Veteriner Kliniğine Giderken Kedilerde Stresi Azaltma Yolları

25.04.2022 Aysegül Tunçay


Kediler kendi alanlarına çok bağlı canlılardır. Birçok kedi aslında son derece ön görülebilir bir rutine sahiptir, evden çok uzaklaşmazlar ve genellikle dış dünyaya kapalı yaşarlar. Birçok kedi için veteriner korkusu aşırı bunaltıcı ve stresli bir deneyimdir. Alışkın olduğu ortamdan çıkarılıp bir kutuya konması, oldukça gürültülü bir arabaya yerleştirilmesi, veteriner kliniğine yolculuk yapması ve birçok farklı hayvanın ve insanın kokularının olduğu resepsiyon bölümüne alınması kedi için oldukça zorludur. Üstelik bununla da sınırlı kalmaz ve tanımadığı bir insan tarafından tanımadığı bir yerde kontrol edilir. Bunlardan herhangi bir tanesi bile tek başına oldukça stresliyken hepsi bir araya geldiğinde kedinin yüksek seviyede stresli ve korkmuş olması son derece normaldir. Birçok kedi sahibinden "Kedim veterinere gitmek istemiyor?" sorusunu duymak çok olasıdır. Peki kedileri veterinere en konforlu şekilde götürmek için neler yapılmalı? Bu yazımızda kedileri veterinere götürürken dikkat etmeniz gerekenlere dair öneriler bulabilirsiniz.

steteskopa bakan kedin

Kedi Nasıl Veterinere Götürülmelidir?

Öncelikli olarak kediyi mutlaka taşıma çantasında götürmeniz gerekmektedir. Çünkü bu kediler için en güvenli ve doğru yöntemdir. Veteriner kliniğine vardığınızda kedi taşıma çantası içerisinde diğer meraklı hayvanlara karşı daha korunaklı olur ve kendini daha güvende hisseder. Kediyi kucağınızda tuttuğunuzda doğal olarak korkar ve kucağınızdan atlama riski bulunur. Bu davranış kedinin, kendisini ya da etraftaki diğer canlıları yaralama riskini artırır. Ayrıca kedinin korkarak kaçması da oldukça olasıdır.

taşıma çantasından çıkan kedi

Doğru Taşıma Çantasını Seçmek

Taşıma çantası veteriner kliniğine giderken kedinize güvenli bir ortam sunmalıdır. Doğru taşıma çantası ile bu yolculuğun stresini azaltmak mümkün olmaktadır. Karton taşıma çantaları genellikle ucuz ve geri dönüştürülebilir seçeneklerdir ancak kısa süreli yolculuklarda kullanılmalıdır ve bir kez kullanıldıktan sonra değiştirilmelidir. Çünkü kediler kısa sürede kartonu parçalayarak kutuyu kullanılmaz hale getirirler.

Karton kutu dışında sert plastik ya da kumaş kaplı birçok taşıma çantası seçeneği bulunur. Bu çantalar çok daha sağlıklı, güvenli ve koruyucu ürünlerdir. Uzun süre kullanılacak bir taşıma çantası seçerken dikkat edilecek bazı unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Taşıma çantasının kolay temizlenebilir olması önemlidir. Çanta kedinizin içerisinde rahat hareket edebileceği ya da yatabileceği büyüklükte olmalıdır. İdeal çantalar güçlü, hafif, su geçirmez ve kedinin kolayca girip çıkabileceği genişlikte bir kapıya sahip olanlardır. Nasıl bir çanta seçerseniz seçin taşıma çantasının zeminine bir havlu ya da küçük bir battaniye yerleştirmelisiniz. Bu sayede kediniz hem rahat bir ortama sahip olur hem de veteriner kliniğine giderken kedinizin yaşayacağı ufak kazalar bir problem olmaktan çıkar.

emniyet kemeri ile güvene alınmış kedi taşıma çantası

Yolculuk Esnasında Yapılabilecekler

Veteriner kliniğine gitmek istemeyen kedi, yolculuk esnasında da çok stresli olmaktadır. Ancak ilk olarak kedinin güvenliğinin sağlanması gerekir. Taşıma çantasının aracın içerisine güvenli bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Yolculuk esnasında kedinin çantasından kaçması, yaşamak isteyeceğiniz en son durumlardan bir tanesidir. Bununla beraber ani bir fren yaptığınızda kedinizin taşıma çantasının düşmeyeceğinden emin olmalısınız. Kedinizi arabanın içinde, taşıma çantasız bir şekilde veterinere götürmek oldukça risklidir.

Veterinere doğru yola çıkmadan önce arabanın içine kediler için sakinleştirici sprey sıkabilirsiniz. Bunun dışında taşıma çantasının üzerini örterek görsel uyarılmanın önüne geçebilirsiniz. Bu kedilerin stresinin önemli ölçüde azalmasını sağlar. Yolculuk esnasında sert frenlemeden, ani hızlanmalardan ya da keskin dönüşlerden kaçınmanız gerekir.

veteriner kliniğinde stresli kedi

Kliniğe Varış

Kedi veteriner korkusu düşünüldüğünde kediler için oldukça normaldir. Veterinerde birçok diğer hayvanın kokusu olduğu düşünüldüğünde genelde zorlu kısım veteriner kliniğine varıldığında başlar. Bunu bir nebze olsun azaltmak için görece günün sakin saatlerine randevu alabilirsiniz. Kediyi resepsiyona taşıma çantası ile bırakmanız son derece önemlidir. Kedinin ancak muayene odasında çantanın dışarı çıkarılması gerekir. Bazı kliniklerde evcil hayvan sahiplerinin de muayene odasına girmesine izin verilebilmektedir. Özellikle çok stresli olan kediler için bu tarz istisnalar yapılabilmektedir. Klinik aynı zamanda kontrolün sizin dışınızda olduğu bir yerdir. Burada kedinizin rahatlaması için yapabileceğiniz az şey vardır. "Kedim veterinere saldırıyor." gibi şikayeti olan kişiler için sakinleştirici kullanımı bir çözüm olabilmektedir.

ilaç verilen kedi

Sakinleştirici Kullanımı

Veteriner kliniğine giderken aşırı stres altında olan kediler için sakinleştiriciler önerilebilmektedir. Ancak sakinleştirici veteriner tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. Sağlık problemi olmayan kediler için veteriner hekimden sakinleştirici tavsiyesi almak mümkündür. Günümüzde kediler ve köpekler için birçok bitki özlü sakinleştirici bulunmaktadır. Bu sakinleştiriciler kediler için genellikle zararsızdır ve onların daha sakin kalmasına yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.