Yavru Kedilerin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?

28.02.2023 Aysegül Tunçay


Kediniz doğum yaptığında veya evinizin kapılarını bir yavru kediye açtığınızda yepyeni bir maceraya yelken açmış olursunuz. Bu sırada sizin de diğer pek çok kişi gibi karşınızdaki bu minik canın cinsiyetini merak etmeniz ise son derece doğaldır.

Yavru kedilerin cinsiyetini belirlemek oldukça zordur. Hatta dişi zannettiğiniz yavru kedinizin bir süre sonra aslında erkek olduğunu fark edebilirsiniz. Üstelik bu oldukça yaygın bir durumdur. Ancak her şeye rağmen yavru kedinizin cinsiyetini belirlemek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Bu yöntemler genellikle kedilerin yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla beraber yavru kedilerin tüy renginin cinsiyetlerine dair bilgi vermesi mümkün olsa da bu her kedi için geçerli bir yöntem değildir.

turuncu, beyaz ve siyah tüylü yavru kediler

Küçük Yavrularda Cinsiyet Belirleme

8 haftalıktan küçük yavru kedilerin cinsiyetini belirlerken oldukça zorlanabilirsiniz. Cinsel organlarının çok küçük olması ve henüz yeterince gelişmemiş olması cinsiyet belirlemeyi zorlaştıran etmenlerin başında gelir.

Bu dönemde yavru kediler hâlâ çok küçüktür ve hem kardeşlerinden hem de annelerinden uzun süre ayrı kalmamaları gerekir. Yavru kedilerin çok küçükken annelerinden beş dakika bile ayrılması gelişimleri açısından farklılaşmalara yol açabilir. Bu nedenle küçük yavruları cinsiyetini belirlemek için annelerinden ve kardeşlerinden çok uzun süre ayrı tutmamanız gerekir. Bu dönemde tavsiye edilen, kedilerin cinsiyetini belirlemek için ekstra çaba harcamamaktır.

turuncu ve beyaz tüylü yavru kediler

Genç Yavrularda Cinsiyet Belirleme

8. haftadan sonra yavruların cinsiyetini belirlemek nispeten daha kolaydır. Bunu doğru ana denk getirmek ise süreci daha da kolay hâle getirir. Yavru kediler karınlarını doyurduktan sonra daha rahatlamış ve sakin olma eğilimindedir. Yemek sonrası gelen rahatlama zamanı cinsiyeti belirlemek için doğru an olabilir.

Yavru kedinin cinsiyetini anlamak için kuyruğunu yavaşça kaldırarak arkasına bakmanız yeterlidir. Anüs ile genital açıklık arasındaki mesafe cinsiyeti belirlemeye yardımcı olur. Bununla beraber genital açıklığın şekli de cinsiyete göre değişen faktörlerden biridir. Erkek kedilerin penis açıklığı yuvarlak şekilli iken dişi kedilerin vulva açıklığı daha çok düz bir çizgi şeklindedir. Bu nedenle dişi kedilerin genital açıklığı ile anüs açıklığı arasında daha az bir boşluk varken bu boşluk erkeklerde daha fazladır.

Erkek kedilerin penisi dışarıdan bakıldığında görünmez. Yavru kedilerde ise penisin olup olmadığını elle hissetmek çok zordur. Her ne kadar skrotum içerisinde testisleri hissetmek daha kolay olsa da yavruluk döneminde çok küçük oldukları için birçok kişi tarafından fark edilemeyebilir. Kısacası kedinizin penisini ve testislerini göremiyor ya da elinizle hissedemiyor olmanız bu onların olmadığı ve kedinizin dişi olduğu anlamına gelmez.

yan yana duran siyah, sarı, turuncu ve beyaz tüylü kediler

Tüy Rengi ve Cinsiyet

Bazı tüy renkleri bazı cinsiyetlerde daha sık görülür. Genellikle turuncu ve siyah renklerde olan tortoiseshell kedileri ve turuncu, siyah, beyaz renkli calico kedileri ağırlıklı olarak dişidir. Bu renkte tüylere sahip erkek kediler çok nadir olarak görülür.

Calico ve tortoiseshell kedilerinin tüyleri iki X kromozomundan kaynaklanır. Erkek kedilerde bir X ve bir Y kromozomu olması nedeniyle calico ve tortoiseshell görünmez. Ancak fazladan bir X kromozomu kopyasına sahip XXY kromozomlarını taşıyan erkek kedilerde bu tüy renkleri görülebilir. Turuncu tüylü ya da beyaz çizgilere sahip turuncu tüylü kediler ise genellikle erkektir. Ancak bu kedilerin tüy rengi ile cinsiyeti arasındaki ilişki calico ya da tortoiseshell kedilerindeki kadar güçlü değildir.

Kedinizin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bazı hastalıklar bazı cinsiyetleri daha çok etkiler. Örneğin idrar yolları enfeksiyonu her kedide görülebilecek ciddi bir sağlık problemiyken idrar yolunun daha dar ve uzun olması nedeniyle erkek kedilerde daha sık karşılaşılır. Bu gibi daha birçok hastalık sadece erkek ya da sadece dişi kedileri etkilemektedir. Bu nedenle sahiplendiğiniz kedinin cinsiyetini öğrenmek son derece önemlidir. Eğer kısırlaştırılmış, henüz genç bir kedi sahiplendiyseniz veteriner hekim ile iletişime geçerek mutlaka cinsiyetini öğrenmelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.