Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

08.02.2021 Deniz Öz


Herkes kedisinin kumunu temizlerken hiçbir şüphesi bile olmamasına rağmen kedilerinin dışkısını kontrol etmektedir. Bu aslında yapılması gereken bir şeydir çünkü kedilerin başına gelebilecek bir hastalıkta erken teşhis son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre bağırsak rahatsızlığı ve ishal kedilerde son 5 yılda en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların en yaygın görünen belirtisi ise kedi kakasında kan ya da mukus olmasıdır. Birçok kişi için kedi dışkısında kan bulunması son derece sıkıntılı bir durum olarak görülmektedir. Ancak gerçekte olan bundan çok daha farklı olabilmektedir. Kedinin kakasından kan gelmesi durumunda öncelikli olarak bunun neden geldiğini ve kaynağını bulmak gerekmektedir. Siz de kedimin kakasında kan var ne yapmalıyım? Kedimin dışkısında kan var ne zaman müdahale etmeliyim? gibi soruların yanıtlarını henüz bu deneyimi yaşamadan arıyorsanız bu yazımızda kedilerde kanlı dışkı nedenleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Kedinin kakasında kan fark edildiği anda bir veteriner hekime danışmak gerektiğini unutmayın.

Kedi Dışkısındaki Kan Neye Benzer?

Öncelik olarak kedi dışkısında kan zor fark edilmektedir. Kedilerde kanlı kaka özellikle bu konuda tecrübesiz olanlar için fark edilmesi zor bir durumdur. Kanlı dışkının rengi, yapısı ya da dokusu kanın nereden geldiğine bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Kan bağırsağın özellikle kalın bağırsağın ucundan ya da rektal bölgeden geliyorsa normal bir kan gibi görünmektedir. Genellikle tuvaletin duvarlarında ya da dışkının üzerinde kırmızı ya da pembe renkli damlalar şeklinde görülür. Ancak bağırsağın üst kısımlarından özellikle de ince bağırsak bölümünden kan geliyorsa bu sefer koyu ya da siyah renkte olmaktadır. Bu renk değişikliği ince bağırsaktaki enzimlerden ve kısmi sindirimden meydana gelmektedir. Kan genellikle koyu sıçrama şeklinde ya da kahve çekirdeği şeklinde görülmektedir. Kabızlık ya da ishal kedi dışkısında kana neden olur. Kabızlık ya da ishal olmayan durumlarda parlak kırmızı renkli kan ise rektum ya da anüs bölgesinde bir problem olduğuna işaret eder.

tuvaletine girmiş gri kedi

Kedi Dışkısında Kan Neden Olur?

Kedi dışkısında kan görülmesinin birden çok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerden bazıları birkaç küçük değişiklikle ortadan kaldırılabilecekken bazıları ciddi rahatsızlıklara işaret etmektedir. Kedi dışkısından kan gelmesinin en yaygın nedenleri aşağıdakiler gibidir. Kedi dışkısından gelen kanın mutlaka ciddiyetle değerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda beslenme veya mekân değişikliğine bağlı olarak meydana gelen ishale bağlı kanlanma bağırsak florasını düzenleyici ek besinler ile kontrol altına alınabilir. Kedi sağlığı için önemli ek besinlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yaralanma: Kedinin rektum bölgesinde meydana gelebilecek olan çeşitli yaralanmalar kanamaya neden olabilmektedir. Yaralanmadan hemen sonra kedilerde makattan kan gelmesi gibi bir durumla karşılaşılabilir. Eğer makattan kan geldikten sonra kedi kendini temizlediyse ve bu kan fark edilmediyse yara dışkılama anında tekrar kanayabilir. Bazı durumlarda çok kuru dışkıların geçişi bu bölgede yaralanmanın tekrar kanamasına sebebiyet vermektedir.

Tahriş: İshale bağlı olarak bağırsak duvarlarında tahriş meydana gelmesi sonucunda kedilerde kanlı ishal görülebilir. Kedide kanlı ishal parazit, beslenme değişikliği, alerji, kolit, pankreas hastalığı ya da kanser gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Özellikle parazitler ve beslenme değişimi yavru kedilerde kanlı ishal nedenleri arasındadır. Kanlı ishal kedi yaşamı için oldukça riskli bir durumdur ve acil müdale gerektirir.

Parazit: Çeşitli parazitler, protozoalar bağırsaklarda rahatsızlığa ve dışkıda kan görülmesine sebebiyet verebilir. Yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve coccidia kanamaya sebebiyet veren parazitlerdendir. Yapılacak olan dışkı testi bu durumu ortaya çıkarmaktadır. Yavru kedi dışkısında kan olmasının yaygın nedeni de parazitlerdir. Hem bağışıklık sistemi yeni gelişen hem de aşıları yapılmayan yavru kedi dışkısında kan görülebilir ya da kedi kanlı ishal olabilir.

