Kedi Kumu Nedir? Nasıl Kullanılır?

13.02.2021 Deniz Öz


Kedi kumu nedir? sorusunun cevabı tek bir doğru ile ifade edilemez. Ancak genel olarak ifade etmek gerekirse hem kedilerin hem de birlikte yaşadıkları insanların tercihlerine göre kedi kumları içeriği değişebilen, patili dostlarımızın evde konforlu bir yaşam alanına sahip olmasına yardımcı olan ve tuvalet ihtiyaçlarını içgüdülerine uygun bir şekilde gidermelerini sağlayan ürünlerdir. Kediler ve kedi sahipleri için hayatı kolaylaştıran bu ürünleri yakından tanımak ise doğru kullanım için önemlidir. Farklı türde kedi kumları patili dostlarımızın ve bizlerin değişen ihtiyaçlarına cevap vermek için üretilmektedir. Genel olarak kedi kumlarını topaklanan ve topaklanmayan olarak ikiye ayırmak mümkün olsa da bu ürünler doğal kil, silika, geri dönüştürülebilir atıklar ve hatta kâğıttan üretilebilmektedir. Farklı çeşitlerdeki kedi kumu çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedi Kumu Nasıl Kullanılır?

Kedi kumu kullanımı doğru yapıldığı takdirde sağlık, hijyen ve konfor açısından kedilerin ve kedi sahiplerinin yaşam standartlarını yükselten bir üründür. Evde yaşayan kedilerin pek çoğu dışarı çıkmazlar, dışarı çıkan kedilerinde tuvalet gereksinimlerini karşılama tercihleri farklılık gösterebilir. Kediler, köpekler gibi belirli bir rutinde tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye alışkın değildir. Köpekler günde 1 ya da 2 kez belirli saatlerde tuvaletlerini yaparken kedilerde bu durum farklıdır. Bu nedenle evde kedi kumu kullanımı önemlidir. Kedi kumu nasıl kullanılır? sorusunun cevabını vermeden önce kedi kumunu koymak için doğru bir kedi tuvaleti seçilmesi gerektiğinden bahsetmek gerekir. Her kedinin kum kabından beklentileri farklı olabilir. Kum kabı seçerken aynı zamanda yaşam alanındaki ihtiyaçları da göz önünde bulundurmak gerekir. Kedi tuvaletini koymak için özel bir alan yaratılamıyorsa hem kedinin hem de evde yaşayan diğer canlıların daha rahat etmesi için kapalı tuvaletler tercih edilebilir. Bu noktada tuvaletin kedinin içerisinde rahatça hareket edebileceği genişlikte olmasına dikkat edilmelidir.

kumuna tuvaletini yapan kedi

Kedi Kumu Ne Kadar Konur?

Kedi kumu nasıl kullanılır? sorusunu cevaplarken öncelikli olarak kedi tuvaletine konuşması gereken kum miktarının belirlenmesi gerekir. Her kedi tuvaletinin ölçüsü farklı olduğu için konulması gereken kum miktarı da değişecektir. Bunun yanı sıra kedilerin tercihlerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer kedi tuvaletindeki kumları dışarıya atıyorsa ve bunu kum seviyesi belirli bir düzeye indikten sonra bırakıyorsa kumun miktarından rahatsız oluyordur. Bazı kediler çok eşelenmeyi severken bazıları ise eşelenmeyi pek istemezler. Kedi kumu ne kadar konur? sorusunun cevabını da yukarıda bahsettiğimiz değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Kedi Kumu Ne Kadar Gider?

Kedi kumunun ne kadar kullanılacağı kum çeşidine göre farklılık gösterir. Kedi kumu kullanım süresi temizliğe, kumu kaç kedinin kullandığına, kedinin tuvalet kullanım sıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Silika kedi kumu çeşitleri yüksek emiciliğe sahiptir bu nedenle de idrarı hapsederler. Kumun emiciliği azaldığı zaman tuvalettin tamamen boşaltılması, temizlenmesi ve yeni kum ile doldurulması gerekir. Topaklanan kumlar ise düzenli olarak temizlendikleri takdirde uzun süre kullanılabilirler. Tuvaletteki kum seviyesi azaldıkça yeni kum eklenmesi gerekir. Bu kumlar uzun süreli kullanılabilseler de kedi tuvaletinin ayda bir kez tamamen boşaltılır temizlenmesi önemlidir.

Kedi Kumu Ne Zaman Değiştirilir?

Kedi kumu ne zaman değiştirilir sorusunun cevabı kumun tipine, kullanım şekline göre farklılık gösterir. Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir. Kedi kumu kullanımı her kedinin davranışlarına özgü değişebilen bir süreçtir. Bu nedenle kedileri gözlemlemek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak süreçte değişimler yapmak önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.