Bozuk Kedi Maması Nasıl Anlaşılır?

06.05.2024 Deniz Öz


Konserve kedi maması da kuru kedi maması da üreticiler tarafından katı kurallara uyum sağlanarak üretilir. Üretim proseslerinden ambalajlanma süreçlerine kadar her bir adımda kedilerin sağlıklarının desteklenmesi amaçlanır.

Üretilen tüm mamalar için son tüketim tarihi belirlenir. Kedi mamasının son tüketim tarihinden önce bitirilmesi kedinizin sağlıklı bir beslenme deneyimi yaşaması için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Yine de kedilerin tükettiği mamaların bozulup bozulmadığını belirleyen tek unsur mamaların son kullanma tarihi değildir.

Mamaların saklama koşullarına uygun depolanmamasından aşırı sıcağa maruz kalmasına, mamaların ambalajlarında hasar oluşmasından çok nemli ortamlarda bekletilmesine dek birçok unsurun etkisiyle mamalar bozulmaya başlayabilir. Kedilerle yaşayanların farkındalık geliştirmesinin önem taşıdığı bu konu hakkında hazırladığımız yazımızda "Bozuk kedi maması nasıl anlaşılır?" sorunun detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz.

ağzı açık miyavlayan açık gri renkli kedi

Mamanın Bozulduğunun Göstergeleri

Kedi mamalarının bozulmaya başladığı, bozulduğu ve/veya artık kediler için güvenli olarak nitelendirilmediği çeşitli durumlardan bahsetmek mümkündür. Kedi sahiplerinin dikkatli olması gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

Son Tüketim Tarihinin Geçmesi

Son tüketim tarihinin geçmesi kedi mamalarının maksimum tazeliğini ve kalitesini kaybettiğini gösteren temel unsurdur. Son tüketim tarihinin geçmesi kedi mamasının mutlak kesinlikte bozulduğuna işaret etmez, yine de kedilere verilmesinin güvenli olduğu da söylenemez. Bu nedenle son tüketim tarihi geçen kedi mamasının kedilere verilmemesi en doğrusu olacaktır. Kedi maması satın alırken son tüketim tarihinin incelenmesi tavsiye edilir. Tercih edilen ambalaj ağırlığı, mamanın kaç kedi tarafından tüketileceği ve ne kadar süre ile yeteceği gibi değişkenler doğrultusunda ambalaj üzerinde yazan son kullanma tarihinin değerlendirilmesi en doğru mama seçimi yapmanın anahtarına dönüşebilir.

Kötü ve Sıra Dışı Bir Koku

"Bozuk kedi maması nasıl anlaşılır?" sorusuna verilen yaygın yanıtlardan biri de mamadaki koku değişimidir. Standarttan farklı, ekşimiş ve kötü bir koku, kedi mamasında bozulmanın olduğunun temel göstergelerinden biridir. Kedinizin mamasını mama kabına koyarken alışmadığınız ve size farklı gelen bir koku ile karşılaşırsanız kedi mamanızın bozuk olduğu ihtimalini göz önünde bulundurmanız en iyisi olacaktır. Üstelik son tüketim tarihi geçmese de koku farklılaşmasına karşı tetikte kalmak gerekir. Kedi mamaları idealden fazla sıcaklığa, neme, ışığa ya da sıcaklık dalgalanmasına maruz kaldığında bozulabilir.

Renk Değişimi

Kedinizin beslenmesine yaş kedi mamalarının ya da kuru mamalarının yer veriliyor olması fark etmeksizin sunduğunuz mamanın renginde değişim meydana gelmesi mamanın bozulmuş olduğunun göstergelerinden biridir. Tüm mamaların rengi mamada kullanılan temel protein kaynağına ve mamanın formülünde yer alan diğer içeriklere göre değişebilir. Rengine ve kokusuna aşina olduğunuz bir mamanın renginin her zamandan farklı olması bozuk mama şüphesini gündeme getirmelidir.

