6 - 12 Ay Arası Yavru Kedi Beslenmesi

24.12.2022 Deniz Öz


Kediler için ergenlik dönemi yaklaşık 6 - 7 aylıkken başlar ve 2 yaşına kadar uzayabilir. Ergenlik döneminin ilk bölümünü oluşturan 6 - 12 aylık dönem gelişimin kritik aşamalarının başında gelir. Kediler bu süreçte büyümeye devam ederler ve gelişimleri için ihtiyaç duydukları kalori miktarı artar. Öte yandan kedilerin kısırlaştırılması ve buna bağlı olarak kalori gereksinimlerinin azalması da yine bu sürece denk gelir.

Kedilerin bu yaş aralığında gelişimlerine sağlıklı bir şekilde devam etmeleri ancak obez hâle gelmemeleri için metabolik değişimleri hakkında bilgi edinmek ve bu değişimlerin beslenme ihtiyaçlarını nasıl etkilediğini bilmek; doğru şekilde beslenmelerini sağlamak son derece önemlidir. Bu yazımızda 6 - 12 aylık kedilerin beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yaş mama yiyen yavru kedi

Genç Kedilerin Enerji İhtiyacı

Kedilerin yavruluk dönemlerini arkalarında bırakmaları büyümelerinin durduğu anlamına gelmez. Kediler yaklaşık 18 aylık olana kadar büyümeye devam ederler ve bu dönemde günlük yaklaşık olarak 200 - 280 kcal kaloriye ihtiyaç duyarlar. Hatta Maine Coon ya da Ragdoll gibi büyük ırk kedilerde bu miktar 360 kcal'a kadar çıkabilir.

Öte yandan kısırlaştırılmış bir kedinin ihtiyaç duyduğu kalori çok daha azdır. Bir erkek kedinin günlük kalori ihtiyacı kısırlaştırıldıktan sonra neredeyse %28 düşüş gösterir. Kısırlaştırılmış dişi kedilerdeyse bu oran %33 civarındadır. Bu değişim kısırlaştırma işleminden bir hafta sonra etkisini gösterir. Hormonal değişimler ise kedilerde daha fazla yeme arzusunu tetikleyebilir ancak bu, açlıktan kaynaklı değildir. Sadece iştahları artar.

6-12 Aylık Kediler Nasıl Beslenmeli?

Kedilerin beslenmeleri her zaman protein açısından zengin olmalıdır. 6 - 12 aylık kediler için günlük tükettikleri gıdanın yaklaşık %30'unun protein olması gerekir. Kediler zorunlu etçil canlılardır ve bu nedenle onlar için en iyi protein kaynağı ettir. Bununla beraber çeşitli organların tüketiminde çok aşırıya kaçılmaması gerekir. Çok fazla karaciğer tüketimi çeşitli iskelet deformitelerine ve A vitamini zehirlenmesine neden olabilir.

Bu noktada yapılacak en iyi şey kedi yaklaşık bir yaşına girene kadar büyümeye yönelik geliştirilmiş kuru mamaları tercih etmektir. Sağlıklı büyümeyi desteklemek için taurin ya da omega asitlerini içeren bir mama iyi bir tercih olabilir. Ayrıca dengeli bir şekilde olmak şartıyla kedinize kuru mamanın yanı sıra yaş mama da verebilirsiniz. 6 - 12 aylık yavru kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

Bazı kişiler kedilerini ev yapımı mamalarla çiğ şekilde beslemeyi tercih eder. Eğer tercihinizi bu yönde yapacaksanız öncesinde bu konuyu mutlaka kedinin veteriner hekimiyle görüşmeniz gerekir. Aksi takdirde kedinizin obez olmasına ya da yetersiz besleme nedeniyle ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmasına yol açabilirsiniz.

cam kaseden kuru mama yiyen yavru kediler

6 - 12 Aylık Kediler Ne Zaman Beslenmeli?

Kediler için en ideal beslenme yöntemi günlük tüketmeleri gereken mama miktarının birkaç öğüne bölünerek verilmesidir. Genellikle öğün sayısını iki ya da üç olarak tutmak en doğru tercihtir. Bu şekilde kedinizin tüm gün boyunca ne kadar mama yediğini ölçebilir ya da bir öğünü atlayıp atlamadığını anlayabilirsiniz.

Kedinin kalori ihtiyacını karşılamak için ne kadar mama vereceğinizi paketin üzerinden görebilirsiniz. Çoğu mamanın ambalajında kalori cetveli bulunur. Bu kesin miktarları belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca kedinizin doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmak için beslenme rutini konusunda veteriner hekime danışmayı ihmal etmemelisiniz.

6 - 12 aylık kediler genellikle sürekli hareket hâlindedir. Bu nedenle genellikle öğün dışında atıştırmalık almak için sizi zorlayabilirler. Bu atıştırmalıkları az miktarda olmak kaydıyla vermenizde bir sakınca yoktur ancak kedinizin obez olmaması için yakından takip etmeniz gerekir. Günlük ihtiyacının tamamını kuru mamalardan karşılamak yerine bir kısmını ödül mamaları için ayırabilirsiniz.

Ödül mamalarını kedinizi eğitmek için de kullanabilirsiniz. Her ne kadar çoğunlukla aksi söyleniyor olsa da kedileri eğitmek mümkündür ve bunun için en teşvik edici yol kediniz doğru bir davranış sergilediğinde ona lezzetli atıştırmalıklar vererek bu davranışı pekiştirmektir. Kediler için ödül mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.