Rektal Polip: Rektal polipler, rektal bölgede meydana gelen iyi huylu kütlelerdir. Bu kütleler vaskülarizedir ve bu yüzden dışkılama sırasında kolayca kanamaya neden olabilir. Rektal polipler kedilerde kanlı dışkı nedeni olabilir.

Beslenme Değişiklikleri: Alerjiye neden olan mamalar, beslenmenin hızlı bir şekilde değiştirilmesi, mama toleransı ya da diğer değişiklikler bağırsağın alt kısmında rahatsızlığa neden olabilmektedir ve bu durum sonucunda dışkıda kan meydana gelmektedir.

Fare Zehri: Fare zehri kemirgenlerin kanamadan ölmesine neden olmaktadır. Kedinin bir miktar fare zehri yemesi ya da dolaylı olarak zehirlenmiş bir sıçanı yemesi durumunda zehir kedinin kan pıhtılaşma sistemine müdahale etmektedir. Bu durumda rektum bölgesi ile beraber ağız, burun veya deri altında da kanama meydana gelmesine neden olmaktadır.

Kan Pıhtılaşma Bozuklukları: Kedinin kanının uygun bir şekilde pıhtılaşmasını engelleyen bozukluk nedeniyle dışkıda kan görülebilmektedir. Bazen bu durum kendiliğinden meydana gelebilmekte ya da bir travma sonrası oluşabilmektedir.

Bu gibi yaygın nedenlerin dışında iltihabi bağırsak hastalığı, çeşitli böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ya da kanser gibi rahatsızlıklar da kedi dışkısından kan neden olur? sorusunun cevabı olabilir. Ancak bu rahatsızlıklar diğerlerine göre daha nadir görülmektedir.

temizlenen kedi tuvati

Kedi Dışkısından Kan Geldiğinde Ne Yapmalı?

Kedi dışkısında kan görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner ile iletişime geçilmelidir. Bu durum her ne kadar kabızlık ya da mama değişikliğinden meydana gelen küçük bir şey olsa da veterinerin bu konudan haberdar olması yararlı olmaktadır. Veterinerler dışkıda kanın nedenini öğrenmek için fiziksel testler ya da kan testleri yapabilmektedir. Ayrıca rektum bölgesinin muayene edilmesi de akıllardaki soru işaretini gidermeye yöneliktir. Bu gözlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise detaylı görüntüleme teknolojileri ile dikkatlice kontrol erimektedir. Veterinere giderken kan barındıran dışkıdan bir örnek götürmek de yararlı olmaktadır. Böylelikle yapılacak testler sayesinde dışkıdaki kanın nedeni öğrenilebilmektedir. Aynı şekilde parazit olup olmadığı da anlaşılmaktadır.

Tedavi Yöntemleri

Dışkıda kanı tedavi etmek için buna neden olan rahatsızlığı tedavi etmek yeterli olmaktadır. Sorunun beslenmeden kaynaklandığı durumlarda beslenmede yapılacak olan değişiklik rahatsızlığın ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Parazit kaynaklı kanamalarda ise genellikle ilaç ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. Ancak coccidia, giardia ya da parvovirüs gibi daha ciddi enfeksiyonların olduğu durumlarda ise sorunu güçlü antibiyotiklerle kontrol altına almak için kedinin hastanede kalması gerekmektedir. Aşırı ishal ya da susuzluk durumunda ise kedilere serum takılabilmektedir. Dışkıda kanamaya neden olan yaygın hastalıkların tedavisi genellikle kolaydır ve kısa süre içerisinde sevimli kediler sağlıklı hayatlarına dönebilmektedir. Ancak çok yaygın olmayan ciddi rahatsızlıklarda tedavinin süresi uzayabilmektedir.

Dışkıda Kan Önlenebilir mi?

Her ne kadar dışkıdaki kan farklı bir rahatsızlığın semptomu olsa da çeşitli değişikliklerle bu durumun ortaya çıkmasında etkisi olan bazı nedenlerinin önlenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca düzenli veteriner ziyaretleri de muhtemelen rahatsızlıkların erken teşhis edilmesiyle daha kolay ve daha kısa sürede sorunun teşhis ve tedavi edilebilmesini sağlamaktadır. Ek olarak kedinin günlük hareketlerini takip etmek ve alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikleri kontrol etmek de önemli bir yöntemdir. Sürekli olarak yalanma kedinin aşırı miktarda tüy yutmasına ve buna bağlı olarak dışkıdan kan gelmesine neden olabilmektedir. Bununla beraber doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmak ve yeteri kadar lif alabileceği bir beslenme planına sahip olmasını sağlamak gerekmektedir. Lifli beslenme kabızlığın önüne geçmektedir. Patili dostlarımızın yeteri kadar su içmesini sağlamak da dışkıda kan sorununu önlemek için büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca oyuncak parçası, kâğıt ya da benzeri şekilde gıda olmayan maddelerin yutulmasına engel olmak, kedinin gözetim altında oynamasını sağlamak da sorunların önüne geçebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.