Kediler Neden Kapalı Kapıları Sevmezler?

12.06.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin kapalı kapılardan nefret ettiği bilinen bir gerçektir. Kedilerin kapalı kapıları neden bu kadar sevmediğini anlamak biraz zor olabilmektedir. Kedi her ne kadar bulunduğu odadan birkaç dakika önce dahi çıkmış olsa odanın kapısını kapattığınızda kedi için işler değişmektedir. "Kediler neden kapalı kapıları sevmez?" sorusunun birden fazla cevabı vardır. Bu cevaplar kedilerin kişilikleri ve iç güdüleriyle alakalıdır. Her ne kadar kapalı kapı sevmeme kediler arasında ortak bir tutum olsa da bu duruma karşı verilen tepkiler kediden kediye göre çok değişmektedir. Bazı kediler kapalı kapının önüne gelerek sadece yatarken bazı kediler yüksek sesle miyavlar. Bazı kedilerse kapıyı olağanca güçleriyle tırmalayarak zarar verirler. Bu tür durumlarda kedilerin etrafa zarar vermemesi için evde bazı önlemlerin alınması gereklidir. Bu önemler kediler için zararsız olan sadece onları kapıdan uzak tutacak önlemlerdir.

kapı açan kedi

Odada Neler Oluyor Merakı

Kedilerin meraklı canlılar olduğu en az kapalı kapıları sevmedikleri kadar bilinen bir gerçektir. Birçok kedi için kapalı bir kapı karşı konamayacak kadar merak uyandırıcıdır. Her ne kadar içeriyi birkaç dakika önce görmüş olsa da kapının kapanmış olması kedinin meraklanmasını yol açar. Kedilerin merakı aslında yersiz bir merak değildir. Sahip oldukları merak yeni bölgeler ve av alanları keşfeden atalarından miras kalmıştır. Daha önce keşfedilmemiş yerlere gitmek hem yeni avlar bulunmasını hem de kedilerin bölgesini genişletmesini sağlar.

Dışarıdan bakıldığında evcil kedilerin gün içerisinde gezip dolaştığı görülmektedir. Bu aslında her ne kadar avlanmasalar da kedilerin av arayışı içerisinde olduklarının bir göstergesidir. Kedilerin avlanma iç güdüleri gün içerisinde evde avlayabilecekleri küçük canlıları aramalarına neden olur. Kapalı bir kapı bu arayışlarını engeller. Üstelik kapının ardında bir av olabileceği şüphesi hep bulunur. Kapının arkasında ilginç seslerin, kokuların ya da hareketlerin olması kedilerin merakını bir üst seviyeye çıkarır. Bazı kediler sırf arka tarafta ne olduğunu öğrenmek için kapı açmayı öğrenmiştir.

kapalı kapıdan içeri girmek isteyen kedi

Bölge Kontrolü

Ev kedileri aslında pek öyle görülmeseler de evcilleşmemiş, vahşi canlılardır. İnsanlar köpeklerle yaklaşık 30.000 yıldır kedilerle ise 10.000 yıldır temas halindedir. Bu süreçte köpekler evcilleşirken kediler vahşi atalarından çok az farklılaşmıştır. Bunun göstergelerinden birisi de bölgeci olmalarıdır. Kedilerin iç güdülerini yönlendiren unsurlardan birisi de sahip oldukları bölgeyi kontrol etmek arzusudur. Kedilerin bölgelerinde bir merkez bulunur. Bu merkez kedinin en güvenli hissettiği bölgedir. Uyuduğu, mama yediği ve oyun oynadığı yer genellikle burasıdır. Bu alanın dışında kalan bölge ise dış halkadır. Başka bir canlının istila etmemesi için kedi dış halkayı sürekli olarak kontrol eder.

Kapalı bir kapı aynı zamanda kedinin kendi bölgesinin bir kısmına erişimini ortadan kaldırır ve orada neler olduğu kedi için belirsiz hale gelir. Genellikle kapalı kalan bölgede ne olduğunu kontrol etmek için kapı açılır açılmaz içeri girerler. Kapının açılması için yapabilecekleri ise miyavlama, tırmalama ve patilemedir.

kapalı kapının önünde bekleyen kedi

Sosyalleşme

Kediler sosyallikleri ile tanınmazlar ancak bu onların hiç sosyal olmadığı anlamına gelmez. Kedilerin ilginç özelliklerinden birisi de insanlar tarafından evcilleştirilmeye çalışılıp yalnızlığı tercih eden tek canlı olmalarıdır. Köpekler kendi türleriyle ve insanlarla güçlü bağlar kurarlar ancak kediler hayatlarının büyük bir kısmını yalnız geçirmeyi tercih eder.

