Sokak Kedileri Ne Yer?

Sokak Kedileri Ne Yer?

20.07.2023 Aysegül Tunçay


Ne yazık ki tüm kediler evde yaşayan evcil dostlarımız kadar şanslı değil. Sokakta yaşayan pek çok kedi her gün karnını doyurmak ve hayatta kalmak için zorlu bir mücadele vermek zorunda kalıyor. Üstelik doğal av ortamlarının insanlar yüzünden bozulması kedilerin karınlarını doyurmasını iyice güçleştiriyor. Sokak kedilerine yardımcı olmaksa bizim elimizde. Peki sokak kedileri ne yer? Onlara mama dışında neler verebiliriz? Bu soruların yanıtları ve konuyla ilgili önemli bilgiler yazımızın devamında sizleri bekliyor.

birlikte zaman geçiren sokak kedileri

Sokak Kedilerinin Beslenme Alışkanlıkları

Sokak kedileri, sokakta bulabildikleri yiyeceklerle beslenmek zorunda kalırlar. Ayrıca tüm kediler gibi sokak kedileri de etobur hayvanlardır. Onları insanların attığı, yiyebilecekleri bir artığı bulma umuduyla çöpleri karıştırırken görebilirsiniz. Ayrıca sokak kedileri fare, kuş ve yarasa gibi avlayabildikleri canlılarla beslenebilir; cırcır böceklerini, çekirgeleri ve kurtçukları yiyebilir. Daha şanslı olan kedilerse onları evlerine alamasalar da sokakta bakan insanların dostluğundan yararlanırlar. Bu yüzden sokak kedilerinin düzenli bir beslenme alışkanlığının olduğunu söylemek mümkün değildir.

birlikte mama yiyen iki kedi

Sokak Kedilerine Ne Tür Yiyecekler Verilmeli?

Sokak kedilerine verilebilecek en sağlıklı yiyecek, onlar için üretilmiş tam ve dengeli kedi mamalarıdır. Kuru mamayla beslenen kediler ihtiyaçları olan vitaminleri ve mineralleri bir arada alabilirler. Evde hazırlanmış yiyeceklerin ise içerisine ek takviyeler katılmadan, hatta katılsa bile kuru mamalar ile aynı değerlere ulaşması çok zordur. Bu yüzden mümkünse ilk tercih kedilere kuru mama verilmesidir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir ya da sokakta yaşayan bazı kediler kuru mama yemeyebilir. Böyle bir durumda yaş mama da iyi bir tercih olacaktır. Yaş mamalar hem yüksek oranda su içerir hem de besleyicidir.

Eğer "Sokak kedileri mama dışında ne yer?" diye merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:

• İnce kemikleri ayıklanmış et (Tavuk, kuzu, sığır, ciğer, hindi vb.)

• Kılçıkları ve kemikleri ayıklanmış balık (Ton balığı, somon vb.)

• Tavuk yumurtası

• Tavuk suyu

• Bezelye, salatalık, kabak; pişmiş havuç, yeşil fasulye, brokoli, kuşkonmaz

• Yaban mersini, muz, çekirdeksiz kavun, soyulmuş elma

• Tam tahıllı gıdalar

Kedileri beslerken onların etobur canlılar olduğu ve hayatta kalmak için et kaynaklı proteine ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. Saydığımız haşlanmış sebze gibi diğer besinleri tüketebilseler ve çeşitli faydalar elde edebilseler de ana besinleri hayvansal protein içeren gıdalar olmalıdır.

kuru mama yiyen sokak kedisi

Sokak Kedilerinin Sağlıklı Beslenmesi İçin Öneriler

Sokak kedilerinin sağlıklı beslenmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunların içerisinde en önemlisi kedilere onlar için zehirli olan gıdaların verilmemesidir. Kedilere vermemeniz gereken, onların ölümüne neden olabilecek gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Çikolata

• Baharatlar

• Kafein ya da alkol içeren herhangi bir içecek ya da yiyecek

• Soğan ve sarımsak, ayrıca soğan ya da sarımsak içeren gıdalar

• Mantar

• Kılçıklar ve kemikler

• Süt ve süt ürünleri

• Çiğ et ve balık, ayrıca bozulmuş ya da taze görünmeyen et ve balıklar

Bu listedeki bazı maddeler ne yazık ki verilmemesi gerektiği hâlde kedilere verilen gıdalardır. Bunların arasında süt ve süt ürünlerini ilk sırada sayabiliriz. Kedilerin süt içtiğini gösteren çizgi filmlere siz de rastlamışsınızdır. Ancak bu, doğru bir yönlendirme değildir. Yavru kediler laktozu sindirebilecek enzime sahip olsalar da çoğu kedi büyüdüğünde laktozu sindiremez ve laktoz intoleransı geliştirir. Bu da süt içtiklerinde midelerinin rahatsızlanmasına yol açar. Ayrıca inek ve keçi sütü gibi gıdalar kedilerin annelerinden içtikleri sütten farklıdır. Yavru kedilerin beslenmesi için belirli bir döneme kadar en uygun gıda da anne sütüdür.

Kılçık ve kemik verilmesiyse farkında olmadan yapılan bir diğer yanlıştır. Kemikler kedilerin bağırsaklarına takılarak ciddi zarar verebilir. Kılçıklar da bağırsak yoluna takılarak kedileri zehirleyebilir. Çiğ et ve balıktan kaynaklanabilecek salmonella zehirlenmesiyse kedileri öldürebilir.

Sokak kedilerini ister kuru ya da yaş mamaları ister listedeki diğer güvenli şekilde yiyebilecekleri gıdaları vererek besleyin, porsiyona dikkat etmelisiniz. Açlığı yüzünden kedi mamasından bir anda midelerinin kaldıramayacağı kadar fazla yiyen kediler rahatsızlanabilir. Bir kediye alışık olmadığı bir gıdanın verilmesi kedinin midesini rahatsız edebilir. Bu yüzden başlangıçta onlara küçük porsiyonlarda yiyecek vermek daha güvenlidir. Ayrıca yine güvenli gıdalar listesinde yer alan kabak gibi besinleri et ve balıkla karıştırarak kedilerin midesini rahatlatabilirsiniz. Kedilere işlenmiş gıdalar vermekse onları hasta edebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.