Ambalajda Hasarın Bulunması

Kedi mamasını henüz kullanmaya başlamadan dikkat etmeniz gerekenlerden biri de ambalaj bütünlüğüdür. Ambalajın yırtık olması ve mamaların hava ile temas etmesi bozulmaya ve hatta duruma göre kontaminasyona yol açabilir. Benzer nedenlerle açık kedi maması tercihi de güvenli kabul edilmemektedir. Kapalı ambalajlarda sunulan kedi mamalarının satın alınması kedilerin sağlığının desteklenmesi adına önemli bir seçim olarak değerlendirilir. Detaylar için Açık Mama Almak Mantıklı mı? içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

beyaz zeminde uzun tüylü siyam cinsi kedi

Kedilerin Mamayı Yemeyi Reddetmesi

Kediler düzenli olarak tükettikleri mamaları bir anda reddetmeye başlıyorsa kedi mamasının bozulmaya başladığı ve/veya bozuk olduğu ihtimali göz ardı edilmemelidir. Bu gibi bir durumda mamanın rengi de kokusu da değerlendirilmeli, son kullanma tarihi gözden geçirilmelidir. Mamada hiçbir farklılık yoksa kedilerde iştahsızlık olması mümkündür. Kedilerde iştahsızlık her zaman dikkate alınması gereken semptomlardan biridir. Kedilerde iştahsızlık hakkında detaylar için Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz Ne Yapmalıyım? içeriğimizi okuyabilirsiniz. İştahsızlık, hâlsizlik, saklanma ve oyuna ilgisizlik gibi belirtiler yaşayan kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlerin kontrollerine götürülmeleri tavsiye edilir.

Uzun Süre Dışarıda Kalan Mamaya Dikkat

Mamaların tazeliği de besin değeri de mama kabına koyulduktan sonra azalmaya başlar. Bu nedenle mama kabında uzun süre bekleyen mamalar, kediler tarafından çok daha az iştahla tüketilir ve hatta tüketilmeyebilir. Öğünlerini tek seferde bitirmeyen ve az az yiyen kediler söz konusu olduğunda mamaların dışarıda ne kadar süre kaldığının takip edilmesi önerilir. Kuru mamalar dışarıda yaş mamalara oranla genel olarak daha uzun süre dayanabilir. Ancak mamaların bulunduğu alan çok sıcaksa, nemliyse ya da doğrudan gün ışığı alıyorsa tedbirli olunması şarttır. Genel olarak önerilen kedi konserve mamalarının açıldıktan sonra maksimum 4 saat oda sıcaklığında beklemesidir.

Bozuk Mama Kedilerde Rahatsızlık Belirtilerine Neden Olabilir

Bozuk mama tüketen kedilerin sağlıkları bozulabilir. Bakterilerin çoğaldığı bozuk mamalar kedilerde hafiften şiddetliye dek değişen oranlarda sindirim yolu şikâyetlerine neden olabilir. Mamaların bozulma oranı doğrultusunda kedilerde zehirlenme ile karşılaşılabilir. Mama yedikten sonra sağlık sorunları gözlemlenen kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlerce muayene edilmesi gerekir.

yüzünün üst kısmı görünen tekir kedi

Mamaların Saklama Koşullarına Dikkat Edilmesi Önemlidir

Kedi maması satın alındıktan sonra saklama koşullarına dikkat edilmesi son derece önemlidir. Kuru mamalar ağzı açık bir şekilde bekletilmemelidir. Mamaların saklandıkları yerin çok sıcak olmaması gerekir: Doğrudan güneş ışığı alan mamalar normalden çok daha hızlı bir şekilde bozulabilir. Sıcaklık gibi nem de kedi mamalarının bozulmasına yaygın olarak yol açabilir. Nemin kontrol altına alındığı, mümkünse düzenli olarak havalandırılan ve çamaşır kurutulmayan alanlar kedi mamalarının konumlandırılması için idealdir.

Mamaların nasıl saklandığı mamaların maksimum fayda sunabilmesi adına önemli bir gereklilik olsa da yeterli değildir. Mamaların satın alınmadan önce nasıl saklanıp, nasıl bir ortamda bekletildiği de kedilerin sağlığı ile yakından ilişkilidir. Dahası son tüketim tarihleri de kedilerin sağlıklı beslenmelerinde oldukça önemli bir role sahiptir. Kediniz için en iyi şartlarda depolanmış, son tüketim tarihini sipariş sırasında görebileceğiniz kedi mamalarını Petlebi.com'dan hemen satın alabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.