Ancak kediler tamamen antisosyal canlılar değillerdir ve genellikle insanlar kedilerin işaretlerini yanlış anlamaktadır. Buna kedilerin iletişim tarzı neden olur. Kedilerin insanlarla miyavlayarak iletişime geçmeye çalışması aslında bir sosyallik örneğidir. Sosyalleşme genellikle sevilme, oynama ve ödüllendirilme ile alakalıdır. Kapalı bir kapı kapalı alanda kalan insanlarla sosyalleşme imkânını da ortadan kaldırır.

kapı aralığından içeri giren kedi

Gruplar Halinde Hareket Etme

Her ne kadar kediler yalnız yaşayan canlılar olsalar da kaynaklar kısıtlı olduğunda bazı kediler bir grup ya da koloni olarak hareket edebilirler. Özellikle dişi sokak kedilerinde bu davranış çok rahat bir biçimde gözlemlenebilir. Dili kediler yavru kedileri için bu şekilde bir komün ortamı oluştururlar. Bu komünler aralarında çiftleşme rekabeti olmadığı için kısırlaştırılmış kediler arasında daha sık görülür. Bir gruptaki kediler sadece bir arada yaşamazlar aynı zamanda kaynakları paylaşırlar ve birbirlerini kollarlar.

Ev kedilerinde de bu durum kedi ve evde yaşayan insanlar için geçerli olabilmektedir. Kedilerin evdeki insanların savunmasız olduğunu düşündüğü anda onları korumaya çalıştığı bilinen bir gerçektir.

Köpeklerin, insanların farklı bir canlı olduğunu anladıkları bilinmektedir. Bu nedenle köpeklerin kendi türlerinden olan canlılarla ilişkileriyle insanlarla olan ilişkileri ve iletişimleri farklıdır. Kedilerde ise bu durum biraz daha muğlaktır. Kedilerin insanları farklı bir tür olarak görmediği düşünülmektedir. Kediler bizim onlardan çok büyük olduğumuzu anlayabilirler ancak sosyal davranışlarında başka bir tür olduğumuza dair bir ipucu yoktur. Kediler kuyruklarını havaya dikerler, ayaklarımıza sürtünürler, yanımızda yatarlar ve bizi yalarlar. Ancak bu sosyalleşme davranışlarının aynısını diğer kedilere de yaparlar.

Kapının kapanması ile beraber içeride gruptan birilerinin olabileceği fikri kedilerin kapalı kapıdan nefret etmesine neden olur. Özellikle içeride evde yaşayanlardan birinin olması kedinin bu davranışını daha da şiddetlendirir.

kapalı kapının önünde bekleyen kedi

Kediyi Kapıdan Uzak Tutmak İçin Öneriler

Kedilerde kapalı kapı sendromu üstesinden kolayca gelinebilecek bir durumdur. En kolay çözüm yöntemi kapıyı kapatmamaktır ancak tuvalet, banyo ve yatak odası kapısı bu durum için uygun değildir. Kapıya zarar veren kedilerin vereceği zararı engellemek için kedinin ulaşabileceği yerlere kedi uzaklaştırıcı sıkmak ya da çift taraflı bant yapıştırmak alınabilecek önlemler arasında yer alır. Kedinin kapalı kapıyla uğraşmamasını sağlayacak bir diğer yöntem de ona ilgilenecek bir şey vermektedir. Sevdiği bir oyuncağı ona atmak, özellikle avlanma iç güdülerini harekete geçirecek oyuncakları tercih etmek bu konuda etkilidir. Böyle bir durumda kediniz kapının kapalı olduğunu bile fark etmeyecektir. Kedilerin severek oynayacakları, iç güdülerini harekete geçirecek oyuncakları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedinin mama, su ve tuvalet gibi öncelikli ihtiyaçları kısıtlanmadığı sürece kapıların kapalı olmasının hiçbir zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle evde bir kapıyı kapattığınızda kötü hissetmenize gerek yoktur. Kapıya zarar vermeyen kediler için çok bir önlem alma ihtiyacı da bulunmamaktadır. Kedi kapıyı tırmalamadığı sürece kapalı kapıya doğru sadece miyavlar ancak bu da genelde çok uzun sürmez. Yeni bir şey dikkatini çektiği anda kediniz kapı ile ilgili her şeyi unutacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.