Kediler Televizyon İzler mi?

Kediler Televizyon İzler mi?

03.05.2023 Aysegül Tunçay


Keyifli bir dinlenme anında televizyon izlerken kedinizin dikkatinin ekrana yöneldiğine hiç denk geldiniz mi? Peki ya ekrandaki görüntüleri takip ettiğini, gelen seslere ise reaksiyon gösterdiğini fark ettiniz mi? Kediler ve TV izleyip izlemedikleri hakkında birçok farklı görüş ve bu görüşler için sunulan çeşitli dayanaklar bulunur. "Kediler televizyon izler mi?", "Kediler televizyon izlediklerinde gördükleri görüntüleri anlar mı?" ve "Kedilerin televizyon algısı nasıldır?" gibi merak edilen birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazımızdan kedinizin dünyasını daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bilgiler edinebilirsiniz.

Kediler genel olarak çevrelerini izlemeyi, gözlemlemeyi seven canlılardır. Avcı içgüdülerini ortaya çıkaran herhangi bir ses, hareket ya da görüntü kedilerin ilgisini çeker. Aynı söylem televizyondaki görüntüler için de geçerlidir. Yani kediler televizyon izleyebilirler. Televizyon izlemenin mental uyarım sağlaması bakımından kediler için faydalı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle bu bilgiye sahip olan birçok kişi evde olmadıklarında televizyonu açık bırakarak kedilerinin mental olarak uyarılmalarını sağlarlar. Yine de televizyon izlemeyi çok seven kediler için ekran süresinin kısıtlanması gerekir. Uzun süre televizyon izleyen kedilerin gerçeklik algılarında zayıflama olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte televizyonda gördükleri ve avcı içgüdülerini tetikleyen nesnelere saldırmaları mümkündür. Ani hareketleri istenmeyen kazaları da beraberinde getirebilir.

televizyon ekranına bakan kedi

Kedilerin Televizyon Algısı Nasıldır?

"Kediler televizyon izler mi?" sorusuna "Evet," yanıtı verilebilir. Ancak bilinmesi gereken, onların televizyon algısının tam olarak bizimki gibi olmadığıdır. Kediler son derece zeki canlılar olsalar da görüntülerle sesleri eksiksiz yorumlayacak muhakeme yeteneğine sahip değillerdir. Örneğin dingin bir gölde avlanan su kuşlarını gördüklerinde onları avlanılabilecek su kuşları olmaktan ziyade hareket eden küçük nesneler olarak algılarlar. İnsanlarla ortak yönleri televizyon izlerlerken görüntülere ve seslere odaklanmalarıdır.

Kediler televizyon seyrederken gözlerine gelen ışık retinada bulunan koni ve çubuk reseptörlerince elektrik sinyallerine dönüştürülerek beyne iletilir. Koni hücreleri binoküler görüşü ve görme keskinliğini sağlar. Koni hücreleri ise insanlara kıyasla sayıca az olduğundan kediler renkleri insanlar kadar belirgin farklılıklarla ayırt edemezler. Ayırt edebildikleri renkler kırmızı, yeşil ve mavidir. "Kedilerin Göz Yapıları ve Fonksiyonları" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerin gözlerinin anatomik yapısı onların televizyondaki bazı renklere karşı daha duyarlı olması ile sonuçlanır. Kediler ve TV izlemeleri arasındaki ilişkinin detaylarından bahsederken işitme duyularının da son derece önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Televizyondan gelen farklı sesler kedilerin ilgisini cezbeder, insanlarla kıyaslandığında 6 kat kadar gelişmiş duyma yetenekleri insanların dikkatini çekmeyen sesleri dahi fark etmelerini sağlar.

sehpada oturup televizyon izleyen kedi

Kedilere İlgi Çekici Gelen TV İçerikleri

Kedilerin görsel ve işitsel algılarına hitap eden içeriklerin birçok kedi için ilgi çekici olabildiği ifade edilebilir. Bu TV içerikleri arasında kuşların ve vahşi yaşamın konu alındığı belgeseller ilk sıralarda gelir. Küçük memeli hayvanların, kuşların ve vahşi doğanın hareketliliği kedileri etkisi altına alabilir. Doğa belgeselleri de kedilerin favorileri arasında yer alır. Su sesleri, kuş sesleri ve doğa görüntüsü kedilerin ilgi odağı hâline gelebilir. Bazı kediler, kediler için özel olarak hazırlanan videolara bayılırlar. Kedilerin algılayabildikleri renklerdeki görüntülerin yer aldığı videolar akıllı cihazlardan açılabilmektedir.

bilgisayar ekranında kuş gören kedi

Televizyon İzlemek Kediler İçin Zararlı mı?

Az önce de belirtildiği gibi televizyon izlemek kediler için yararlı dahi olabilmektedir. Kedilerin televizyon izleme süreleri kontrol altına alındığında ve televizyondaki görüntülere gösterebildikleri tehlikeli reaksiyonların oluşma riski minimize edildiğinde pek alışkın olmadıkları görüntü ve sesler kedilerin mental olarak uyarılmalarını sağlayabilir ve can sıkıntılarını gidermek için ideal fırsatı sunabilir.

Kedilerin televizyon izleme süreci aktif ve pasif olabilir. Oyun oynarken televizyona dönüp bakmaları dikkatlerini çeken bir durumda aktif izlemeye geçtiklerinin işaretidir. Kedilerin ilgisi çekildikten sonra dikkatli bir şekilde televizyona baktıkları fark edilirse dikkatini neyin çektiğinin belirlenmesi tavsiye edilir. İzlemekten keyif aldıkları görüntüler, insanlar evde yokken kedilerin eğlenceli vakit geçirmesinin kaynağına dönüşebilir.

Kedilerin çok uzun süre televizyon izlemesinin engellenmesi de önemlidir. Uzun süre TV izleyen kedilerin dikkatini çekmek için kedi oyuncakları kullanılabilir. Kedi oyuncak çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Aynı şekilde televizyona çok yakın durmaları da zararlı olabilir. Tıpkı insanlar gibi televizyonu çok yakından izlemek kedilerde zaman içerisinde işitme ve görme duyularında hasar oluşumuna neden olabilir.

Televizyon izleyen ancak avcı içgüdüleri uyarıldıktan sonra televizyona atlayan kedilere eğitim verilmesi ise şarttır. Televizyona atlamaları televizyonun sert bir şekilde kedinin üzerine düşmesine neden olabilir. Sizin de kediniz TV izlerken gerçeklik algısını yitirmeye başlıyor ve televizyona zıplıyorsa televizyonun sabitlenmesi ihmal edilmemelidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.