik kökenli olabileceğinden kedinin veteriner hekimlerce muayene edilmesi en doğrusu olacaktır. Böylece "Kediler neden kum yer?" sorusunun kedi özelindeki nedeni tespit edilebilir. Kedilerde kum yeme davranışına yol açan yaygın nedenler şu şekilde sıralanabilir:

Anemi

Kedilerde kum yeme davranışının ardında anemi bulunabilir. Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin eksikliğinde ortaya çıkan anemi, kedilerin diş etlerinin renginde değişime (beyazlaşma, soluklaşma, mavileşme) yol açabilir. Anemi; kedilerdeki demir, vitamin ve mineral eksikliklerinde de görülebilir. Dolayısıyla kedilerin yaşam evrelerine ve genel sağlıklarına uygun tam ve dengeli kuru mama çeşitleri ile beslenmeleri elzemdir.

Anemi belirtileri yaşayan kedilerin kan tahlillerinin yapılması, sağlıklarının sürdürülebilmesini sağlayan tedavi süreçlerinin başlatılmasının ilk adımı olacaktır. Nadiren de olsa kedilerde aneminin ardındaki neden; kedi lösemi virüsü (FeLV), böbrek hastalıkları, parazitler ve kemik iliği hastalıkları olabilir. Dolayısıyla kediniz kedi kumu yiyorsa her olasılığın değerlendirilmesi en doğrusu olacaktır.

Beslenme Yetersizliği

Kediniz, tükettiği kuru mama aracılığı ile yeterli besinleri alamıyorsa ya da beslenme yoluyla aldığı besinler sindirim sorunları nedeniyle emilmiyorsa kedinizin kum yediğini görebilirsiniz. Bu gibi bir durumda veteriner hekimler tarafından yapılan tahlillerde besin eksikliğinin tespit edilmesi mümkündür. Yapılan tespitler doğrultusunda besin eksikliğinin giderilmesi amacıyla kediye özel bir beslenme programı oluşturulup takviye kullanımı önerilebilir.

Parazitler

Kedilerde kum yemeyi tetikleyen sağlık sorunlarından biri de bağırsaklarda yaşayan parazitlerdir. Parazitler ve kum yeme arasında henüz kesin bir bağlantı tespit edilmemiş olsa da uzmanlar parazitlerin yol açtığı sürekli açlık hâlinin kum yeme davranışını tetiklediğini düşünmektedir.

Stres ve Can Sıkıntısı

Kedilerde stres ve can sıkıntısı birçok farklı şekilde kendini belli edebilir. Kedilerin canı sıkıldığında ya da stres seviyeleri arttığında hem yıkıcı davranışlar sergileyebildikleri hem saklanabildikleri hem de kum yiyebildikleri bilinir. Kedilerin stres seviyesini artıran unsurların ortadan kaldırılmaya çalışılması ve can sıkıntılarının giderilmesi için adım atılması kum yeme davranışlarını sonlandırmaya yardımcı olabilir. Bu kapsamda onlara ayrılan zamanın artırılması, interaktif oyunlarla meşgul edilmeleri önemlidir. Kedilerin mental ve fiziksel olarak uyarılmasına yardımcı olacak kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

Kedilerde kum yeme davranışının ortaya çıkmasının ardında yüksek tansiyon, yavru kedilerde görülme sıklığı artan dışkı yeme davranışı (Coprophagia), beyin tümörleri, kumdaki yiyecek kokusu ve merak da olabilir. Kum yeme davranışının farklı nedenlerinin bulunması, bu davranışın nedenlerinin belirlenmesini gerektirir.

kedi tuvaletine oturmuş siyah kedi

Kedim Kum Yiyor, Nasıl Engelleyebilirim?

Kedilerin kedi kumu yemesinin engellenmesine yardımcı olacak öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedi tuvaleti günde en az bir kere temizlenmelidir, tuvaletin etrafına saçılan kumlar toplanmalıdır.
  • Kedi tuvaleti her 15 günde bir tamamen temizlenmeli, var olan kum değiştirilmelidir.
  • Kedilerin; yaşam evrelerine, aktivite düzeylerine ve genel sağlık durumlarına uygun kuru mamalar ile beslenmeleri önemlidir. Kedi maması çeşitlerine buradan erişebilirsiniz.
  • Kedilerin rutin sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. Kedilerin her zamankinden farklı davrandığı fark edildiğinde mümkünse veteriner hekimlerce muayene edilmeleri sağlanmalıdır.
  • Kedilerin uzun süre yalnız kalmamasına özen gösterilmelidir. Kediler evde yalnız kaldığında ilgilerini çekecek bir ortama sahip olmaları sağlanmalıdır. Kedilerin mental ve fiziksel olarak uyarılmaları adına kedi oyuncaklarının yardımına başvurulabilir. Ek olarak kedilerin ilgisini çeken programlar televizyondan açılabilir. "Kediler Televizyon İzler mi?" adlı içeriğimizde konuyla ilgili ilginç bilgiler bulabilirsiniz.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.